Translate

Η Γερμανία, ανακοίνωσε την πλήρη απαγόρευση του «πιθανού καρκινογόνου» γλυφοσάτη (roundup) .

Η Γερμανία συμφώνησε να προχωρήσει σε απαγόρευση της χρήσης του Glyphosate μέχρι το τέλος του 2023. Το υπουργικό συμβούλιο της καγκελαρίου Angela Merkel συμφώνησε στο σχέδιο την Τετάρτη. Η πρόταση, ανέφερε το Bloomberg , ότι «η
κυβέρνηση σκοπεύει να αντιταχθεί σε κάθε αίτημα της Ε.Ε. να ανανεώσει την άδεια παραγωγής του ζιζανιοκτόνου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου περιβάλλοντος».

Η χημική ουσία Glyphosate έχει συνδεθεί με τη μείωση των επικονιαστικών ειδών εντόμων όπως οι μέλισσες και οι πεταλούδες. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη σταδιακή κατάργηση του προϊόντος από το επόμενο έτος, επειδή εξαλείφει τους πληθυσμούς των εντόμων που είναι ζωτικής σημασίας για την επικονίαση των καλλιεργειών των τροφίμων και τη συντήρηση του οικοσυστήματος. Η υπουργός περιβάλλοντος της Γερμανίας, Svenja Schulze, χαρακτήρισε τη κίνηση ως απαραίτητη για την προστασία της βιοποικιλότητας και είπε ότι «σε ένα κόσμο χωρίς έντομα δεν αξίζει να ζούμε». "Αυτό που βλάπτει τα έντομα βλάπτει και τους ανθρώπους", δήλωσε η Schulze σε συνέντευξη Τύπου." Η απόφαση λαμβάνεται ως μέρος ενός προγράμματος προστασίας του περιβάλλοντος.


Το Glyphosate είναι μια χημική ουσία που έχει κηρυχθεί "πιθανό καρκινογόνο" την άνοιξη του 2015 από τον κορυφαίο οργανισμό έρευνας για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας . Ήδη έχουν γίνει 17000 αγωγές κατά της εταιρείας Monsanto και του ζιζανιοκτόνου της Roundup από ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι το ζιζανιοκτόνο τους προκάλεσε καρκίνο,και συγκεκριμένα λέμφωμα μη Hodgkin.

Σε πρώτη φάση από το επόμενο έτος θα απαγορευτεί η χρήση του glyphosate ξεκινώντας από τα πάρκα των πόλεων και τους ιδιωτικούς κήπους στις πόλεις. Η χρήση ζιζανιοκτόνων και εντομοκτόνων θα απαγορευθεί σε περιοχές με πλούσια βιοποικιλότητα, όπως λιβάδια και κατά μήκος των ακτών των ποταμών και των λιμνών.



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οργανισμός κανόνων και κανονισμών της ΕΕ, το 2017 ανανέωσε την άδεια για το glyphosate στο μπλοκ μέχρι το τέλος του 2022.


Η Ελλάδα ήταν μία από τις εννέα χώρες της Ε.Ε. που καταψηφίσαν την επανέγκριση του glyphosate , το Νοέμβριο του 2017. Η χώρα ήταν επίσης ένα από τα έξι κράτη μέλη της Ε.Ε. που υπεγράψαν το 2018 επιστολή προς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας « ένα σχέδιο εξόδου για το glyphosate ... » Το Μάρτιο του 2018, η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε πενταετή άδεια για το Roundup της Monsanto.Μήπως ήρθε η ώρα να πιέσουμε την νέα κυβέρνηση να αποσύρει τη χρήση του Glyphosate και στην Ελλάδα ; Μιας ουσίας που καταναλώνεται καθημερινά από όλους μέσω της τροφής αλλά και που χρησιμοποιείται για το καθαρισμό των ζιζανίων στα πάρκα και στις παιδικές χαρές ;

Απέναντι Όχθη

*Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου