Translate

Ανακύκλωση με συνοδεία μουσικής στην Ταιβάν

Το Fur Elise είναι ένα από τις πιο γνωστές μελωδίες του Μπετόβεν. Στη Ταιβάν εδώ και πολλά χρόνια συμβολίζει ένα πραγματικά μοναδικό σύστημα διαχείρισης αποβλήτων. Η Ταιβάν είναι ένα πυκνοκατοικημένο νησί 23 εκατομμυρίων κατοίκων και έχει ένα από τα πιο αποδοτικά
προγράμματα ανακύκλωσης στον κόσμο. Το 55% των απορριμμάτων των νοικοκυριών και των καταστημάτων , καθώς και το 77% των βιομηχανικών αποβλήτων γίνονται ανακύκλωση. Ήδη από το 2015 λειτουργούν περισσότερες από 1.600 εταιρείες ανακύκλωσης, οι οποίες έχουν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα.

Αν και σήμερα είναι πολύ δύσκολο να δει κανείς σκουπίδια ακόμα και σε κάδους απορριμμάτων στην Ταϊπέι. Ωστόσο, αυτό ήταν πολύ δύσκολο να το φανταστεί κανείς  πριν από 25 χρόνια, όταν η Ταϊβάν ήταν γνωστή ως 'Garbage Island'. Και που τότε αποφάσισαν να προσπαθήσουν πολύ σοβαρά για να καθαρίσουν το νησί από τα απόβλητα που προέκυψαν από την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και της αυξανόμενης κατανάλωσης.

Οι Ταϊβανέζοι πρέπει να βάζουν τα μικτά τους απόβλητα σε μπλε σακούλες εγκεκριμένες από το νόμο. Αντίθετα, ανακυκλώσιμα υλικά όπως το γυαλί, το αλουμίνιο και το χαρτί μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε είδος σακούλας.

Άνθρωποι περιμένουν να φτάσει το φορτηγό απορριμμάτων.
Η περισυλλογή απορριμμάτων είναι μια τελετουργία για τους Ταιβανέζους. Η κλασσική μουσική που ακούγεται από τα φορτηγά αποκομιδής απορριμμάτων προειδοποιεί τους κατοίκους ότι πρέπει να βγουν έξω με τσάντες που περιέχουν ανακυκλώσιμα και μικτά απόβλητα. Υπάρχουν επίσης εφαρμογές για τα κινητά που ενημερώνουν τους χρήστες πότε φθάνουν τα φορτηγά και τους προειδοποιούν κάθε φορά που βρίσκονται κοντά τους. Ένα κίτρινο φορτηγό συλλέγει τα μικτά απορρίμματα, ενώ ένα μικρότερο λευκό φορτηγό πίσω του έχει ένα σύνολο δοχείων μέσα στο οποίο οι άνθρωποι μπορούν να ρίξουν τα ανακυκλώσιμα υλικά. Εθελοντές και υπάλληλοι βοηθούν τους ανθρώπους να ταξινομούν σωστά τα σκουπίδια . Κατά τη διάρκεια της περισυλλογής ακούγεται η πολύ χαρακτηριστική μελωδία του Μπετόβεν Fur Elise .
Υπάρχει ακόμη ένας κάδος για τα ακατέργαστα απόβλητα τροφίμων και ένας για τα μαγειρεμένα τρόφιμα. Οι εταιρείες ανακύκλωσης επεξεργάζονται τα ακατέργαστα απόβλητα τροφίμων σε λιπάσματα για τους αγρότες και τα μαγειρεμένα απόβλητα τροφίμων σε τροφή για την κτηνοτροφία.


Στη συνέχεια συγκεντρώνονται και ταξινομούνται αποστέλλονται σε εγκαταστάσεις όπου ταξινομούνται και στη συνέχεια αποστέλλονται σε εταιρείες ανακύκλωσης. Τα φορτηγά περνούν δύο φορές την ημέρα αλλά υπάρχουν επίσης και έξυπνα περίπτερα ανακύκλωσης για γυαλί και πλαστικό τα οποία δίνουν ανταμοιβή για τα τοπικά μέσα συγκοινωνιών .

Σε δημόσιους χώρους, υπάρχουν καθόλου κάδοι απορριμμάτων. Τα μόνα μέρη που διαθέτουν μικρούς κάδους είναι οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και οι στάσεις των λεωφορείων. Εάν οι άνθρωποι παράγουν σκουπίδια ενώ βρίσκονται έξω σε δημόσιους χώρους, τα παίρνουν συνήθως μαζί τους. Υπάρχουν συστήματα για την τιμωρία των παραβατών. Εγκαθιστούν κάμερες σε ορισμένες περιοχές για επιτήρηση. Στην αρχή οι παραβάτες λαμβάνουν προειδοποίηση, αλλά σε δεύτερη παράβαση ανεβαίνουν δημόσια τα βίντεο ως κίνητρο για να μάθουν να τηρούν τους κανόνες. Στη συνέχεια μπαίνουν πρόστιμα μέχρι 200 ​​$ . Ως αποτέλεσμα, στη Ταϊβάν έχουν μάθει να είναι πολύ προσεκτικοί. Η Ταϊβάν μείωσε με επιτυχία την ημερήσια συσσώρευση οικιακών αποβλήτων από 1,14 kg σε μόλις 0,43 kg.

Η Ταϊβάν δεν διέθετε τα οικονομικά μέσα της Ιαπωνίας ή άλλων ευρωπαϊκών κρατών όταν ξεκίνησε το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων. Ωστόσο, κατάφερε να χτίσει ένα πολύ αποδοτικό σύστημα ανακύκλωσης αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, οποία μπορεί να επεξεργαστεί ένα μεγάλο μέρος των απορριμμάτων που παράγει ενώ διατηρεί καθαρούς τους δρόμους της. Αυτό μας διδάσκει ότι η ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής πολιτικής διαχείρισης αποβλήτων είναι ζήτημα βούλησης και όχι μόνο κεφαλαίων.

Η Ταϊβάν είναι πλέον παγκόσμιος ηγέτης στην πολιτική για το περιβάλλον και ένας από τους κορυφαίους ανακυκλωτές στον κόσμο. Το προηγούμενο μεγαλύτερο πρόβλημα της Ταϊβάν είναι τώρα το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της, λόγω της εφαρμογής αυτών των προηγμένων πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων. Η βιομηχανία ανακύκλωσης τους φέρνει τώρα δισεκατομμύρια δολάρια.


Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου