Translate

Greenwashing : Είναι όλα τα πράσινα προϊόντα πραγματικά φιλικά προς το περιβάλλον;

Τα πράσινα προϊόντα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή καθώς οι άνθρωποι αποκτούν μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση. Ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία ότι πολλά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά ως "πράσινα" είναι απλώς ένα τέχνασμα μάρκετινγκ, με ελάχιστα ή καθόλου πραγματικά περιβαλλοντικά οφέλη. Η πρακτική αυτή είναι γνωστή ως "πράσινο
ξέπλυμα" .

Ο όρος Greenwashing ή πράσινο ξέπλυμα περιγράφει την περίπτωση που μια επιχείρηση προβαίνει σε ψευδές μάρκετινγκ σχετικά με τις πρακτικές βιωσιμότητας που εφαρμόζει για να κερδίσει την εύνοια των καταναλωτών. Αντί να μειώσουν πραγματικά τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις, οι επιχειρήσεις αυτές καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να προωθήσουν τις προσπάθειες βιωσιμότητάς τους μέσω της διαφήμισης. Παρόλο που το greenwashing μπορεί να μην είναι πάντα παράνομο, μπορεί να υπονομεύσει τις πραγματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, επιβραδύνοντας την ανάγκη για πραγματική δράση κατά των περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Ο όρος επινοήθηκε για πρώτη φορά το 1986 από τον περιβαλλοντολόγο Jay Westerveld, ο οποίος παρατήρησε ότι πολλά ξενοδοχεία είχαν πινακίδες που ενθάρρυναν τους επισκέπτες να επαναχρησιμοποιούν τις πετσέτες για να σώσουν το περιβάλλον, ενώ αγνοούσαν άλλες σπάταλες πρακτικές. Οι εταιρείες εμπλέκονται στο greenwashing για διάφορους λόγους, όπως το οικονομικό κέρδος και η έλλειψη κατανόησης σχετικά με το τι συνιστά βιώσιμη πρακτική. 

Το Greenwashing είναι μια πολύπλευρη και περίπλοκη έννοια που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πρακτικών που αποσκοπούν στη συγκάλυψη των μη βιώσιμων δραστηριοτήτων των εταιρειών. Αυτό περιλαμβάνει ασήμαντες ενέργειες όπως η μετονομασία ή η αλλαγή της επωνυμίας ενός προϊόντος ώστε να θυμίζει τη φύση ή την οικολογία ακόμη και αν περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες, μέχρι τεράστιες εκστρατείες αξίας εκατομμυρίων ευρώ που παρουσιάζουν εξαιρετικά ρυπογόνες ενεργειακές εταιρείες ως φιλικές προς το περιβάλλον. Ο όρος έχει αποκτήσει ευρεία αναγνώριση και δημοτικότητα λόγω των πολυάριθμων δημόσιων καταγγελιών για "πράσινο ξέπλυμα".

Τα μεγάλα brands εμπλέκονται στο greenwashing λόγω της αυξανόμενης τάσης της βιωσιμότητας και του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των καταναλωτών για συνειδητές αγορές. Ως αποτέλεσμα, οι μάρκες αυτές προσπαθούν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να προσελκύσουν περισσότερους συνειδητοποιημένους αγοραστές. Ωστόσο, η επίτευξη πραγματικής βιωσιμότητας απαιτεί χρόνο και πόρους που πρέπει να εισχωρήσουν σε όλες τις πτυχές της επιχείρησης. Αντί να δεσμευτούν στην επίπονη διαδικασία ενσωμάτωσης της βιωσιμότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού τους, ορισμένες εταιρείες καταφεύγουν σε τακτικές μάρκετινγκ για να παρουσιάσουν μια πιο πράσινη εικόνα.

Επιπλέον, έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι εταιρείες αυξάνουν τα κέρδη τους όταν δημιουργούν στους καταναλωτές ένα αίσθημα ικανοποίησης σχετικά με τις αγορές τους. Οι πελάτες προτιμούν να πιστεύουν ότι τα χρήματα που με κόπο κερδίζουν ξοδεύονται για κάτι που αξίζει τον κόπο, όπως ποιοτικά υλικά και χειροτεχνία ή υποστήριξη τοπικών προιόντων. Δυστυχώς, πολλά brands χρησιμοποιούν αυτό το αφήγημα για να μεταφέρουν παρόμοια συναισθήματα χωρίς να κάνουν ουσιαστικές αλλαγές. Οι εταιρείες, επομένως, έχουν οικονομικό κίνητρο να εμφανίζονται ως περιβαλλοντικά υπεύθυνες, ακόμη και αν οι πρακτικές τους λένε το αντίθετο.

Πώς να εντοπίσετε το Greenwashing;

Ο εντοπισμός του greenwashing μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά υπάρχουν μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε. Πρώτον, να είστε επιφυλακτικοί με ασαφείς ή γενικούς ισχυρισμούς όπως "φιλικό προς το περιβάλλον" ή "πράσινο". Οι όροι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εταιρείες για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές. Αναζητήστε συγκεκριμένους και επαληθεύσιμους ισχυρισμούς, όπως "κατασκευασμένο από 100% ανακυκλωμένα υλικά" ή "πιστοποιημένο βιολογικό προϊόν".

Ένα άλλο σημάδι είναι η χρήση άσχετων πληροφοριών ή εικόνων που αποσπούν την προσοχή. Για παράδειγμα, ένα προϊόν που διατίθεται στην αγορά ως "πράσινο" μπορεί να περιλαμβάνει εικόνες δέντρων ή της φύσης, ακόμη και αν έχει ελάχιστα ή καθόλου περιβαλλοντικά οφέλη. Ομοίως, ένα προϊόν μπορεί να διατίθεται στην αγορά ως "ανακυκλώσιμο", ακόμη και αν δεν ανακυκλώνεται συνήθως ή αν είναι κατασκευασμένο από υλικά που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν. Μπορούμε επίσης να ερευνήσουμε την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το προϊόν για να βεβαιωθούμε ότι έχει πραγματική δέσμευση για τη βιωσιμότητα. Αναζητήστε εταιρείες που έχουν πολιτική βιωσιμότητας και παρακολουθούν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Πολλές εταιρείες δημοσιεύουν πλέον εκθέσεις βιωσιμότητας που περιγράφουν λεπτομερώς τις προσπάθειές τους για τη μείωση των αποβλήτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Τέλος, να είστε επιφυλακτικοί σε προϊόντα που προβάλλουν περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς που φαίνονται πολύ καλοί για να είναι αληθινοί. Για παράδειγμα, εάν ένα προϊόν καθαρισμού ισχυρίζεται ότι μπορεί να καθαρίσει ολόκληρο το σπίτι σας χρησιμοποιώντας μόνο λίγες σταγόνες, πρόκειται πιθανότατα για υπερβολικό ισχυρισμό. Να είστε ρεαλιστές σχετικά με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ένα προϊόν και μην επηρεάζεστε από υπερβολικά αισιόδοξους ισχυρισμούς.

Ως καταναλωτές, είναι δική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα που αγοράζουμε είναι πραγματικά φιλικά προς το περιβάλλον και όχι απλώς ένα τέχνασμα του μάρκετινγκ.

Τέλος, μπορούμε να μειώσουμε συνολικά την κατανάλωσή μας αγοράζοντας λιγότερο και επαναχρησιμοποιώντας περισσότερο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών για ψώνια, μπουκαλιών νερού και δοχείων, καθώς και την επισκευή και επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων.



Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου