Translate

Οικοκοινότητα Lakabe. Από το εγώ στο εμείς

Lakabe σημαίνει γη του δάσους, είναι ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στην κοιλάδα Arce-Artizbar της Ναβάρα στα Πυρηναία όρη στην Ισπανία. Εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του '60 με την εσωτερική
μετανάστευση προς τις αστικές βιομηχανοποιημένες περιοχές, και καταλήφθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 από μια ομάδα νέων που ονειρεύτηκαν να χτίσουν έναν κοινοτικό, εναλλακτικό και μετασχηματιστικό χώρο για να προσαρμοστούν στον ρυθμό της φύσης απορρίπτοντας την κοινωνική δομή των μεγάλων πόλεων. Περίπου σαράντα άνθρωποι δίνουν ζωή σε αυτή την κοινότητα οικοδομώντας ένα φυσικό τρόπο ζωής. 


Όλοι εργάζονται μέσα στο χωριό, ο καθένας αναλαμβάνει έναν ρόλο. Οι ρόλοι αυτοί περιλαμβάνουν τη φροντίδα των ζώων ή των αγρών, την παρασκευή τυριών, κρέατος, μπύρας και ψωμιού,τη συλλογή βοτάνων και χόρτων, την υλοτομία, τους κοινόχρηστους χώρους, ακόμη και τις δημόσιες τουαλέτες . Στη πορεία τους για ενεργειακή και διατροφική αυτάρκεια έχουν ηλιακούς συλλέκτες, μύλο, ζώα, καλλιεργούν τους αγρούς τους τους ,φούρνο για να φτιάχνουν το δικό τους ψωμί, νερόμυλο . Αυτή ήταν η πρώτη από τις δραστηριότητές του. Ξαναχτίστηκε ο φούρνος του χωριού και άρχισαν να φτιάχνουν ψωμί χρησιμοποιώντας βιολογικό αλεύρι ολικής αλέσεως, μαγιά, νερό και αλάτι. Το 70% των εσόδων τους προέρχεται από το αρτοποιείο και την παραγωγή ψωμιού ενώ το υπόλοιπο 30% των εισοδημάτων προέρχεται από αυτά που πουλάνε στο κατάστημα τους όπως μπύρες, σαπούνια, κρέμες, λάδια και βιβλία. Κάποιο εισόδημα προέρχεται επίσης από εργαστήρια που έγιναν στο Λακάμπε ή στην υπόλοιπη Ισπανία. Τα χρήματα που κερδίζονται χρησιμοποιούνται συνήθως για την αγορά προϊόντων βασικών αναγκών, για ταξίδια, μελέτες, δραστηριότητες και για καύσιμα.Κάθε οικογένεια ζει στο δικό της σπίτι της.Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο στο χωριό μέχρι το γυμνάσιο, και μετά παρακολουθούν συνεχίζουν στην πόλη, όπου συνήθως έχουν την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των συμμαθητών τους.



Το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινότητας από τις πρώτες ημέρες της ίδρυσης ήταν η διαχείριση , η ηρεμία και η αποφυγή συγκρούσεων στις ομάδες διεργασιών , σύμφωνα με τον Στάθη (ιδρυτικό μέλος και αρτοποιός του Λακάμπε) .Στις ομάδες υπάρχει πάντα μια ενέργεια. Μια ενέργεια που μπορεί να κατευθύνεται από ενθουσιασμό, ψευδαίσθηση σε διαφορετικό προσωπικό όραμα, ή να επικεντρώνεται στην αντιπαράθεση και τη σύγκρουση. 
Η διαχείριση αυτών των ενεργειών είναι πάντα μια τεράστια πρόκληση και είναι το κλειδί για την ευημερία ενός συλλογικού έργου. Σε ένα εγχείρημα όπως το Λακάμπε η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων είναι το κεντρικό στοιχείο. Για παράδειγμα, όταν στέλνουμε ένα μήνυμα, εκτός από τις πληροφορίες, συνήθως λαμβάνουμε επίσης κρίσεις και απόψεις που παρεμβαίνουν σαφώς στον τρόπο με τον οποίο ο ακροατής του μηνύματος το επεξεργάζεται. Η εκμάθηση της διάκρισης μεταξύ αυτών των τριών πτυχών είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική επικοινωνία. Εργαλεία όπως η μη βίαιη επικοινωνία [1] και το Sociocracy [2] μας επιτρέπουν να αποφεύγουμε παρεξηγήσεις και ταλαιπωρία στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. 

Μια υγιής κοινωνική ζωή επιτυγχάνεται όταν:
Στον καθρέφτη κάθε ανθρώπινης ψυχής
αντανακλάται ολόκληρη η κοινότητα                                                                                           και όταν η αρετή κάθε μέλους της ζει στην κοινότητα .


.








Στο Lakabe, υπάρχουν ήδη 3 γενιές που ζουν και μεγαλώνουν με αυτόν τον τρόπο ζωής. Για να μπείτε στην κοινότητα, υπάρχουν κάποια βήματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

Δοκιμαστική περίοδος (τουλάχιστον μία εβδομάδα έως μήνες).
Να δείτε εάν αυτός ο τύπος οικολογικής διαβίωσης είναι κατάλληλος για εσάς.
Αν ταιριάζετε με την υπόλοιπη κοινότητα.
Για την έγκριση της απόφασης πραγματοποιείται μια συλλογική σύσκεψη, όπου σας ανατίθενται καθήκοντα και ευθύνες.

Επίσημος ιστότοπος : Lakabe



Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Στο μικρό χωριό ΜΑΡΙΝΑΛΕΝΤΑ της Ισπανίας υπάρχει και εκεί ''ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ''όταν υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν και μπορούν να ζήσουν αρμονικά μεταξύ τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Άφησε το σχόλιο σου