Translate

Επιδράσεις της κλιματικής κρίσης στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με την κατάσταση του κλίματος [1] που κατέληξε σε ανησυχητικά συμπεράσματα αλλά πέρασε σχεδόν απαρατήρητη.Η έκθεση επισημαίνει τις επιπτώσεις των
μετεωρολογικών και κλιματικών φαινομένων στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, την ανθρώπινη υγεία, τη μετανάστευση και τον εκτοπισμό, την επισιτιστική ασφάλεια και τα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα.Βασίζεται σε στοιχεία από εθνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες, επιστημονικούς εμπειρογνώμονες και οργανισμούς του ΟΗΕ.

Το έτος 2019 ήταν το δεύτερο θερμότερο ρεκόρ και η μέση ετήσια θερμοκρασία του ξεπέρασε τα προ-βιομηχανικά επίπεδα κατά 1,1 ° C. Όλοι οι δείκτες φαίνεται να συμφωνούν ότι επί του παρόντος δεν είμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού να διατηρήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 ° C μέχρι τα τέλη αυτού του αιώνα . Το έτος 2019 σηματοδοτεί μια ολόκληρη δεκαετία εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών παγκοσμίως, μια τάση που θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.

Αν και βρισκόμαστε μόλις στο Μάιο ήδη πολλοί μιλούν για τη «χρονιά που δεν είχε χειμώνα», σε σχέση με τις υψηλές θερμοκρασίες της. Και οι θερμοκρασίες είναι μόνο ένα μικρό μέρος μιας πολύπλοκης πραγματικότητας: οι παγετώνες λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, οι ωκεανοί θερμαίνονται και οξύνονται με πολύ επιβλαβείς επιπτώσεις στα οικοσυστήματα. Ξηρασίες, πλημμύρες, κύματα θερμότητας και άλλα ακραία φαινόμενα συμβαίνουν που επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων και θέτουν σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια.


Οι συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου, ιδίως του CO2, συνεχίζουν να αυξάνονται. Επίσης, τα επίπεδα της θάλασσας αυξάνονται με μεγάλο ρυθμό, μέσω της θέρμανσης των ωκεανών, μέσω της ενισχυμένης τήξης του πάγου της Γροιλανδίας και των παγετώνων, εκθέτοντας παράκτιες περιοχές και νησιά σε μεγαλύτερο κίνδυνο πλημμύρας . Επιπλέον, το 2019, τα κύματα θερμότητας, σε συνδυασμό με μεγάλες περιόδους ξηρασίας, συνδέθηκαν με πυρκαγιές πρωτοφανούς μεγέθους όπως συνέβη στην Αυστραλία, όπου κάηκαν εκατομμύρια εκτάρια, αλλά και η Σιβηρία και άλλες περιοχές της Αρκτικής επλήγησαν από πυρκαγιές πολύ μεγάλης έντασης. Εκτός από αυτά τα ισχυρά φαινόμενα, υπήρξαν ζημίες που σχετίζονται με το κλίμα, όπως οι επιπτώσεις της πολυετούς ξηρασίας στην εσωτερική και στην εκτός συνόρων μετανάστευσης πληθυσμών, μεγαλύτερη έκθεση του παγκόσμιου πληθυσμού σε κινδύνους για την υγεία λόγω θερμότητας και ρύπανσης, και μείωση της οικονομικής ανάπτυξης, ιδίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών και των ακραίων καιρικών συνθηκών. Τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης δείχνουν ότι η αλλαγή του κλίματος είναι ήδη πολύ ορατή με διάφορους τρόπους.
Σχεδόν 1.900 φυσικές καταστροφές προκάλεσαν 24,9 εκατομμύρια νέους εκτοπισμούς σε 140 χώρες το 2019. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε από το 2012 και τρεις φορές τον αριθμό των εκτοπισμών που προκλήθηκαν από πολέμους.[2]

Είναι πια ανάγκη για μια ολιστική κατανόηση όλων των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών του ολοένα και πιο έντονου ακραίου καιρού στις χώρες .



[1] https://public.wmo.int/en/media/press-release/multi-agency-report-highlights-increasing-signs-and-impacts-of-climate-change
[2] https://www.internal-displacement.org/global-report/grid2020/


* Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αναδημοσιεύσετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με ενεργό URL του άρθρου
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου