Translate

CSA : Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία είναι ένα μοναδικό μοντέλο της τοπικής γεωργίας. Οι ρίζες της φθάνουν πίσω σχεδόν 40 χρόνια στην Ιαπωνία, όπου μια ομάδα γυναικών την ανησυχία του για την αύξηση των εισαγωγών τροφίμων και την αντίστοιχη μείωση του αγροτικού πληθυσμού ξεκίνησε μια άμεση καλλιέργεια με στόχο να δημιουργήσει τη μεταξύ της
ομάδας τους και της τοπικής κοινότητας. Η διάταξη αυτή, που ονομάζεται "teikei» στα ιαπωνικά, μεταφράζεται σε "βάζοντας το πρόσωπο των αγροτών στα τρόφιμα." Αυτή η έννοια ταξίδεψε στην Ευρώπη και το 1985, προσαρμόστηκε για τις ΗΠΑ και έδωσε το όνομα του "Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία" της πρώτης ομάδας C.S.A. στη Μασαχουσέτη. Εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν πάνω από 13.000 CSA αγροκτήματα σε όλη τη Βόρεια Αμερική.
Για περίπου 25 χρόνια, η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (CSA), στις Η.Π.Α. έχει


γίνει ένας δημοφιλής τρόπος για τους καταναλωτές να αγοράζουν τοπικά, εποχιακά τρόφιμα απευθείας από έναν αγρότη.

Κάθε γεωργός δεσμεύεται με κάποιο συμβόλαιο, ότι θα μπορεί να παρέχει για ένα χρόνο ποσότητες αγροτικών προϊόντων ανάλογα με τις δυνατότητες του αγροκτήματος του απευθείας στους καταναλωτές. Με αυτό τον τρόπο ο αγρότης εξασφαλίζει τους πελάτες για τα προϊόντα του, οι οποίοι βρίσκονται κοντά σε αυτόν και γλυτώνει έτσι τα τεράστια έξοδα μεταφοράς και χρόνου (πολύ σημαντικό για τα τρόφιμα αλλά και τον ίδιο τον αγρότη )εισπράττει τα έσοδα του από την αρχή του συμβολαίου και αποφεύγει έτσι τον εκβιασμό του κάθε μεσάζοντα έμπορου ή ιδιοκτήτη αλυσίδας super market ο οποίος συνήθως αλλάζει την τιμή εκβιαστικά όποτε θέλει, ενώ επίσης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους ανθρώπους που καταναλώνουν τα προϊόντα του.

Τα πλεονεκτήματα για τους καταναλωτές είναι πάρα πολλά : αγοράζουν πολύ πιο


φθηνά φρεσκότερα και πιο υγιεινά τρόφιμα, τα οποία συλλέγονται για την ποιότητα και όχι για να αντέξουν ταξίδια χιλιάδων χιλιομέτρων που θα είχαν στόχο την εμφάνιση και όχι την γεύση. Είναι πιο ασφαλή γιατί έρχονται σε άμεση επαφή με τους παραγωγούς και στην ουσία είναι οι άμεσοι εργοδότες τους. Προστατεύουν το ίδιο τους το περιβάλλον αφού δεν χρειάζονται τα τρόφιμα τους να ταξιδεύουν και να καταναλώνουν ενέργεια ρυπαίνοντας . Φυσικά τα τρόφιμα είναι είτε βιολογικά είτε με ελάχιστα λιπάσματα αφού δεν απασχολεί τους αγρότες να παράγουν τρόφιμα ανθεκτικά στο χρόνο και στα ταξίδια. Βοηθούν την τοπική κοινωνία γιατί τα χρήματα παραμένουν στην περιοχή τους, στηρίζοντας την τοπική οικονομία και εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας για την περιοχή που ζουν. Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό συνήθως 25% της συγκομιδής χαρίζεται από τους παραγωγούς που συμμετέχουν σε διάφορα κέντρα που συλλέγουν τρόφιμα για άτομα που έχουν ανάγκη.



Μια πολύ απλή ιδέα, και στην Αμερική είναι πραγματικά χιλιάδες οι CSA αλλά και οι οικογένειες που τις στηρίζουν. Κάθε ομάδα ή κοινότητα μπορεί να δημιουργεί ένα κέντρο διανομής το οποίο μπορεί να βρίσκεται σε κάποια αποθήκη μέσα στην πόλη, σε κάποιο δημόσιο χώρο ή σε κάποιο χωράφι όπου μια δύο φορές την εβδομάδα γίνεται η διανομή προκαθορισμένων καλαθιών με φρέσκα φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, αυγά και κρέας. Οι παραγωγοί στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν συμβόλαια κάνουν έξτρα προσφορές στις ποσότητες ή στις τιμές ή βελτιώνουν τα standards των προδιαγραφών των προϊόντων τους. Ένα εγχείρημα που μπορεί πολύ εύκολα να υλοποιηθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας , βελτιώνοντας την ιδέα του «Χωρίς Μεσάζοντες» δημιουργώντας τις βάσεις της τοπικοποίησης και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου του κάθε Έλληνα.

Απέναντι Όχθη
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment