Translate

Οφέλη από τη βιολογική γεωργία και τα βιολογικά τρόφιμα

Ο τρόπος που καλλιεργούνται ή εκτρέφονται τα τρόφιμα που καταναλώνετε μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική υγεία σας καθώς και στο περιβάλλον. Τα βιολογικά τρόφιμα συχνά έχουν πιο
ευεργετικά θρεπτικά συστατικά από τα αντίστοιχα συμβατικά και τα άτομα με αλλεργίες σε τροφές με χημικά ή συντηρητικά συχνά βρίσκουν τα συμπτώματά των αλλεργιών τους να μειώνονται ή να απομακρύνονται όταν τρώνε μόνο βιολογικά τρόφιμα. Τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν λιγότερα φυτοφάρμακα. Χημικά όπως μυκητοκτόνα, τα ζιζανιοκτόνα και τα εντομοκτόνα χρησιμοποιούνται ευρέως στη συμβατική γεωργία και τα υπολείμματα τους παραμένουν και στα τρόφιμα που τρώμε. Τα βιολογικά τρόφιμα είναι συχνά πιο φρέσκα, επειδή δεν περιέχουν συντηρητικά όπως τα συμβατικά. Τα βιολογικά προϊόντα συχνά αλλά όχι πάντα, προέρχονται από κοντινές γεωργικές εκμεταλλεύσεις κοντά στο σημείο πώλησης τους σε αντίθεση με τα συνήθως φθηνά συμβατικά εισαγόμενα που έρχονται από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και που για να αντέξουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι γεμάτα συντηρητικά.

Ο όρος "βιολογικά" αναφέρεται στον τρόπο καλλιέργειας και επεξεργασίας των γεωργικών προϊόντων. Στα ζώα βιολογικής εκτροφής δεν χορηγούνται αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες ή ζωικά υποπροϊόντα ζωοτροφών (η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλοπαθειών) όπως συμβαίνει στη βιομηχανική κτηνοτροφία. Τα βιολογικής παραγωγής ζώα έχουν περισσότερο χώρο για να κυκλοφορούν και έχουν πρόσβαση στην ύπαιθρο, γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας τους.Τα βιολογικά τρόφιμα είναι απαλλαγμένα από ΓΤΟ. Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ) είναι φυτά των οποίων το DNA έχει τροποποιηθεί με τρόπους που δεν μπορούν να εμφανιστούν στη φύση ή στην παραδοσιακή διασταύρωση, για να είναι ανθεκτικοί σε παρασιτοκτόνα.Η χρήση τοξικών ζιζανιοκτόνων όπως το Roundup (glyphosate) πολλαπλασιαστηκε από την εισαγωγή των ΓΤΟ. Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι το glyphosate είναι "πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο.
΄ (1)


Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι των φυτοφαρμάκων; 


Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συσσώρευση φυτοφάρμακων στο σώμα μας λόγω πολυάριθμων ετών έκθεσης σε αυτά. Αυτό το χημικό "φορτίο σώματος", όπως είναι ιατρικά γνωστό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζητήματα υγείας όπως πονοκεφάλους, γενετικές ανωμαλίες και αυξημένη πίεση και εξασθενημένα ανοσοποιητικά συστήματα.Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση παρασιτοκτόνων ακόμη και σε χαμηλές δόσεις μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου , όπως η λευχαιμία, το μη-Hodgkin λέμφωμα , οι όγκοι του εγκεφάλου, ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του προστάτη.Τα παιδιά και τα έμβρυα είναι πιο ευάλωτα στην έκθεση σε φυτοφάρμακα, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα, τα σώματα και ο εγκέφαλός τους εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Η έκθεση σε νεαρή ηλικία μπορεί να προκαλέσει αναπτυξιακές καθυστερήσεις, διαταραχές της συμπεριφοράς, αυτισμό, βλάβη του ανοσοποιητικού συστήματος και κινητική δυσλειτουργία. Οι έγκυες γυναίκες είναι πολύ ευάλωτες,  τα φυτοφάρμακα μπορούν να περάσουν από τη μητέρα στο παιδί μήτρα, καθώς και στη συνέχεια μέσω του μητρικού γάλακτος.


Περιέχουν τα βιολογικά φυτοφάρμακα;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ένα από τα βασικά οφέλη της κατανάλωσης οργανικών τροφών είναι τα χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων. Oι βιολογικές εκμεταλλεύσεις χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα η διαφορά όμως είναι ότι χρησιμοποιούν σκευάσματα που προέρχονται από τη φύση και όχι συνθετικά φυτοφάρμακα σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στις συμβατικές εμπορικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις.


Γνωρίστε τα επίπεδα φυτοφαρμάκων σας
Ο οδηγός της EWG (γνωστός και ως Dirty Dozen and Clean 15 ( «βρώμικη» και η «καθαρή» λίστα φρούτων και λαχανικών ) κάθε χρόνο παρουσιάζει δύο λίστες : μία τα πιο «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά δηλαδή τα πιο επιβαρυμένα από
φυτοφάρμακα και μία με τα «καθαρά» φρούτα και λαχανικά ανάμεσα σε 48 πιο δημοφιλή φρούτα και λαχανικά. Βρείτε την λίστα εδώ : 
Η «βρώμικη» και η «καθαρή» λίστα φρούτων και λαχανικών για το 2019

Ξεπλένονται τα φυτοφάρμακα με το νερό 
Το ξέπλυμα μειώνει αλλά δεν εξαλείφει τα παρασιτοκτόνα. Το ξεφλούδισμα βοηθά, αλλά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά πετάγονται. Καλύτερα να αγοράζετε βιολογικά όταν μπορείτε.

Γιατί τα βιολογικά τρόφιμα είναι συχνά πιο ακριβά;

Τα βιολογικά τρόφιμα είναι συχνά (όχι πάντα) ακριβότερα από τα συμβατικά (και συνήθως εισαγόμενα) επειδή οι βιολογικοί αγρότες δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα ή φάρμακα. Η βιολογική πιστοποίηση είναι δαπανηρή και η βιολογική τροφή για τα ζώα μπορεί να κοστίσει διπλάσια τιμή. Οι βιολογικές συγκομιδές είναι πολύ μικρότερες από τις συμβατικές , πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος παραγωγής είναι πολύ μεγαλύτερο και η συγκομιδή πολύ μικρότερη, γι αυτό και τα βιολογικά τρόφιμα είναι συχνά πιο ακριβά από τα συμβατικά . Αλλά αν θέτετε προτεραιότητες για την υγεία σας θα πρέπει να τα προτιμήσετε ίσως με έναν καλύτερο προϋπολογισμό στο μηνιαίο κόστος του φαγητού σας.



Πού να ψωνίσετε βιολογικά τρόφιμα σε καλύτερες τιμές

-Στις βιολογικές λαϊκές αγορές ή σε λαϊκές όπου συμμετέχουν βιολογικοί παραγωγοί.
-Αναζητήστε φρούτα και λαχανικά εποχής γιατί είναι φθηνότερα -και φρεσκότερα με καλύτερη και γεμάτη γεύση.
-Αναζητήστε παραγωγούς από κοντινές περιοχές με το μέρος που ζείτε.
-Με συμμετοχή σας σε ένα αγρόκτημα Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας Κ.Υ.ΓΕΩ (CSA), στο οποίο συμμετέχουν άτομα και οι οικογένειες για να αγοράσουν "μερίδια" προϊόντων απευθείας από μια τοπική φάρμα μία φορά την εβδομάδα. Τοπικά και βιολογικά!


Η βιολογική γεωργία είναι καλύτερη και για το περιβάλλον. Οι πρακτικές βιολογικής γεωργίας μειώνουν τη ρύπανση, διατηρούν το νερό, μειώνουν τη διάβρωση του εδάφους, αυξάνουν τη γονιμότητα του εδάφους και χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια. Η καλλιέργεια χωρίς φυτοφάρμακα είναι καλύτερη για τα περιβάλλον και την υγεία μας.


Τάσος Τσακάλης

(1) https://www.iarc.fr/wp-content/uploads/2018/07/MonographVolume112-1.pdf



*Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου