Translate

Τι είναι τα microgreens και πώς να τα καλλιεργήσετε

Τα microgreens γίνονται όλο και πιο δημοφιλή μεταξύ των λάτρεις της υγείας. Αυτά τα μικροσκοπικά φυτά είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τα μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε δίαιτα.
Η καλλιέργεια microgreens έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, καθώς οι άνθρωποι αναζητούν τρόπους για να ενσωματώσουν περισσότερα φρέσκα και θρεπτικά προϊόντα στη διατροφή τους. Τα microgreens είναι νεαρά φυτά που συγκομίζονται όταν έχουν ύψος μόλις λίγων εκατοστών. Παρά το μικρό τους μέγεθος, είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα microgreens μπορούν να περιέχουν έως και 40 φορές περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα πλήρως ανεπτυγμένα αντίστοιχα φυτά τους.

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία από τα microgreens.

Τα microgreens είναι μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών.Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι επιβλαβή μόρια που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα. Τα microgreens αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Mπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης.Τα microgreens περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτικών ινών, οι οποίες είναι σημαντικές για τη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου και μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Τα Microgreens μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.Eίναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία είναι απαραίτητα για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Ειδικότερα, αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι γνωστό ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από λοιμώξεις.

Τα microgreens μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.Η φλεγμονή είναι μια φυσική αντίδραση του οργανισμού σε τραυματισμό ή μόλυνση, αλλά η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας. Τα microgreens περιέχουν ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως η αρθρίτιδα και οι καρδιακές παθήσεις.

Τα microgreens αποτελούν εξαιρετική πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο αντιοξειδωτικών που είναι σημαντικά για την υγεία των ματιών. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, μια κοινή ασθένεια των ματιών που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης.

Mπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του δέρματος. Τα microgreens είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα που είναι σημαντικά για την υγεία του δέρματος. Συγκεκριμένα, αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία είναι γνωστό ότι βελτιώνει την υγεία του δέρματος και μειώνει τα σημάδια γήρανσης.

Πώς τα καλλιεργείτε;

Τα microgreens είναι ουσιαστικά μικροσκοπικές εκδοχές κοινών λαχανικών και βοτάνων που συγκομίζονται σε πολύ νεαρή ηλικία, συνήθως μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη φύτευσή τους. Ένα από τα καλύτερα πράγματα σχετικά με την καλλιέργεια microgreens είναι ότι είναι απίστευτα εύκολο να καλλιεργηθούν. Δεν χρειάζεστε μεγάλο χώρο ή εξειδικευμένο εξοπλισμό. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικούς σπόρους, χώμα, νερό και ένα ηλιόλουστο παράθυρο .

Photo : Mikhail Nilov



Ακολουθούν τα βήματα για να καλλιεργήσετε τα δικά σας microgreens:

1.Επιλέξτε τους σπόρους σας: Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σπόρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια microgreens. Ορισμένες δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν ρόκα, ραπανάκι, λάχανο, βασιλικό και κόλιανδρο.  Βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε σπόρους που φέρουν την ένδειξη βιολογικοί.

2.Προετοιμάστε το δοχείο καλλιέργειάς σας: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία δοχείων για την καλλιέργεια μικροπράσινων, όπως ρηχούς δίσκους, γλάστρες ή ακόμη και κουτιά αυγών. Βεβαιωθείτε ότι το δοχείο σας έχει οπές αποστράγγισης και γεμίστε το με ένα ποιοτικό χώμα γλάστρας.

3.Σπείρετε τους σπόρους σας: Σκορπίστε τους σπόρους σας ομοιόμορφα στην επιφάνεια του χώματος, φροντίζοντας να μην είναι πολύ κοντά μεταξύ τους. Πιέστε τους απαλά μέσα στο χώμα και, στη συνέχεια, καλύψτε τους με ένα λεπτό στρώμα χώματος..

4.Ποτίστε τους σπόρους σας: Χρησιμοποιώντας ένα μπουκάλι ψεκασμού, ψεκάστε τους σπόρους σας με νερό μέχρι το χώμα να είναι υγρό αλλά όχι βρεγμένο. Καλύψτε το δοχείο σας με ένα καπάκι ή με πλαστική μεμβράνη για να δημιουργήσετε ένα μίνι φαινόμενο θερμοκηπίου..

5.Παρέχετε φως: Τοποθετήστε το δοχείο σας σε ένα ζεστό, ηλιόλουστο σημείο και ελέγξτε το καθημερινά. Ψεκάστε το χώμα με νερό ανάλογα με τις ανάγκες για να το διατηρείτε υγρό. Μετά από λίγες ημέρες, θα πρέπει να δείτε τους σπόρους σας να αρχίζουν να φυτρώνουν. Μόλις φτάσουν σε ύψος 3 εκατοστά, αφαιρέστε το κάλυμμα και τοποθετήστε το δοχείο σας σε φωτεινό, έμμεσο φως.

6.Συγκομίστε τα μικρολαχανικά σας: Μόλις τα microgreens σας φτάσουν σε ύψος 4-5 εκατοστά, ήρθε η ώρα να τα συγκομίσετε. Χρησιμοποιήστε ένα ψαλίδι ή ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε τους μίσχους ακριβώς πάνω από τη γραμμή του εδάφους.

Τα microgreens μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους, όπως η προσθήκη τους σε σαλάτες, σάντουιτς ή smoothies. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε μια έκρηξη γεύσης και διατροφής στα γεύματά σας.

Εν κατακλείδι, η καλλιέργεια microgreens είναι ένας διασκεδαστικός και εύκολος τρόπος για να ενσωματώσετε περισσότερα φρέσκα προϊόντα στη διατροφή σας. Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα, μπορείτε να απολαμβάνετε μια σταθερή προμήθεια μικροπράσινων λαχανικών γεμάτων θρεπτικά συστατικά απευθείας από το σπίτι σας. Δοκιμάστε το και δείτε πόσο εύκολο μπορεί να είναι!

Photo : Oks Malkova

Τάσος Τσακάλης
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου