Translate

Η πιο καυτή δεκαετία

Το 2020 θα μας μείνει αξέχαστο όχι μόνο για το Covid-19 και τα συνεχή lockdowns, αλλά για το γεγονός ότι το 2020 θα είναι επίσης η δεύτερη θερμότερη χρονιά στη Γη από τότε που τα ξεκίνησαν οι επίσημες μετρήσεις. Τα τελευταία έξι χρόνια 2015-2020, αποτελούν τα έξι θερμότερα χρόνια από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία το 1850 σύμφωνα με τη προσωρινή έκθεση W.M.O. για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος το 2020. . (WMO = Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ ) . Παρά τη καραντίνα λόγο COVID-19 και τη μείωση των μετακινήσεων, οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου συνέχισαν να αυξάνονται , οδηγόντας τον πλανήτη σε περαιτέρω θέρμανση για πολλές επόμενες γενιές λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής του CO 2 στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την έκθεση.

Η πιο καυτή δεκαετία

Οι θερμοκρασίες για τους πρώτους 10 μήνες του έτους ήταν 5C πάνω από τον μέσο όρο , η πιο αξιοσημείωτη υπερθέρμανση το 2020 σημειώθηκε στην Αρκτική της Σιβηρίας.

Το 2020 σημειώθηκαν «νέες ακραίες θερμοκρασίες στην ξηρά, στη θάλασσα ακόμη και στην Αρκτική. Ακραίες θερμοκρασίες που έφεραν τεράστιες πυρκαγιές για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Αυστραλία, τη Σιβηρία, τη δυτική ακτή των ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική. Οι πλημμύρες σε περιοχές της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας οδήγησαν σε μαζική μετατόπιση του πληθυσμού και υπονόμευσαν την επισιτιστική ασφάλεια για εκατομμύρια ανιρώπους.

Η θερμοκρασία στη βόρεια Σιβηρία έφτασε τους 38 C στο Verkhoyansk στις 20 Ιουνίου, την υψηλότερη γνωστή θερμοκρασία οπουδήποτε βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Πρόσφατα η στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί με υψηλότερο ρυθμό, εν μέρει λόγω της αυξημένης τήξης των φύλλων πάγου στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική.Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, η Αρκτική έχει θερμανθεί τουλάχιστον δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η Γροιλανδία συνέχισε να χάνει πάγο, χάνοντας 152 Gt πάγου φέτος, παρά το χαμηλότερο ποσοστό του 2019.

Κίνδυνοι και επιπτώσεις

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 καταγράφηκαν περίπου 10 εκατομμύρια εκτοπισμοί, κυρίως λόγω πλυμμυρών και ψιλών θερμοκρασιών , κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική .

Σύμφωνα με το FAO και το WFP, περισσότερα από 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί δύο φορές: από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα (πλημμύρες, ξηρασία και καταιγίδες).

Οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν επιπτώσεις στη γη, όπως ξηρασία, πυρκαγιές σε δάση και τυφώνες, υποβάθμιση του εδάφους,, αμμοθύελλες , ερημοποίηση και ατμοσφαιρική ρύπανση, με εκτεταμένες επιπτώσεις στη φύση . Οι επιπτώσεις στα θαλάσσια συστήματα περιλαμβάνουν την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, την οξίνση των ωκεανών.

Ψηφιακά στοιχεία είναι διαθέσιμα εδώ και το Story Map είναι διαθέσιμο εδώ .

Η προσωρινή έκθεση του 2020 για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος βασίζεται σε δεδομένα θερμοκρασίας από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο. Η τελική έκθεση 2020 θα δημοσιευθεί τον Μάρτιο του 2021.


Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου