Translate

Παγκόσμια Ημέρα του Εδάφους

Τα ποσοστό των γόνιμων εδαφών που καλύπτουν την επιφάνεια του πλανήτη σήμερα είναι περιορισμένο. Το εύφορο έδαφος γίνεται άγονο σε πολλά μέρη της γης. Αυτό οφείλεται στη χρήση περισσότερων χημικών λιπασμάτων και εντομοκτόνων από τους αγρότες. Με αυτόν τον τρόπο,
η γονιμότητα του εδάφους μειώνεται, σήμερα το 33% του συνόλου του εδάφους του κόσμου έχει ήδη υποβαθμιστεί. H αποψίλωση των δασών, οι κακές γεωργικές πρακτικές και η ρύπανση προκαλούν υποβάθμιση του εδάφους και διάβρωση.
Το χώμα δεσμεύει ως και 22% της ποσότητας του άνθρακα που εκπέμπει ο άνθρωπος κάθε χρόνο. Φιλτράρει με φυσικό τρόπο το νερό από τα ποτάμια και τις λίμνες καθιστώντας το λιγότερο τοξικό. Τα υγιές έδαφος έχει την δυνατότητα να παράγει περισσότερα τρόφιμα, σε αυτό βοηθούν χιλιάδες μικροοργανισμοί όπως γαιοσκώληκες και βακτήρια τα οποία είναι αόρατα με γυμνό μάτι. Όταν το έδαφος υποβαθμίζεται από κακές γεωργικές πρακτικές γίνεται ακατάλληλο και απελευθερώνει άνθρακα στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή.Η υποβάθμιση του αυξάνει τις πιθανότητες πυρκαγιών, όπως αυτές που είδαμε φέτος στην Καλιφόρνια και στην Αυστραλία .


Μπορούμε να αντιστρέψουμε την υποβάθμιση της γης και να βοηθήσουμε το έδαφος να επανέλθει στο πλήρες δυναμικό του μέσω της ανανεωτικής γεωργίας (1) και αγρο-οικολογίας (2)  


Η Παγκόσμια Ημέρα του Εδάφους (3) πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου για να τονίσει τη σημασία του εδάφους στη Γη. Χρειαζόμαστε έδαφος για τη βασική επιβίωση - τρόφιμα και ενέργεια.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Εδάφους 2019 (#WorldSoilDay) με κεντρικό μήνυμα "Σταματήστε τη διάβρωση του εδάφους, σώστε το μέλλον μας" έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τη σημασία του εδάφους για τη διατήρηση υγιών οικοσυστημάτων και ανθρώπινης ευημερίας. Αντιμετωπίζει τις αυξανόμενες προκλήσεις όσον αφορά τη διαχείριση του εδάφους και ενισχύει το προφίλ του υγιούς εδάφους, ενθαρρύνοντας τις κυβερνήσεις, τις οργανώσεις, τις κοινότητες και άτομα σε όλο τον κόσμο να προωθούν ενεργά τη βελτίωση της υγείας του εδάφους.

(1) https://www.apenantioxthi.com/2018/09/regenerative-agriculture-anagennitiki-georgia.html
(2) https://www.apenantioxthi.com/2017/01/ti-einai-h-agrooikologia.html
(3) http://www.fao.org/world-soil-day/about-wsd/en/




*Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου