Translate

20 λαχανικά ταχείας ανάπτυξης

Θέλετε να καλλιεργήσετε έναν λαχανόκηπο, αλλά σας αποθαρρύνει ο χρόνος που απαιτείται για συγκομιδή. Εκτός από ντομάτες και πιπεριές οι οποίες απαιτούν πολύ χρόνο μέχρι την συγκομιδή υπάρχουν πολλά νόστιμα λαχανικά με
ελάχιστο χρόνο ανάπτυξης που μπορείτε να καλλιεργήσετε. Μπορείτε να σπέρνετε μερικούς σπόρους κάθε δεύτερη εβδομάδα, και να έχετε μια συνεχή παραγωγή φρέσκων
λαχανικών σχεδόν όλο το χρόνο.
Όλα τα λαχανικά της παρακάτω λίστας έχουν βρώσιμα στελέχη και φύλλα που αναπτύσσονται σε περίπου έξι έως οκτώ εβδομάδες 
και σε ορισμένα από αυτά μπορείτε να κόβετε φύλλα για τις σαλάτες και αυτά να συνεχίσουν να μεγαλώνουν.

1. Ρόκα (30 - 40 ημέρες) Σπέρνεται όλο το χρόνο , είναι η πλουσιότερη πηγή σιδήρου περιέχει επίσης ασβέστιο, φώσφορο. Για την βλάστηση των σπόρων χρειάζονται 7 - 14 ημέρες. Η ρόκα θα καλλιεργηθεί πλήρως και θα είναι έτοιμη για συγκομιδή σε περίπου τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Όσο νωρίτερα συλλέξετε τα φύλλα, τόσο πιο τρυφερή και γλυκά θα είναι . Κάθε δύο εβδομάδες ξανάσπέρνετε απευθείας στο έδαφος και κόβετε τα φύλλα όταν είναι έτοιμα για συγκομιδή. Επειδή οι ρίζες του είναι σχετικά ρηχές, η ρόκα μπορεί επίσης να καλλιεργηθεί εύκολα σε μικρούς κήπους αλλά και σε ζαρντινιέρες.Εάν συνεχίσετε να καλλιεργείτε ρόκα τους καλοκαιρινούς μήνες, διαλέξτε ένα πιο σκιερό σημείο.


2. Νεροκάρδαμο (10 ημέρες, χειμώνα) . Θεωρείται ένα από τα παλαιότερα φυλλώδη λαχανικά που καταναλώνονται από τον άνθρωπο, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο και τη ρόκα. Είναι δημοφιλές για την πιπεράτη γεύση του και την ευκολία της καλλιέργειας. Είναι το λαχανικό που μπορεί να φυτευτεί σε οποιαδήποτε γωνία, αρκεί να έχει άφθονο νερό. Προσφέρει διάφορα θρεπτικά συστατικά και δίνει μια πικάντικη και δροσιστική γεύση στις σαλάτες. Θεωρείται πολυετές υδρόβιο και μπορεί να καλλιεργηθεί σε υδάτινο κήπο.Καλλιεργείται καθ 'όλη τη διάρκεια του χειμώνα πολύ εύκολα, σπέρνετε σε μια ζαρντινιέρα με ελάχιστους πόντους χώμα και την καλύπτετε με πλαστικό μεμβράνη, το κάρδαμο θα βλαστήσει μέσα σε λίγες μέρες. Συγκομιδή μόλις τα φύλλα έχουν μέγεθος περίπου 5 εκατοστά. Μπορείτε να σπέρνετε διαδοχικά κάθε εβδομάδα για συνεχή συγκομιδή μέχρι το τέλος της άνοιξης.

3. Σπανάκι (30- 40 ημέρες, φθινόπωρο ή άνοιξη) Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φυλλώδες λαχανικό που του αρέσει η μερική σκιά και έδαφος πλούσιο σε οργανικές ύλες. Θα πρέπει να ποτίζεται καθημερινά και μπορεί να συγκομιστεί σε 4-6 εβδομάδες. Μπορεί να είναι μια ωραία προσθήκη σε οποιαδήποτε σαλάτα, σε πίτα ή σε ρύζι. Το σπανάκι μπορεί να συλλεχθεί πολλές φορές κόβοντας τα εξωτερικά φύλλα και αφήνοντας τα νεότερα εσωτερικά φύλλα να συνεχίσουν να μεγαλώνουν για μεταγενέστερη συγκομιδή. Κόβετε τα φύλλα περίπου μια 2,5 πόντους πάνω από τη ρίζα έτσι το φυτό θα μπορέσει να μεγαλώσει νέα φύλλα που θα συγκομίσετε αργότερα.Κόψτε τα φύλλα χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι. Μην αφήνετε τα φύλλα να γίνουν πολύ μεγάλα και θυμηθείτε να μαζεύετε τακτικά. Σπέρνετε σε γραμμές που απέχουν περίπου 30 εκατοστά και 20 εκατοστά φυτό από φυτό αν σας φυτρώσουν περισσότερα τα αραιώνετε , χρειάζεται τακτικό πότισμα.

4.Ραπανάκια (22-30 ημέρες τέλη του χειμώνα και αρχές της άνοιξης ) Είναι ένα από τα ταχύτερα λαχανικά, σπέρνονται από σπόρους και σε μόλις 3-4 εβδομάδες συλλέγονται. Καταλαμβάνει λίγο χώρο στον κήπο, μπορεί να φυτευτεί οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, ωστόσο, προτιμά τον ήλιο και τον κρύο. Οι σπόροι μπορούν να φυτευτούν σε προετοιμασμένο έδαφος ή σε ζαρντινιέρες . Σπέρνετε σε απόσταση περίπου 2,5 εκατοστά. Η βλάστηση θα ξεκινήσει σε 5 ημέρες. Εάν είναι απαραίτητο, αραιώστε τα φυτά έτσι ώστε οι ρίζες να έχουν αρκετό χώρο για να επεκταθούν Αν η σπορά επαναλαμβάνεται κάθε 15 ημέρες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα σας δίνει μια συνεχή συγκομιδή. Διατηρείτε το έδαφος απαλλαγμένο από ζιζάνια και νερό σε ξηρό καιρό. Συλλέξτε τα ραπανάκια προτού γίνουν πολύ μεγάλα.


5. Μαρούλι (30-60 ημέρες νωρίς το φθινόπωρο μέχρι αργά την άνοιξη) Εάν θέλετε κάτι υγιεινό, πράσινο και γρήγορο, τότε σίγουρα θα πρέπει να σκεφτείτε να φυτέψετε μαρούλι. Φυτέψτε διάφορα είδη μαρουλιού ώστε οι σαλάτες σας να έχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, υφές και χρώματα ! Πράσινα, μωβ, κατσαρά ... Το μαρούλι προτιμά έδαφος πλούσιο σε οργανική ύλη , δροσερό και εύκρατο κλίμα ( 14-19°C ), αλλά και τακτικό πότισμα. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και C, βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, , καλίου, μαγγανίου και χρωμίου και αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών.



6.Πράσινα κρεμμύδια ( 20-28 ημέρες ,αργά το φθινόπωρο ή νωρίς το χειμώνα). Αν θέλετε κάτι πράσινο, φρέσκο ​​και πικάντικο, ότι μπορείτε να το έχετε σε λιγότερο από ένα μήνα. Έχουν νόστιμη γεύση ως γαρνιτούρα για σούπες ή για να τα προσθέσετε και στο τηγάνισμα.Λατρεύουν πολύ τον ήλιο. Τα πράσινα κρεμμύδια θα αναπτυχθούν καλά σε σχεδόν οποιοδήποτε έδαφος εκτός από πολύ όξινο, υδατοειδές έδαφος. Όταν φτάσουν τα 15 cm είναι έτοιμα για συγκομιδή.




7.Ρέβες ή γογγύλια,(30-60 ημέρες, χειμώνας) Ένα καταπληκτικό λαχανικό 2 σε 1. που προσφέρει μια μεγάλη συγκομιδή. Τόσο τα φύλλα όσο και οι ρίζες μπορούν να καταναλωθούν ξεχωριστά.Τα γογγύλια είναι ένα από τα λιγότερο ιδιότροπα φυτά όσον αφορά τις συνθήκες θερμοκρασίας και μπορούν να φυτευτούν καθ 'όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου σε πολλές ζώνες κηπουρικής. Διαλέξτε τις ρίζες όταν είναι τρυφερές –– σε περίμετρο περίπου 5–8 εκατοστά– και συλλέξτε φύλλα όταν είναι μικρά.

8.Κέηλ - Kale (25- 60 ημέρες, χειμώνας ) Είναι το λαχανικό που όλοι πρέπει να έχουν πάντα στο σπίτι τους θεωρείται το super food των λαχανικών. Τα φύλλα του θυμίζουν γεύση ξηρών μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη ποικιλία συνταγών που απαιτούν περισσότερη γεύση από ότι μπορεί να προσφέρει μόνο του το σπανάκι. Ειδικά το κατσαρό κέηλ είναι πολύ δημοφιλές σε σαλάτες , ομελέτες, και σούπες.Έχει πολύ υψηλότερη βιταμίνη C από τα άλλα λαχανικά, περιέχει περίπου 4.5 φορές βιταμίνη C από το σπανάκι.Ένα φλιτζάνι ωμό κέηλ περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα ολόκληρο πορτοκάλι Υγιής ισορροπία των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που βοηθάει στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών.Είναι πολύ υψηλό σε θρεπτικά συστατικά και έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, καθιστώντας το ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη.Είναι ένα λαχανικό που μεγαλώνει πολύ γρήγορα; Χρειάζεται 25 ως 60 ημέρες ανάλογα με την ποικιλία. Το Kale είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά στο κρύο φυτά , χρειάζεται άφθονο νερό, καθώς η ξηρασία θα το κάνει πικρό. Κόβετε τα εξωτερικά φύλλα με ψαλίδι περίπου μια 2,5 εκατοστά πάνω από τη ρίζα και τα φύλλα θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν για αρκετές εβδομάδες.


9.Μπρόκολο baby (55-60 ημέρες, φθινόπωρο-χειμώνας).Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, σε μία μόνο μερίδα μπρόκολου περιέχονται 135% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C πολύ περισσότερο από ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, επίσης το 116% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Κ , και το τοποθετεί στην κορυφή των πιο θρεπτικών λαχανικών μαζί με το κέηλ. Μεγαλώνει καλύτερα σε ηλιόλουστες συνθήκες, σε έδαφος πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ουδέτερο pH. Θα είναι έτοιμο για συγκομιδή σε 50 έως 60 ημέρες. Πρέπει να συγκομιστεί μόλις εμφανιστούν τα κεφάλια Τα φύλλα και τα στελέχη του μπρόκολου είναι επίσης βρώσιμα και έχουν την καλύτερη γεύση όταν συγκομίζονται μικρά.


10.Φύλλα μουστάρδας (30 - 40 ημέρες, τέλη χειμώνα)  Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, είναι φύλλα του φυτού μουστάρδας, Η καλλιέργεια των φύλλων μουστάρδας είναι κάτι που μπορεί να είναι άγνωστο σε πολλούς στην Ελλάδα, αλλά πρόκειται για ένα πικάντικο και εύκολο λαχανικό στην καλλιέργεια. Τα φύλλα μουστάρδας είναι μια υπέροχη πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, θείου, φωσφόρου, σιδήρου , φολικού οξέος και βιταμίνης Κ, σημαντικά για την υγεία των οστών γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την ενέργεια, την υγεία της καρδιάς, συνδέονται επίσης με χαμηλότερη χοληστερόλη, υγιές δέρμα και μαλλιά και ενισχύουν την ανοσία, χάρη στα υψηλά επίπεδα βιταμινών Κ και C. Έχουν έντονη, ελαφρώς αλμυρή γεύση και αποτελούν εξαιρετική προσθήκη σε σαλάτες, σάντουιτς, κρέας και ψάρι.Η καλλιέργεια φύλλων μουστάρδας γίνεται είτε από σπόρους είτε από φυτά. Η σπορά ξεκινάει πριν το τελευταίο μήνα του χειμώνα για συγκομιδή τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού και συνεχίζεται στα μέσα του καλοκαιριού για συγκομιδή το φθινόπωρο. Αφού βλαστήσουν οι σπόροι, αραιώστε τα φυτά σε απόσταση 10-15 εκατοστών. Δώστε τους άφθονο ήλιο και λάβετε υπόψη ότι τα φύλλα μουστάρδας αναπτύσσονται γρήγορα όσο είναι δροσερός ο καιρός. Χρειάζονται καλό πότισμα όπως όλα τα σταυρανθή για να μην πικρίσουν και είναι ευαίσθητα στις ζέστη και στους μεγάλους παγετούς. Χρειάζονται αργιλώδες έδαφος, καλά στραγγιζόμενο.

11.Παντζάρια (50-55 ημέρες, άνοιξη-τέλος καλοκαιριού) Τα παντζάρια είναι πολύ εύκολη και γρήγορη καλλιέργεια, ιδανική για νέους καλλιεργητές. Τόσο τα φύλλα όσο και οι ρίζες μπορούν να καταναλωθούν. Έχουν εξαιρετική θρεπτική αξία, ειδικά τα φύλλα, τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Α και C, είναι μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος και μια πολύ καλή πηγή ινών, μαγγανίου και καλίου. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ασκώντας ευνοϊκές επιδράσεις στη λειτουργία του εντέρου, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και να μειώσει επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης. Η ίνα παντζαριού έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων , τα οποία είναι υπεύθυνα για τον εντοπισμό και την εξάλειψη των μη φυσιολογικών κυττάρων. Τα κόκκινα παντζάρια έχουν καταταχθεί ως ένα από τα 10 πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά λαχανικά και είναι επίσης μία από τις πλουσιότερες πηγές γλουταμίνης , ένα αμινοξύ, απαραίτητο για την υγεία και τη συντήρηση του εντερικού σωλήνα. Διατροφική αξία, 100 γραμμάρια παντζαριών έχουν περίπου 43 θερμίδες με περίπου 0,2 γραμμάρια λίπους. Έχει περίπου 325 γραμμάρια καλίου, 78 γραμμάρια νατρίου, 1,6 γραμμάρια πρωτεΐνης και ο συνολικός υδατάνθρακας είναι περίπου 10 γραμμάρια. Η φυτική χρωστική που δίνει στα παντζάρια το πλούσιο, μοβ-πορφυρό χρώμα της είναι betacyanin.ένας ισχυρός παράγοντας, που πιστεύεται ότι βοηθά στην καταστολή της ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου .
Μπορείτε να τα προσθέσετε τα φύλλα τους σε σαλάτες ή να τα μαγειρέψετε όπως το σπανάκι. Οι ρίζες τους μπορούν να τεμαχιστούν, να ψηθούν, να τηγανιστούν , να αποξηρανθούν ή να γίνουν χυμός (με αποχυμωτή), διατηρώντας παράλληλα τη μοναδική τους ήπια γεύση.Ένα ποτήρι χυμό παντζαριού βοηθάει να πάρουμε όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα σε συμπυκνωμένη μορφή. Η καλύτερη εποχή για την καλλιέργεια τους είναι η άνοιξη ή στο τέλος του καλοκαιριού, μπορούν να καλλιεργηθούν σε οποιοδήποτε καλά στραγγιζόμενο έδαφος πλούσιο σε οργανική ύλη, χρειάζονται 10 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους.


12.Μποκ Τσόι, κινέζικο λάχανο (30 ημέρες τέλος καλοκαιριού) Το Bok choy είναι ένα πολύ δημοφιλές λαχανικό στις ασιατικές χώρες. Είναι ένα κινεζικό λάχανο που δεν σχηματίζει κεφάλι και καλλιεργείται για τα τρυφερά πράσινα φύλλα του. Στην χώρα μας μπορεί να φυτευτεί στα τέλη του καλοκαιριού και η συγκομιδή να γίνει σε μόλις 30 ημέρες. Αυτή η περίοδος μπορεί να είναι ακόμη μικρότερη για το baby bok choy, μια άλλη ποικιλία του ίδιου λαχανικού. Φυτέψτε το bok choy σας σε μερική σκιά για καλύτερα αποτελέσματα, αν και μπορεί να αντέξει τον ήλιο, χρειάζεται έδαφος πλούσιο, στραγγιζόμενο , συχνό πότισμα.


13.Σέσκουλο (45-50 ημέρες, άνοιξη). ‘Ένα υπέροχο φυλλώδες λαχανικό που συγγενεύει με τα παντζάρια, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά με το σπανάκι. Τόσο τα φύλλα όσο και οι μίσχοι είναι βρώσιμα ωμά σε σαλάτες, σε σούπες ,στον ατμό αλλά και σοταρισμένα. Η σπορά γίνεται αρχές της άνοιξης, η βλάστηση ξεκινά σε 7-14 ημέρες. Όπως και στο κέηλ κόβεται με ψαλίδι τα φύλλα του.





14.Πράσινα φασόλια (40-50 ημέρες, καλοκαίρι ) Αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία των οστών, του δέρματος και των μαλλιών σας , τα πράσινα φασόλια είναι ένα υπέροχο φρέσκο ​​λαχανικό να καλλιεργήσετε και να καταναλώσετε. Περιέχουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης C, φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Κ και πυριτίου. Τα πράσινα φασόλια είναι ένα φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί με μεγάλη ευκολία. Προτιμήστε μια ποικιλία νάνα. Τα φασόλια μπορούν να σπαρθούν απευθείας στο έδαφος ή σε γλάστρες. Βάλτε τους σπόρους στο χώμα ώστε να απέχουν 25 εκατοστά. Σπέρνετε μια φορά το μήνα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Με ήλιο και τακτικό πότισμα, μπορούν να αρχίσουν να παράγουν λοβό σε μόλις 40 ημέρες. 
Τα πράσινα φασόλια είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή κηπουρικής για να διατηρήσετε το έδαφος σας γόνιμο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φυτά φασολιών προσθέτουν άζωτο στο έδαφος γύρω τους, το οποίο με τη σειρά του είναι ευεργετικό για μελλοντικά φυτά στην ίδια τοποθεσία.



15.Αγγούρι (50 -55 ημέρες, αρχές καλοκαιριού) Τα αγγούρια είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για χορτοφάγους και όχι μόνο. Είναι νόστιμα, τρώγονται ωμά ή σε σαλάτες και τουρσιά. Αν και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό περίπου 95% περιέχουν πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως κάλιο και ασβέστιο. Μια μερίδα αγγουριού έχει επίσης περισσότερο από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Κ , καθιστώντας το ιδανικό σνακ για άτομα που έχουν ανεπάρκεια σε αυτό το θρεπτικό συστατικό.Καλλιεργούνται πολύ εύκολα αλλά χρειάζονται στήριξη από μια πέργκολα και άφθονο χώρο για να μεγαλώσουν. Προτιμούν αμμώδες έδαφος σε κομπόστ και τακτικό πότισμα γιατί αλλιώς πικρίζει.


16.Baby carrot (50-55 ημέρες άνοιξη ή φθινόπωρο)Εκτός από τη γλυκιά γεύση τους και την ικανοποιητική κρίση, τα καρότα είναι γεμάτα με βήτα καροτίνη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τα καρότα είναι γνωστά για την ικανότητά τους να βελτιώνουν και να προστατεύουν την όραση. Ωστόσο, τα οφέλη τους για την υγεία είναι πολύ σημαντικά. Η ίδιο βήτα καροτίνη που δίνει στα καρότα το πορτοκαλί χρώμα τους θα δώσει λάμψη στο δέρμα σας . Τα καρότα είναι υπέροχα και πλούσια σε κάλιο. Μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα βοηθούν στη μείωση του λίπους από τη χολή και το συκώτι και οδηγεί σε καλύτερη λειτουργία του ήπατος και βελτιωμένη συνολική υγεία. Τα καρότα είναι ένα από τα λίγα λαχανικά ταχείας ανάπτυξης που έχουν τέλεια γεύση ακόμη και χωρίς μαγείρεμα. Σπέρνετε τους σπόρους απευθείας στο χώμα σε σειρές σε απόσταση 30 πόντων ή σε ζαρντινιέρες , το χώμα πρέπει να είναι αμμώδες , αεριζόμενο και να το βλέπει ο ήλιος. Για πολλές συγκομιδές, σπέρνετε σπόρους κάθε 3 εβδομάδες. Ποτίζετε τακτικά, χρειάζονται 2-3 εβδομάδες για να βλαστήσουν.

17.Κολοκυθάκια. (35-40 ημέρες, αρχές καλοκαιριού) Είναι νόστιμα, αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Έχουν βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ιδιότητες και χαμηλή θερμιδική αξία. Έχουν όμορφα λουλούδια τα οποία είναι και αυτά βρώσιμα.Αγαπούν τον ήλιο και το νερό και τα αεριζόμενα εδάφη.Είναι εύκολα στην καλλιέργεια και πολύ παραγωγικά.



18.Αρακάς (60 ημέρες άνοιξη ) Στην πραγματικότητα είναι όσπριο και όχι λαχανικό, καλλιεργείται για τους λοβούς του . Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ίνες, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ελάχιστες θερμίδες . Είναι μία από τις πρώτες καλλιέργειες της άνοιξης, σπέρνεται απευθείας στο χώμα, αφού βάλετε τους σπόρους στο νερό όλο το βράδυ. Βάζετε τους σπόρους σε βάθος 2,5 εκατοστών και σε απόσταση 30 μεταξύ τους. Χρειάζονται ήλιο και καλά αποστραγγιζόμενο έδαφος αλλά και στήριξη με πέργκολα.

19.Τατσόι (25-50 ημέρες άνοιξη) Είναι ένα φυλλώδες πράσινο λαχανικό της οικογένειας των σταυρανθών ασιατικής προέλευσης με πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Το Tatsoi έχει ήπια γεύση που μοιάζει με τη γεύση μουστάρδας. Τρώγεται ωμό σε σαλάτες,στον ατμό, σοταρισμένο στο τηγάνι αλλά και σε σούπες. Το Tatsoi περιέχει υψηλό επίπεδο β-καροτένιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο, είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να ενισχύσουν το συκώτι, το αίμα και τα οστά. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένων φύλλων παρέχει σχεδόν το ένα τρίτο της ημερήσιας ανάγκης σε ασβέστιο.Σπέρνεται απευθείας στο χώμα, βλασταίνει σε 2-3 εβδομάδες, χρειάζεται αρκετό ήλιο. Τα φύλλα μπορούν να αρχίζουν να κόβονται στις 30 ημέρες ή να συλλεχθεί μαζί με τη ρίζα στις 50.


20.Microgreens (μικρά λαχανικά, όλο το χρόνο) Είναι βλαστοί λαχανικών όπως σέλινο, ρόκα, λάχανο κλπ. Αυτά τα φυτά συνήθως έχουν ύψος 3-5 εκατοστά κατά τη συγκομιδή. Οι πιο δημοφιλείς τύποι είναι: Κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο, κάρδαμο, ραπανάκι, ρόκα ,μαρούλι, ραδίκι, άνηθος, καρότο, μάραθος ,σέλινο ,σκόρδο, κρεμμύδι, πράσο, κινόα, φύλλα μουστάρδας, παντζάρια και σπανάκι αλλά και πεπόνι, αγγούρι και κολοκυθάκι. Τα microgreens καλλιεργούνται συνήθως σε ειδικά δοχεία καλλιέργειας και μπορούν να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, με επιτυχία όλο το χρόνο. Δημιουργήστε το δικό σας μείγμα σαλάτας αναμειγνύοντας δύο ή περισσότερες ποικιλίες μαζί πριν από τη σπορά.

Τάσος Τσακάλης

* Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αναδημοσιεύσετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με ενεργό URL του άρθρου.

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Συγχαρητήρια στους συντελεστές της ιστοσελίδας !!! Αξιέπαινοι ....Υποκλίνομαι στη δουλειά τους.....Είναι μεγάλη προσφορά στην ανερμάτιστη κοινωνία μας...Καλό κουράγιο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Άφησε το σχόλιο σου