Translate

Όχι το γάλα αμυγδάλου δεν ευθύνεται για το θάνατο των μελισσών

Πολλοί άνθρωποι άρχισαν να νιώθουν ενοχές για την κατανάλωση γάλακτος αμυγδάλου έπειτα από δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο τα οποία κατακρίνουν τη κατανάλωση του ως ανήθικη
αφού οδηγεί σε μαζικό θάνατο τις μέλισσες. Είναι όμως έτσι ή απλά πρόκειται ως συνήθως για πιασάρικους και κάπως παραπλανητικούς τίτλους;

Σε άρθρο του Guardian [1] το οποίο κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τη Lifo [2] και αναδημοσιεύτηκε από δεκάδες άλλα sites, αναφέρεται στο τραγικό θάνατο των μελισσών στις καλλιέργειες αμυγδαλιάς όπου ο καρπός του χρησιμοποιείται επίσης για παραγωγή γάλακτος αμυγδάλου, μια τροφή ιδιαίτερα ωφέλιμη και αγαπητή στους χορτοφάγους, αφήνοντας υπόνοιες ότι δεν είναι τόσο ηθική η κατανάλωση του.


Κάθε άνοιξη στην Καλιφόρνια χρειάζονται 1,6 εκατομμύρια κυψέλες μελισσών [3] για την επικονίαση της καλλιέργειας αμυγδαλιών.Οι κυψέλες μεταφέρονται βέβαια από άλλες περιοχές της Αμερικής . Περίπου 1500 μελισσοκόμοι προσφέρουν «υπηρεσίες επικονίασης» στη βιομηχανία αμυγδάλου κάθε χρόνο, και αμείβονται γι αυτό. Η αμοιβή τους αποτελεί το 60% του ετήσιου εισοδήματος τους. Η τιμή για την επικονίαση με τις μέλισσες έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία και τώρα είναι $ 185 έως $ 200 ανά κυψέλη  και κοστίζει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια για την επικονίαση της Καλιφόρνιας των 1,25 εκατομμυρίων στρεμμάτων αμυγδάλων.[4] "Χωρίς τη βιομηχανία αμυγδάλων, η βιομηχανία της επικονίασης των μελισσών δεν θα υπήρχε". [5] αλλά ούτε και η τεράστια αυτή παραγωγή αμυγδάλων χωρίς τις μέλισσες θα ήταν δυνατή. Αυτό ονομάζεται βιομηχανική μελισσοκομία και δεν έχει καμία σχέση με την παραδοσιακή ή την βιολογική).


Tο γάλα αμυγδάλου δεν ευθύνεται για το θάνατο των μελισσών.

Παράλληλα με τις μέλισσες η βιομηχανία αμυγδάλου τις τελευταίες δύο δεκαετίες κάνει και εντατική χρήση μυκητοκτόνων και φυτοφαρμάκων [6], [7] τα οποία είναι πολύ επιβλαβή για τις μέλισσες και τους προκαλούν θάνατο.Αυτό όμως  συμβαίνει σε όλες τις "σύγχρονες" βιομηχανικές καλλιέργειες οπωροφόρων, δημητριακών και λαχανικών. Η συμπίεση των τιμών αλλά και ο άπληστος ανταγωνισμός των εταιρειών τροφίμων για κέρδη ωθεί τις εταιρείες αυτές  σε χρήση επιβλαβών φυτοφαρμάκων αλλά και μονοκαλλιεργείας περιορίζοντας την βιοποικιλότητα, προκαλώντας μαζική εξαφάνιση στις μέλισσες οι οποίες είναι απαραίτητες για την επικονίαση και την διαιώνιση της ζωής στον πλανήτη. Ο μόνος τρόπος που μπορεί ίσως να αντιμετωπιστεί αυτή η καταστροφή είναι η απαγόρευση χρήσης όλων αυτών των επιβλαβών φυτοφαρμάκων και η στροφή προς την κατανάλωση βιολογικών η οποία θα αναγκάσει εταιρείες και καλλιεργητές να οδηγηθούν σε οικολογικότερες πρακτικές καλλιέργειας.


Το γάλα αμυγδάλου έχει το μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από οποιοδήποτε άλλο ζωικό γάλα σύμφωνα με στοιχεία μελέτης [8] που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης,αλλά και σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα, χρήσης γης και χρήσης νερού από το αγελαδινό [9].


Το γάλα αμυγδάλου είναι μια φυσική πηγή βιταμίνης Ε, και περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία του σώματος από τις ασθένειες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες [10].Ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου (240 ml) περιέχει περίπου 30-35 θερμίδες, 1 g πρωτεΐνης, 1-2 g υδατανθράκων , 2,5 g λίπους και 330 mg ασβεστίου . Έχει τα μισά λιπαρά, το ένα τέταρτο των θερμίδων και είναι χαμηλότερο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες από ένα ποτήρι αγελαδινό γάλα. 


Αναφορές
[1] https://www.theguardian.com/environment/2020/jan/07/honeybees-deaths-almonds-hives-aoe
[2] https://www.lifo.gr/now/perivallon/269766/sa-na-stelnoyme-tis-melisses-se-polemo-i-thanasimi-alitheia-piso-apo-to-gala-amygdaloy
[3] https://www.farmprogress.com/tree-nuts/honey-bee-shortage-alarms-california-almond-industry?ag_brand=westernfarmpress.com
[4] https://www.insidescience.org/news/challenges-bringing-native-bees-almond-orchards
[5] https://www.motherjones.com/food/2014/04/california-almond-farms-blamed-honeybee-die/
[6] https://phys.org/tags/crop+protection/
[7] https://phys.org/news/2017-03-almond-crop-fungicides-threat-honey-bees.html
[8] https://science.sciencemag.org/content/360/6392/987
[9] https://www.greenmatters.com/p/environmental-benefits-plant-based-vegan-diet

Photo credits : Pixabay

Τάσος Τσακάλης
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Κάθε μόδα, που σκαρφίζεται ο σημερινός άνθρωπος, που βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση, απληστία και αδιέξοδα, καταλήγει σε έγκλημα και καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Άφησε το σχόλιο σου