Translate

Ερημίτες της ψηφιακής εποχής

Στη σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας, συνδεόμαστε όλο και περισσότερο με τον κόσμο γύρω μας μέσω ψηφιακών συσκευών. Μπορούμε να επικοινωνούμε με άλλους άμεσα, να έχουμε πρόσβαση σε μια ατελείωτη ροή πληροφοριών και να εργαζόμαστε εξ αποστάσεως από σχεδόν οπουδήποτε. Με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι εύκολο να παγιδευτεί κανείς στην ιδέα της συνεχούς σύνδεσης, αλλά υπάρχουν πολλοί που επιλέγουν να αποσυνδεθούν εντελώς από αυτόν τον ψηφιακό κόσμο και να ζήσουν στη μοναξιά - οι ερημίτες της ψηφιακής εποχής.

Ποιοι είναι οι ερημίτες της ψηφιακής εποχής;

Η ζωή ενός ψηφιακού ερημίτη μπορεί να είναι τόσο ικανοποιητική όσο και προκλητική. Από τη μία πλευρά, επιτρέπει ένα επίπεδο ελευθερίας και ανεξαρτησίας που είναι δύσκολο να βρεθεί στη σύγχρονη κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι απίστευτα απομονωτική και μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσει κανείς σχέσεις εκτός του ψηφιακού κόσμου.

Συχνά αναφέρονται ως "ψηφιακοί ερημίτες" και ο τρόπος ζωής τους ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Ορισμένοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ άλλοι μπορεί να ζουν σε αστικές περιοχές αλλά αποφεύγουν κάθε μορφή ψηφιακής επικοινωνίας. Μπορεί να αποσυνδεθούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ακόμη και τις τηλεφωνικές κλήσεις.

Αν και κάποιοι μπορεί να θεωρούν αυτόν τον τρόπο ζωής ακραίο ή ακόμη και ανθυγιεινό, υπάρχουν πολλά οφέλη από μια ζωή απομόνωσης. Οι ερημίτες συχνά αναφέρουν ότι αισθάνονται μια αίσθηση γαλήνης και διαύγειας που δεν είχαν πριν. Έχουν περισσότερο χρόνο για να επικεντρωθούν στα χόμπι, τα ενδιαφέροντά τους και την προσωπική τους ανάπτυξη. Τείνουν επίσης να έχουν βαθύτερες και πιο ουσιαστικές σχέσεις με τους ανθρώπους στη ζωή τους, καθώς έχουν το χρόνο και την ενέργεια να επενδύσουν σε αυτές τις σχέσεις.

Γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν να γίνουν ερημίτες της ψηφιακής εποχής;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν να γίνουν ερημίτες της ψηφιακής εποχής. Κάποιοι το κάνουν ως έναν τρόπο να ξεφύγουν από τις πιέσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να ζήσουν μια πιο απλή και ειρηνική ζωή. Άλλοι το κάνουν ως μια μορφή διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία αλλάζει τη ζωή μας. Πιστεύουν ότι η εξάρτησή μας από τις ψηφιακές συσκευές βλάπτει την ψυχική μας υγεία και την ικανότητά μας να δημιουργούμε ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους.

Οφέλη από τη ζωή ως ερημίτης της ψηφιακής εποχής

Η ζωή ως ερημίτης της ψηφιακής εποχής μπορεί να έχει πολλά οφέλη. Πρώτον, επιτρέπει στα άτομα να αποσυνδεθούν από τους περισπασμούς της σύγχρονης ζωής και να επικεντρωθούν στον εσωτερικό τους εαυτό. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια βαθύτερη εκτίμηση της φύσης και του κόσμου γύρω μας. Πολλοί ερημίτες της ψηφιακής εποχής αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο ήρεμοι, ικανοποιημένοι και ειρηνικοί με τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους.

Μειονεκτήματα της ζωής ως ερημίτης της ψηφιακής εποχής

Ενώ υπάρχουν σίγουρα οφέλη από τη ζωή ως ερημίτης της ψηφιακής εποχής, υπάρχουν και μειονεκτήματα. Πρώτον, μπορεί να είναι απίστευτα απομονωτικό και μοναχικό. Οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους κοινωνικά πλάσματα και οι συνδέσεις μας με τους άλλους είναι σημαντικές για τη συναισθηματική μας ευημερία. Επιπλέον, το να ζει κανείς απομονωμένος μπορεί να δυσχεράνει το βιοπορισμό ή την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Η άνοδος της τάσης 

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που επιλέγουν να αποσυνδεθούν από τον ψηφιακό κόσμο. Η τάση αυτή οφείλεται εν μέρει στις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια των δεδομένων. Με τις παραβιάσεις δεδομένων υψηλού προφίλ και τα σκάνδαλα να κυριαρχούν στις ειδήσεις, πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τους κινδύνους που συνδέονται με την ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Photo : Alex Azabache

Τάσος Τσακάλης
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου