Translate

Οι πιο πράσινες πόλεις του πλανήτη για το 2018

Οι πόλεις είναι πολύ σημαντικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ποιες πόλεις είναι όμως καλύτερα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις καθώς εξελίσσεται η κοινωνία μας και τα γεγονότα της
αλλαγής του κλίματος γίνονται συχνότερα και πιο έντονα ; Κάθε χρόνο, η Arcadis , μια παγκόσμια εταιρεία παροχής συμβουλών, αξιολογεί τις πόλεις του κόσμου για την αειφορία, επικεντρώνεται στη διαχείριση των φυσικών πόρων και εκδίδει κάθε χρόνο μια κατάταξη των 100 πιο βιώσιμων πόλεων στον κόσμο. Στόχος είναι να εντοπιστούν ποιες πόλεις κάνουν καλύτερη δουλειά - κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά.
Η κατάταξη αυτή είναι γνωστή και ως Δείκτης βιώσιμων πόλεων , είναι μια περιεκτική ανάλυση της βιωσιμότητας των αστικών περιοχών, η οποία αναλύει χαρακτηριστικά όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο αριθμός των γραμμών και στάσεων μετρό και λεωφορείων , το ποσοστό των απασχολουμένων , το ποσοστό των χώρων πρασίνου, η κατανάλωση ενέργειας, οι εκπομπές CO2, το ποσοστό ανακύκλωσης, τη πρόσβαση σε πόσιμο νερό ή τα κυβερνητικά κίνητρα για ηλεκτρικά οχήματα.

Η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο, από περιβαλλοντική άποψη, είναι η Στοκχόλμη. Την ακολουθούν η Φρανκφούρτη, η Ζυρίχη, η Βιέννη, η Κοπεγχάγη, το Όσλο, το Αμβούργο, το Βερολίνο, το Μόναχο και το Μόντρεαλ, οι οποίες κατατάσσουν την πρώτη δεκάδα . 
Οι υπόλοιπες πόλεις βρίσκονται στην Ευρώπη, την Ωκεανία, τη Βραζιλία και σε πολλές παράκτιες πόλεις στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι επενδύσεις σε βιώσιμες υποδομές, μαζί με τις χαμηλές εκπομπές CO2 και την καλή ποιότητα του αέρα, είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους η Στοκχόλμη βρίσκεται στην πρώτη θέση . Επίσης σημαντικό είναι ο αριθμός των χώρων πρασίνου, οι επενδύσεις σε ποδηλατόδρομους, τα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης κάτω από το μέσο όρο και τα αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
Στοκχόλμη

Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αστικοποιείται, θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί και να οικοδομηθεί μια βιώσιμη πόλη. Παρά τις προειδοποιήσεις, μια πρόσφατη μελέτη από την C40 επεσήμανε ότι όλες μαζί, οι πόλεις του κόσμου εκπέμπουν περίπου το 70% του παγκόσμιου διοξειδίου του άνθρακα - εξετάζοντας τρόφιμα, είδη ένδυσης, ηλεκτρονικά, αεροπορικά ταξίδια και οικοδομικά υλικά που καταναλώνονται από κατοίκους αλλά παράγονται εκτός πόλης . Ταυτόχρονα, η μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση βρίσκονται επίσης στις πόλεις - οδηγώντας σε περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά και σε σοβαρά προβλήματα υγείας . Η διαχείριση αποβλήτων είναι επίσης ένα μεγάλο θέμα, καθώς οι 27 παγκόσμιες μεγαλουπόλεις (πόλεις με> 10 εκατομμύρια κατοίκους) παράγουν το 12% των παγκόσμιων αποβλήτων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ισορροπία των γύρω οικοσυστημάτων.



                                          Φρανκφούρτη

                                             Ζυρίχη


Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου