Translate

Η Φωνή Των Πολιτών Στο Δημοτικό Συμβούλιο

Φανταστείτε ένα δημοτικό ηλεκτρονικό φόρουμ διαβούλευσης όπου οι δημότες έχουν την ευκαιρία να παρουσιάζουν τις ιδέες τους σε θέματα υπηρεσιών του δήμου τους. Κάθε εγγεγραμμένος δημότης της πόλης μπορεί να
συμμετέχει στο φόρουμ. Κάθε χρήστης μπορεί να παρουσιάζει τις ιδέες και τις προτάσεις του, να αξιολογεί τις προτάσεις των άλλων ,να τις βαθμολογεί και να επιχειρηματολογεί για τις δικές του και των συνδημοτών του.Όταν κάποιος παρουσιάζει μια ιδέα , αυτή αυτόματα θεωρείται ιδέα όλων των κατοίκων της πόλης. Στη συνέχεια της διαβούλευσης αυτή η ιδέα αφού αξιολογηθεί, και προχωρήσει (και μπορεί και να μεταβληθεί σημαντικά) ανήκει πια στο Δήμο.

Κάθε μήνα, οι πέντε κορυφαίες ιδέες επεξεργάζονται από την κατάλληλη επιτροπή. Η κορυφαία ιδέα σε κάθε κατηγορία προωθείται στην αρμόδια μόνιμη επιτροπή του Δήμου (οι κατηγορίες είναι ο τουρισμός, οι επιχειρήσεις, ο ελεύθερος χρόνος, ο αθλητισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η τέχνη και ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, ψυχαγωγία, κ.α.). 




Διαδικασία.Δημιουργία ατζέντας, Συμμετοχική κατάρτιση προϋπολογισμού και χάραξη πολιτικής.

Η διαδικασία είναι η εξής: Την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, οι πέντε κορυφαίες ιδέες και η κορυφαία ιδέα της κάθε κατηγορίας μετακινούνται σε μια λίστα στην οποία σταματάει πια η βαθμολόγηση. Η αρμόδια επιτροπή εξετάζει τις προτάσεις με τις καλύτερες ιδέες κάθε κατηγορίας. Στο τέλος του μήνα το πόρισμα δημοσιεύεται στο φόρουμ και ιεραρχείται η υλοποίηση των αποφάσεων αυτών με βάση τον προϋπολογισμό της πόλης. 


Η ιδέα ξεκίνησε το 2010 και υλοποιήθηκε στο Ρέικιαβικ πρωτεύουσα της Ισλανδίας με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία, και ονομάζεται Better Reykjavik . Από το 2010 μέχρι σήμερα περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι συμμετείχαν από έναν πληθυσμό 120.000 από τότε που άνοιξε το φόρουμ και 27.000 εγγεγραμμένοι χρήστες υπέβαλαν πάνω από 8.900 ιδέες και προτάσεις.Οι πολίτες του Ρέικιαβικ έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν, να συζητήσουν και να δώσουν προτεραιότητα σε προτάσεις και ιδέες. 

Η βασική ιδέα του Better Reykjavik είναι να συνδέσει τους πολίτες με τη διοίκηση της πόλης για να αυξήσει τη συμμετοχή και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε δημοτικά ζητήματα και να μειώσει το χάσμα μεταξύ αφενός των εκλεγμένων συμβούλων , του διοικητικού προσωπικού και των δημοτών-ψηφοφόρων. Η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων γίνεται μόνο από τους πολίτες και επομένως εξαλείφει την ανάγκη να εργαστεί το διοικητικό προσωπικό για την ιεράρχηση των ιδεών. Στόχος η βελτίωση της πόλης με συνεργατικό τρόπο.

Όταν οι τράπεζες της Ισλανδίας κατέρρευσαν και η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς χάθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, δύο προγραμματιστές πίστεψαν ότι το λογισμικό θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση της δημοκρατίας της χώρας."Σκεφτήκαμε: Αν καταφέρουμε να συνδέσουμε με κάποιον τρόπο ενεργούς πολίτες με την κυβέρνηση, τότε θα δημιουργήσουμε έναν διάλογο ο οποίος τελικά θα οδηγήσει σε καλύτερες αποφάσεις", λέει ο Robert Bjarnason, διευθύνων σύμβουλος του Citizens Foundation, της εταιρείας που δημιούργησε το Better Reykjavik.

Το πείραμα της ψηφιακής δημοκρατίας του Ρέικιαβικ και ενέπνευσε πολλές άλλες πόλεις στην Ισλανδία να το υιοθετήσουν αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Νορβηγία, Σκωτία, Αυστραλία, Εσθονία, Μάλτα κ.α. Χρησιμοποιείται σήμερα σε πόλεις 20 χωρών.Είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Πολιτών, της πόλης του Ρέικιαβικ και των πολιτών του.Η βραβευμένη πλατφόρμα του Better Reykjavik μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε γλώσσα .Το λογισμικό και οι υπηρεσίες της είναι ανοικτού κώδικα και έχουν χρησιμοποιηθεί επίσημα σε περισσότερες από 20 χώρες μέχρι σήμερα.Η συμμετοχική και όχι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία μας επιτρέπει να διαχειριστούμε τις πόλεις αλλά και τη χώρα καλύτερα.Ανυπομονούμε να το δούμε και στην Ελλάδα.

[1] https://betrireykjavik.is/domain/1



Photo credit : Pixabay

Τάσος Τσακάλης

* Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με ενεργό URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου