Translate

20 εκατομμύρια άνθρωποι εξαναγκάζονται ετησίως σε μετανάστευση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Μεγάλες φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την κλιματική κρίση όπως πλημμύρες, κυκλώνες και πυρκαγιές οδηγούν 20 εκατομμύρια ανθρώπους μακριά από τα σπίτια τους ετησίως (ένας άνθρωπος ανά δύο
δευτερόλεπτα), σύμφωνα με έρευνα της Oxfam (1).
Η έκθεση της Oxfam « Forced From Home» (2) αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των κλιματολογικών καταστροφών που έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό κατοίκων έχουν αυξηθεί πενταπλάσια την τελευταία δεκαετία. Το 80% των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν από το σπίτι τους ζουν στις φτωχότερες χώρες της Ασίας, με τις γυναίκες να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό (2).Η ξηρασία καταστρέφει τις καλλιέργειες και οδηγεί σε φτώχεια και πείνα.
«Οι άνθρωποι σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπως η Ινδία, η Νιγηρία και η Βολιβία έχουν τέσσερις φορές πιθανότητες να εκτοπιστούν από ακραίες καιρικές καταστροφές από ότι οι άνθρωποι σε πλούσιες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη αποτελούν τις επτά στις 10 χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο μετανάστευσης ως αποτέλεσμα ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι χώρες αυτές έχουν 150 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκτοπιστούν από καταστροφές λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων από ότι οι κοινότητες των χωρών στην Ευρώπη».


Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία του Κέντρου Παρακολούθησης Εσωτερικών Μετακινήσεων και είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Μαδρίτη.

(1) https://www.oxfam.org/en/press-releases/forced-from-home-eng
(2) https://www.oxfam.org/en/research/forced-home-climate-fuelled-displacement

Photo : Pixabay

Τάσος Τσακάλης


*Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου