Translate

Από τα ..σκατά στο φλιτζάνι: Ανακαλύψτε τους πιο ακριβούς και παράξενους καφέδες

Υπάρχουν αμέτρητες ποικιλίες καφέ σε όλο τον κόσμο, η καθεμία με τη δική της ξεχωριστή γεύση και άρωμα. Ωστόσο, τα πιο ακριβά είδη καφέ είναι αυτά που έχουν καταβροχθίσει και αφοδεύσει ζώα, όπως το ασιατικό φοινικόπτερο civet, με αποτέλεσμα την παραγωγή του καφέ Civet, επίσης γνωστού ως Kopi Luwak, και του καφέ Black Ivory Coffee από κοπριά ελέφαντα. Ενώ ο καφές civet ήταν παλαιότερα η πιο ακριβή επιλογή, έχει ξεπεραστεί από τον καφέ Black Ivory Coffee, που παρασκευάζεται από κόκκους καφέ που τρώνε και αφοδεύουν οι ελέφαντες. Αυτός ο καφές είναι περιορισμένα διαθέσιμος και μπορεί να κοστίζει έως και 2.000 δολάρια ανά κιλό. Η υψηλή τιμή του προϊόντος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μικρές ποσότητες που παράγονται και στην υψηλή ποσότητα κόκκων καφέ που απαιτούνται για την παραγωγή του τελικού προϊόντος. Πιστεύεται ότι η διαδικασία αυτή βελτιώνει τη γεύση και την ποιότητα των κόκκων καφέ λόγω της επιλεκτικής διατροφής και της ζύμωσης των civet στις κοιλιές τους. Ενώ κάποιοι άνθρωποι μπορεί να βρίσκουν την ιδέα να πίνουν χωνεμένο καφέ μη ελκυστική, πολλοί τον θεωρούν λιχουδιά. Τα civets και οι ελέφαντες τρέφονται με κόκκους καφέ, τα οποία χωνεύουν εν μέρει και στη συνέχεια αφοδεύουν. Η διαδικασία πέψης αυτών των ζώων πιστεύεται ότι βελτιώνει την ποιότητα και τη γεύση των κόκκων του καφέ, λόγω μιας διαδικασίας επιλογής που περιλαμβάνει την κατανάλωση μόνο των καλύτερων μούρων και τη ζύμωση μέσω ενζύμων. 

Μια σύντομη ιστορία του καφέ Kopi Luwak

Στις αρχές του 18ου αιώνα, οι Ολλανδοί αποίκισαν τα νησιά της Ιάβας και της Σουμάτρας όπου ιθαγενείς είχαν πάθος με τον καφέ, αλλά οι Ολλανδοί τους είχαν απαγορεύσει να μαζεύουν καρπούς καφέ για προσωπική χρήση. Όμως οι πολυμήχανοι αγρότες βρήκαν έναν τρόπο να δημιουργήσουν το δικό τους μείγμα καφέ, και αυτό περιελάμβανε μια μάλλον αντισυμβατική διαδικασία.

Παρατήρησαν ότι το ασιατικό civet, ένα μικρό νυκτόβιο θηλαστικό γνωστό ως luwak, είχε μια προτίμηση στο να τρώει καρπούς καφέ. Αλλά αντί να χωνέψουν τους σπόρους που υπήρχαν μέσα, τα civets τους άφηναν πίσω τους στα περιττώματά τους. Οι αγρότες άρχισαν να συλλέγουν τους σπόρους του καφέ από τα περιττώματα των civet, τους έπλεναν και τους καθάριζαν σχολαστικά, και στη συνέχεια τους έψηναν και τους άλεθαν για να δημιουργήσουν τον δικό τους καφέ.

By Wibowo Djatmiko (Wie146) - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8269651

Το αποτέλεσμα ήταν αξιοσημείωτο: ένα μοναδικό και απίστευτα αρωματικό μείγμα καφέ που γρήγορα τράβηξε την προσοχή των Ολλανδών. Αλλά δεν ήταν εύκολο να προμηθευτεί κανείς αυτό το παρασκεύασμα. Οι κόκκοι του καφέ βρίσκονταν μόνο στα περιττώματα του άγριου luwak και ως εκ τούτου ήταν αρκετά σπάνιοι και ακριβοί.

Ακόμα κι έτσι, οι ντόπιοι συνέχισαν να παράγουν αυτό το απολαυστικό μείγμα και η δημοτικότητά του μόνο μεγάλωνε. Δεν άργησαν οι Ολλανδοί αν τους τον πάρουν και να αρχίσουν να τον εξάγουν σε άλλα μέρη του κόσμου, όπου έγινε γνωστός ως "Kopi Luwak" ή "καφές civet". Μέχρι σήμερα, ο Kopi Luwak εξακολουθεί να είναι περιζήτητος για τη χαρακτηριστική του γεύση και το άρωμά του, καθώς και για τη συναρπαστική ιστορία πίσω από τη δημιουργία του.

Γιατί ο Kopi Luwak είναι τόσο ακριβός καφές ;

Σήμερα, ο Kopi Luwak παραμένει μια λιχουδιά που παρασκευάζεται από μερικώς χωνευμένους κόκκους καφέ που τρώνε και αφοδεύουν οι ασιατικές γάτες civet. Η χρονοβόρα διαδικασία καλλιέργειας αυτών των κόκκων είναι που κάνει αυτόν τον καφέ τόσο ακριβό. Το civet διαλέγει στην πραγματικότητα τους καλύτερους κόκκους για να τους καταναλώσει και τα πεπτικά ένζυμα στον σωλήνα τους διασπούν τις πρωτεΐνες, γεγονός που τελικά προσθέτει στη γεύση και τη μοναδικότητα του καφέ. Ωστόσο, η διαδικασία συλλογής και καθαρισμού αυτών των κόκκων είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και εξαντλητική, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω το κόστος.

Αλλά, ίσως αναρωτιέστε, είναι ασφαλής η κατανάλωσή του; Να είστε σίγουροι ότι οι αυθεντικοί και γνήσιοι κόκκοι Kopi Luwak καθαρίζονται σχολαστικά και καβουρδίζονται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλείς για κατανάλωση. Έτσι, αν είστε πρόθυμοι να επιδοθείτε σε αυτόν τον εξωτικό και σπάνιο καφέ, ετοιμαστείτε να πληρώσετε ένα βαρύ τίμημα για μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία.

Αλλά πίσω από την πολυτέλεια και την μοναδικότητα αυτού του καφέ, υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά που πολλοί δεν γνωρίζουν. Οργανώσεις προστασίας των ζώων προειδοποιούν εδώ και χρόνια για την παραγωγή του Kopi Luwak λόγω της κακοποίησης των ζώων που συνεπάγεται η παραγωγή του. Με τις τιμές να φτάνουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ ανά κιλό και τους κόκκους που συλλέγονται από αυτά τα άγρια ζώα να ξεπερνούν τα 1.200 ευρώ, δεν είναι περίεργο που οι αγρότες καταφεύγουν στην αναπαραγωγή σε αιχμαλωσία για να καλύψουν τη ζήτηση. Ο καφές έχει μεγάλη ζήτηση σε χώρες όπως η Ινδονησία, το Βιετνάμ και η Καμπότζη. Ωστόσο, είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των κόκκων που προέρχονται από φάρμες και εκείνων που προέρχονται από άγρια ζώα.

Black Ivory Coffee : Καφές από κοπριά ελέφαντα 

Ο Black Ivory Coffee δεν είναι μόνο ένας από τους σπανιότερους καφέδες στον κόσμο, αλλά και ένας από τους ακριβότερους. Παράγεται στην απομακρυσμένη επαρχία της βόρειας Ταϊλάνδης, παρασκευάζεται με έναν μοναδικό τρόπο με ελάχιστη μηχανοποίηση και εξευγενίζεται με φυσικό τρόπο από ελέφαντες. Η διαδικασία ξεκινά με την επιλογή μόνο των καλύτερων 100% ταϊλανδικών καρπών καφέ Arabica, που συλλέγονται από υψόμετρο 1500 μέτρων. Στη συνέχεια, οι καρποί του καφέ αναμειγνύονται με την αγαπημένη τροφή των ελεφάντων, όπως ρύζι, μπανάνα και χουρμάδες, για να διασφαλιστεί ότι απολαμβάνουν το σνακ και λαμβάνουν πρόσθετα θρεπτικά οφέλη. Μόλις καταναλωθούν, αρχίζει η διαδικασία της πέψης που μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες. Αφού οι σπόροι των καρπών του καφέ αφοδευθούν από τους ελέφαντες, συλλέγονται με το χέρι, πλένονται, ξύνονται και αποξηραίνονται στον ήλιο. Χρειάζονται περίπου 33 κιλά σπόροι από καρπούς καφέ για την παραγωγή ενός κιλού καφέ. Στη συνέχεια, οι κόκκοι καβουρδίζονται, συσκευάζονται σε σακούλα με βαλβίδα μιας κατεύθυνσης για να διατηρηθούν φρέσκοι.

Black Ivory coffee beans-Blake Dinkin


Αλλά τι κάνει αυτόν τον καφέ τόσο ακριβό; Η σχολαστική διαδικασία συγκομιδής, σε συνδυασμό με την περιορισμένη παραγωγή, συμβάλλει στην υψηλή τιμή των περίπου 2.000 λιρών ανά κιλό. Ο καφές έχει ένα πολύ ξεχωριστό γευστικό προφίλ, με νότες σοκολάτας/κακάο, μπαχαρικών, καπνού, δέρματος, βύνης, κόκκινου κερασιού και μια ιδέα γρασιδιού, χωρίς την καμένη ή πικρή γεύση του κανονικού καφέ. Πωλείται κυρίως σε επιλεγμένα πολυτελή ξενοδοχεία.

Η αποστολή του Black Ivory Coffee δεν είναι μόνο να δημιουργήσει ένα πολυτελές προϊόν, αλλά και να βοηθήσει τους ελέφαντες και τις οικογένειες που τους φροντίζουν. Η εταιρεία παίρνει μια αρνητική κατάσταση, όπως η σύγκρουση ανθρώπων-ελεφάντων, και τη μετατρέπει σε θετική, δημιουργώντας ένα προϊόν που υποστηρίζει το The Golden Triangle Asian Elephant Foundation. Αυτό το καταφύγιο δέχεται κακοποιημένους ελέφαντες και τους παρέχει ένα ασφαλές σπίτι όπου μπορούν να περιφέρονται ελεύθερα και να τρώνε τη φυσική τους διατροφή, η οποία περιλαμβάνει μούρα καφέ. Είναι σημαντικό ότι δεν υπάρχει αναγκαστική σίτιση των ελεφάντων για την παραγωγή κόκκων Black Ivory Coffee. Οι ελέφαντες καταναλώνουν τους καρπούς με τη θέλησή τους και τα αποβάλλουν με φυσικό τρόπο. Στη διαδικασία παραγωγής αυτού του αποκλειστικού καφέ συμμετέχουν οι σύζυγοι των μαχούτ, οι οποίοι είναι ισόβιοι βοσκοί ελεφάντων δεμένοι με τα ζώα τους. Αυτές οι γυναίκες είναι οι κύριοι συλλέκτες των κόκκων και πρέπει να αναζητήσουν τα περιττώματα των ελεφάντων, να τα διαλέξουν και να συλλέξουν τους κόκκους. Μετά τη συγκομιδή, οι κόκκοι καθαρίζονται και αποξηραίνονται από τα παιδιά των μαχούτ. Στη συνέχεια, ταξινομούνται και μόνο οι μεγαλύτεροι και καλύτεροι οι κόκκοι καβουρδίζονται.

Τάσος Τσακάλης

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου