Translate

Nagoro, το χωριό με τις κούκλες

Η εγκατάλειψη των χωριών, η ερημοποίηση της υπαίθρου λόγω της ραγδαίας αστικοποιήσης δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Συμβαίνει παντού, Ευρώπη, Ασία, Αμερική. Η βιομηχανοποιημένη γεωργία , οι χωρίς όρια εισαγωγές οδήγησαν σε απαξίωση τους αγρότες και σε κλείσιμο των εγχώριων βιομηχανιών. Kαι αυτό σε εγκατάλειψη της απο τους κατοίκους. Το Nagoro είναι ένα χωριό στο νησί Shikoku της Ιαπωνίας στο παρελθόν είχε αρκετές εκατοντάδες κατοίκους που δούλευαν σε ένα κοντινό φράγμα. Ωστόσο, όταν το φράγμα αυτοματοποιήθηκε αργότερα οι κάτοικοι του έμειναν άνεργοι και πολλοί από αυτούς εγκατέλειψαν το χωριό σε αναζήτηση εργασίας σε άλλες μεγαλύτερες πόλεις. Ο πληθυσμός του άρχισε να μείωνεται αφού και πολλοί από τους γηραίοτερους κατοίκους του πέθαιναν. Το 2002, η καλλιτέχνης γλύπτρια και αγγειοπλάστης Tsukimi Ayano αφού πέρασε το πιο μεγάλο μέρος της ζωής της στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ιαπωνίας, την Οζάκα ,επέστρεψε στο σπίτι της στο Nagoro για να φροντίσει τον άρρωστο πατέρα της και αντίκρυσε την ερήμωση και την εγκατάλειψη. Τα καταστήματα κλειστά,το χωριό των 350 κατοίκων στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε είχε μόνο 30 κατοίκους . Ένιωσε θλίψη αλλά αποφάσισε να ξεπεράσει την μοναξιά της δημιουργόντας γιγαντιαίες κούκλες( κακάσι στα Ιαπωνικά) που αντιπροσωπεύουν τους κατοίκους που έφυγαν ή απεβίωσαν .



Φτιαγμένες από άχυρο , βαμβάκι και ύφασμα οι περίεργες κούκλες είναι ντυμένες με παλιά ρούχα. Η Τσουκίμι έφτιαξε την πρώτη κούκλα για τον πατέρα της και στη συνέχεια σκέφτηκε να αντικαταστήσει και τα άλλα μέλη της οικογένειας με παρόμοιες κούκλες. 17 χρόνια αργότερα, η δουλειά της συνεχίζεται.Κάθε κούκλα έχει δικό της όνομα και ιστορία και βρίσκεται στο μέρος όπου έζησε αυτό το άτομο. Οι κούκλες είναι κυριολεκτικά παντού σε αυτό το μικρό χωριουδάκι. Σε στάσεις λεωφορείων, σε αγροκτήματα, στο καφενείο ακόμη και σε έναν γάμο .Περίπου 350 κούκλες υπάρχουν σήμερα στο χωριό. Ξεπερνούν τους ανθρώπους σε αναλογία 12/1.



Αν και όλο αυτό ίσως ακούγεται φρικιαστικό σε κάποιους , ένα χωριό με ελάχιστους κατοίκους και εκατοντάδες κούκλες στην πραγματικότητα είχε μεγάλη θετική ανταπόκριση σε χιλιάδες ανθρώπους και εκτός των συνόρων της Ιαπωνίας με αποτέλεσμα σήμερα το Nagoro να αποτελεί ταξιδιωτικό προορισμό στην Ιαπωνία και από εκεί που ήταν εγκατελειμένο να ζωντανεύει ξανά με την παρουσία τουριστών από όλο τον κόσμο.Αυτές οι περίεργες κούκλες έχουν ξαναβάλει το Nagoro στον χάρτη. 

* Φωτογραφίες από: JICC, Πρεσβεία της Ιαπωνίας

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου