Translate

Δεν είσαι ποτέ πολύ μικρός για να κάνεις τη διαφορά

Η εμφάνιση της Greta Thunberg, μιας νεαρής Σουηδής περιβαλλοντικής ακτιβίστριας μόλις 15 ετών, είναι από τα πιο σημαντικά γεγονότα του 2018. Το νεανικό περιβαλλοντικό κίνημα που έχει εμπνεύσει η
Greta Thunberg σε όλο τον πλανήτη σε δεκάδες χώρες καταδεικνύει τόσο την αποφασιστικότητα των νέων σήμερα όσο και το γεγονός ότι εμείς είμαστε αυτοί που θα υποφέρουν κυρίως από τις συνέπειες της αδράνειας των παλαιότερων γενεών αλλά και της δικής μας. Τα παιδιά διαμαρτύρονται όχι μόνο για να σώσουν το περιβάλλον, αλλά και το μέλλον τους.

Το προηγούμενο καλοκαίρι στη Σουηδία πέρασε ένα ισχυρό κύμα καύσωνα που έφτασε στους 32,5 βαθμούς Κελσίου , θερμοκρασίες πρωτόγνωρες για την πάντα ψυχρή και με χαμηλές θερμοκρασίες ακόμη και τα καλοκαίρια Σουηδία. Η ξηρασία έπληξε για πρώτη φορά την Σουηδία και τις άλλες σκανδιναβικές χώρες και εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία. Τον Ιούλιο βρέθηκε στο έλεος των πυρκαγιών με δεκάδες εστίες φωτιάς σε δασικές εκτάσεις και τη ξηρασία να τροφοδοτεί τις φλόγες σε ολόκληρη τη χώρα. Ακόμη και με όλη την υπάρχουσα δομή της , η Σουηδία αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. Αυτό συνεχίστηκε και τον Αύγουστο. 


Εκτός όμως από τις ασυνήθιστα πολλές φωτιές στα δάση η Σουηδία δοκιμάστηκε και από πολύ μεγάλες καταρρακτώδεις καταιγίδες στο τέλος του Αυγούστου. Καταιγίδες οι οποίες έφεραν πολύ μεγάλες πρωτοφανείς πλημμύρες ακόμη και για το οργανωμένο κράτος της Σουηδίας, που έφεραν μεγάλες καταστροφές και ανάγκασαν σε εκκένωση πολλές πόλεις. 

Η δραματική αλλαγή αυτή του κλίματος αφύπνισε και προβλημάτισε την Greta η οποία παρ όλη την μικρή ηλικία της αποφάσισε ότι θα πρέπει να κάνει κάτι για να αλλάξει την κατάσταση αυτή. Η Greta ανέπτυξε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για την αλλαγή του κλίματος όταν ήταν εννέα ετών. "Οι γονείς μου μιλούσαν πάντα για το πώς θα έπρεπε να σβήνουμε τα φώτα, να σώσουμε νερό, και να μην πετάμε φαγητό" Από τότε άρχισε να ασχολείται για την αλλαγή του κλίματος. Έχει σταματήσει να τρώει κρέας και να αγοράζει οτιδήποτε δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Το 2015 σταμάτησε να πετάει με αεροπλάνα και ένα χρόνο αργότερα η μητέρα της ακολούθησε το παράδειγμά της, εγκαταλείποντας μια διεθνή καριέρα στην όπερα. Ο πατέρας της έγινε vegan, η μητέρα της, μια πολύ γνωστή τραγουδίστρια της όπερας ,χορτοφάγος. Η οικογένεια έχει εγκαταστήσει ηλιακές μπαταρίες και έχει αρχίσει να καλλιεργεί τα δικά της λαχανικά , έχει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που χρησιμοποιούν μόνο όταν είναι απαραίτητο και χρησιμοποιούν ποδήλατα για τις καθημερινές μεταφορές τους. Αποφάσισε λοιπόν να αγωνιστεί για την κλιματική αλλαγή, ξεκίνησε να το συζητάει με τους φίλους της αλλά δυστυχώς δεν την πήραν στα σοβαρά. Στη συνέχεια έφτιαξε ένα γκρουπ στο Facebook και προσπάθησε να κινητοποιήσει τους συμμαθητες της από το σχολείο αλλά και εκεί μάταια όμως. Έτσι αποφάσισε να δράσει μόνη της και έτσι όταν ξεκίνησαν τα σχολεία τέλος Αυγούστου αντί να πάει στο σχολείο της ξεκίνησε απεργία για το περιβαλλοντική κρίση έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο.
Για τρεις εβδομάδες, η Greta Thunberg εγκατέλειπε το σχολείο κάθε μέρα. Αρχικά, οι δάσκαλοι ήθελαν να την αποθαρρύνουν, αλλά στη συνέχεια ενώθηκαν μαζί της. Μετά τις εκλογές στις 9 Σεπτεμβρίου στη χώρα της επέστρεψε στο σχολείο για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, από τότε συνεχίζει κάθε Παρασκευή να βρίσκεται έξω από το κοινοβούλιο. Απαιτεί από τους πολιτικούς, αλλά και τους απλούς πολίτες, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την κλιματική αλλαγή .
Και όπως λέει θα συνεχίσει να το κάνει μέχρις ότου η Σουηδία συμμορφωθεί με τη συμφωνία του Παρισιού. Η επιμονή της είναι πολύ έντονη μέχρι σήμερα και αργά αλλά σταθερά άρχισαν να ακολουθούν το παράδειγμα της μαθητές και όχι μόνο από άλλες χώρες. Από την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Γερμανία και την Ελβετία, τη Φινλανδία, τη την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο , τις ΗΠΑ, , τον Καναδά και την Αυστραλία χιλιάδες άνθρωποι εμπνεύστηκαν από την Greta και βγήκαν να διαμαρτυρηθούν για το τη περιβαλλοντική κρίση ζητώντας από τις κυβερνήσεις τους να το αντιμετωπίσουν σοβαρότερα.
Τον Σεπτέμβριο, η Γκρέτα μίλησε σε 10.000 άτομα στο Ελσίνκι, πρωτεύουσα της Φινλανδίας, και στις 31 Οκτωβρίου πραγματοποίησε μια ομιλία στην πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο σε χιλιάδες ανθρώπους. Επίσης μια ομιλία TEDx Talk στο τέλος Νοεμβρίου. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου μαθητές και όχι μόνο βγήκαν να διαμαρτυρηθούν σε 270 πόλεις σε όλο το πλανήτη.



Στις αρχές Δεκεμβρίου, με την επίσκεψη της στην Κατοβίτσε της Πολωνίας για την COP 24 , τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, έφερε τη φωνή των παιδιών στον ΟΗΕ και έκλεψε όλες τις εντυπώσεις, δεν δίστασε να απευθυνθεί στους αντιπροσώπους 200 κρατών: "Δεν ήρθαμε εδώ για να ικετεύσουμε τους ηγέτες του κόσμου να φροντίσουν το μέλλον μας. Μας αγνόησαν στο παρελθόν και θα το κάνουν ξανά. Πρέπει να καταλάβουν ότι οι αλλαγές έρχονται είτε τους αρέσει είτε όχι. "



Η σοβαρότητα με την οποία Γκρέτα απευθύνθηκε σε διπλωμάτες και στελέχη που συγκεντρώθηκαν στο Κατοβίτσε αποκαλύπτει ότι οι νεότερες γενιές θεωρούν ως εξαιρετικά ανεύθυνη συμπεριφορά εκείνων που σαν κυρίαρχη τάξη, θα έπρεπε να είχε διασφαλισεί το μέλλον των πολιτών. "Δεν είστε αρκετά ώριμοι για να πείτε τα πράγματα όπως είναι: αφήνετε αυτό το βάρος στα παιδιά σας". Κατηγορεί τους πολιτικούς για ανυπαρξία και έλλειψη σοβαρότητας: "Το 2078 θα είμαι 75 χρόνων. Αν έχω παιδιά, πιθανότατα θα περάσουν εκείνη την μέρα μαζί μου. Ίσως θα με ρωτήσουν για εσάς, ίσως με ρωτήσουν γιατί δεν κάνατε τίποτα όταν ήταν είχατε το χρόνο να ενεργήσετε. Είναι μια κρίση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ως τέτοια . Έχουμε έρθει εδώ για να σας ενημερώσουμε ότι η αλλαγή έρχεται, είτε σας αρέσει είτε όχι. Η πραγματική εξουσία ανήκει στον λαό " ."Ο πολιτισμός θυσιάζεται για να δώσει την ευκαιρία σε έναν μικρό κύκλο ανθρώπων να συνεχίσει να κερδίζει. Η βιόσφαιρα μας θυσιάζεται, έτσι ώστε οι πλούσιες χώρες όπως η δική μου να μπορούν να ζήσουν με πολυτέλεια. Πολλοί υποφέρουν για να μπορούν λίγοι άνθρωποι ζουν στην πολυτέλεια .Η αλλαγή του κλίματος κλέβει το μέλλον των παιδιών " .

Η Γκρέτα ζητά από τους μαθητές σε όλο τον κόσμο να αποχωρούν από τις τάξεις τους κάθε Παρασκευή για να ζητήσουν από τους ενήλικες να λάβουν μέτρα για το κλίμα.

"Αν όλοι ήξεραν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και πόσο λίγα πραγματικά γίνονται, όλοι θα έρχονταν ναι σταθούν δίπλα μας." - (Γκρέτα στο New Yorker)


Είναι απαραίτητο να οργανωθούν οι Παρασκευές για το Μέλλον του πλανήτη σε περισσότερες χώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τις σελίδες του Facebook:

#FridaysForFuture #FFF #Climate Strike Klimatinspirator Klimataktion

School Strike 4 Climate

Climate Action Asia




*Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.


Διαβάστε επίσης :

Δεκαπεντάχρονη περιβαλλοντική ακτιβίστρια με σύνδρομο Asperger


Δεκαπεντάχρονη μαθήτρια αφυπνίζει και εμπνέει την Ευρώπη
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου