Translate

Ανάποδη καλλιέργεια ντομάτας (Οδηγίες και Βίντεο)

Η ανάποδη καλλιέργεια λαχανικών, είτε σε κουβάδες είτε σε ειδικές σακούλες καλλιέργειας δεν είναι κάτι καινούργιο τα τελευταία χρόνια... όμως έχει αρχίσει να κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς. Με την ανάποδη φύτευση έχουμε εξοικονόμηση χώρου και είναι πιο προσιτές οι ντομάτες μας.

Πώς γίνεται
Κατά την ανάποδη φύτευση για την ντομάτα θα χρειαστείτε ένα δοχείο χωρητικότητας 20 λίτρων περίπου (μπορεί να είναι: κουβάς,
λεκάνη, τσάντα για βαριές χρήσεις ή ειδικές θήκες που μπορείτε να βρείτε στο internet - για καλό και κακό ρωτήστε στα κατά τόπους καταστήματα που πουλάνε είδη κηπουρικής).

Εάν χρησιμοποιείστε κουβά για ανάποδη καλλιέργεια ντομάτας, κόψτε μια τρύπα περίπου 7,5 με 10 εκ σε διάμετρο στο κάτω μέρος του κάδου.

Στη συνέχεια, επιλέξτε τα φυτά που θα φυτέψτε. Τα φυτά θα πρέπει να είναι εύρωστα και υγιές. Οι ντοματιές που παράγουν μικρότερου μεγέθους ντομάτες όπως οι ποικιλίες cherry ή roma αποδίδουν καλύτερα στην ανάποδη φύτευση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν φυτεύονται και μεγαλύτερες ποικιλίες.





Περάστε την ρίζα του φυτού μέσα από την τρύπα από το κάτω μέρος του δοχείο (έτσι ώστε η ρίζα να βρίσκεται μέσα στο δοχείο και το φυτό απ’ έξω – μπορείτε να δείτε και σχετικά video με βήμα βήμα οδηγίες).
Φροντίστε το χώμα που θα χρησιμοποιήσετε να είναι αφράτο και ελαφρώς νωπό. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε να πετρώσει και να σας δυσκολέψει στο πότισμα. Αφήστε περίπου 10 εκατοστά από το χείλος.




Κρεμάστε τις ανάποδες ντοματιές σε ένα σημείο όπου θα πάρουν 6 ή περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας την ημέρα. Ποτίζετε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα αν υπάρχει καύσωνας. Αν τα δοχεία σας είναι διαφανές έχετε υπόψη πως το νερό στεγνώνει πιο γρήγορα.
Θα δείτε πως το φυτό θα αρχίσει να παίρνει κλίση προς τα επάνω ακολουθώντας τον ήλιο έως ότου μεγαλώσει αρκετά και με το βάρος θα κατέβει πάλι.Με λίγη φροντίδα σύντομα θα έχετε νόστιμες ντομάτες ακριβώς έξω από το παράθυρό σας.

Tips

- Αν θέλετε, μπορείτε να καλλιεργείστε και άλλα φυτά με μικρό ριζικό σύστημα στο πάνω μέρος του δοχείου. Αλλά προσέξτε μην εμποδίζουν το πότισμα του βασικού φυτού.
- Αν από την άλλη δεν φυτέψτε τίποτα από πάνω απλά ακουμπήστε (μην to σφραγίζετε) το καπάκι του δοχείου ώστε να κρατά την υγρασία.
- Όταν ποτίζετε θα πρέπει να δείτε το νερό να φεύγει από κάτω.
- Κάθε 2 εβδομάδες περίπου ελέγχετε το χώμα. Αν έχει μειωθεί συμπληρώστε.
- Δοχεία μπορείτε να ζητήστε από τα κατά τόπους σουπερμάρκετ να σας τα δώσουνε δωρεάν (στο τμήμα τυριών συνήθως).
- Τα χερούλια (ειδικά για τις ντοματιές) δεν πρέπει να είναι πλαστικά επειδή υπάρχει κίνδυνος να σπάσουνε. Προτιμήστε τα μεταλλικά ή κάντε τρύπες μόνοι σας και φτιάξτε τα ή περάστε κάποια τριχιά.



- Φροντίστε να έχετε φτιάξει γερά στηρίγματα ώστε να αντέξουν το βάρος.
- Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φυτέψετε αγγουράκια, μελιτζάνες, φασολάκια, πιπεριές και φράουλες.

Δοκιμάστε να πειραματιστείτε με 1-2 φέτος, δείτε πως πάνε και οργανώστε το.
Καλή αρχή!
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου