Translate

Ο εγκέφαλος μας ανάβει σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο όταν ακούμε μουσική.

Η καρδιά σας κτυπά ταχύτερα, οι παλάμες σας ιδρώνουν και μέρος του εγκεφάλου σας ανάβει σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο. Σε λιγότερο από τρία λεπτά κάνετε ένα ταξίδι με ένα τρενάκι συναισθημάτων.Πιθανότατα, ποτέ δεν έχετε σκεφτεί τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και στο σώμα σας όταν ακούτε μουσική . Κι όμως αυτό είναι κάτι που έχει προβληματίσει τους επιστήμονες για δεκαετίες . Σε
μια νέα μελέτη (1), μια ομάδα ερευνητών από το USC (University of Southern California), και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, διερεύνησαν πώς η μουσική επηρεάζει τον εγκέφαλο, το σώμα και τα συναισθήματα των ακροατών. Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τον καρδιακό ρυθμό, τη δερματική απόκριση (δραστηριότητα του ιδρώτα), την εγκεφαλική δραστηριότητα και τα υποκειμενικά συναισθήματα ευτυχίας και θλίψης σε μια ομάδα εθελοντών, ενώ άκουγαν τρία κομμάτια άγνωστης μουσικής. Στο Ινστιτούτο Δημιουργικότητας και Εγκεφάλου του USC οι εθελοντές άκουσαν μια σειρά θλιβερών και ευτυχισμένων μουσικών κομματιών, ενώ οι εγκέφαλοί τους σαρώθηκαν με μαγνητική τομογραφία. Κομμάτια μουσικής που δεν περιείχαν στίχους και δεν ήταν πολύ γνωστά, έτσι ώστε να μην συνδέονται με τη συναισθηματική απόκριση των ακροατών. Χρησιμοποιώντας αλγορίθμους για την ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν στο εργαστήριο, οι επιστήμονες μπόρεσαν να παρατηρήσουν τον τρόπο που αισθάνθηκαν οι άνθρωποι όταν άκουγαν μουσική .

Η έρευνα έχει και θεραπευτικές εφαρμογές: αποδείχτηκε ότι η μουσική ηρεμεί το άγχος, ανακουφίζει τον πόνο και βοηθά τα άτομα με αναπηρίες ή άνοια. Η μουσική είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να προκαλέσει συγκίνηση και να δημιουργήσει μια καλύτερη διάθεση.

* Photo credit : Pixabay

(1) https://dl.acm.org/citation.cfm?doid=3343031.3350867




Τάσος Τσακάλης


*Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου