Translate

Στέκι Περί Βίου – Κοινωνικός χώρος αλληλεγγύης και δράσης

Το ¨στέκι Περί Βίου¨, είναι ένας κοινωνικός χώρος στέγασης, υποστήριξης και ενθάρρυνσης πρωτοβουλιών και κινημάτων που σκοπό έχουν τις αλληλέγγυες δράσεις, μέσω πολιτιστικών δραστηριοτήτων .Το «Πέρι Βίου» ξεκίνησε σαν πρωτοβουλία τριών ανθρώπων που είχαν το όραμα της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κοινωνικοπολιτιστικού χώρου
στην Καρδίτσα όπου θα μπορούσαν να στεγαστούν ανεξάρτητα κινήματα και να γίνονται διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, συναυλίες. Ξεκίνησε σαν ιδέα το 2014, μέσα στην οικονομική κρίση. «Σκεφτήκαμε ότι η οικονομική κρίση οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην αποξένωση και όσοι είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Θέλαμε να φτιάξουμε ένα χώρο όπου όλοι αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να βρίσκονται και να επικοινωνούν μεταξύ τους, ένα κοινωνικό καφενείο όπου οι τιμές να είναι καθαρά λειτουργικές και να έχουν την δυνατότητα όσοι είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι να έρχονται σε επαφή με ευαισθητοποιημένους πολίτες και να είναι όλο αυτό ένα στήριγμα ώστε να γεννηθούν καινούργιες ιδέες και προσπάθειες. Βέβαια επειδή η όλη προσπάθεια είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και απαιτεί πολλές εργασίες αργήσαμε πολύ να προχωρήσουμε. Ο χώρος παραχωρήθηκε από κάποιον φίλο. Είναι μια παραδοσιακή πέτρινη κατοικία, κέντρο-απόκεντρο στη Καρδίτσα, και διαθέτει ένα στρέμμα κήπο, και το οποίο ήταν κλειστό αρκετά χρόνια. 
Οι ιδιοκτήτες του είναι άνθρωποι με κοινωνικές ευαισθησίες, τους εξηγήσαμε τι θέλουμε να κάνουμε, ότι δεν έχουμε σχέση με κόμματα και πολιτικές ταμπέλες, κουραστήκαμε και από τα σύμβολα και από τα λάβαρα και ότι αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να είναι κάτι που να είναι ανοιχτό σε όλους. Αρχές μας είναι ο σεβασμός , η αλληλεγγύη και η κατανόηση, δεν μας ενδιαφέρει ούτε η τάξη ούτε το χρώμα ούτε η φυλή. Τους άρεσε η ιδέα μας, μας παραχώρησαν το σπίτι και το φτιάχνουμε σιγά σιγά μόνοι μας. Κόσμος ήρθε-κόσμος έφυγε. Για τρία χρόνια το διατηρούσαμε χωρίς ρεύμα. Τον χειμώνα ήμασταν με κεράκια και με ξυλόσομπες. Φυσικά έτσι δεν μπορείς να προσελκύσεις πολύ κόσμο για αυτό δημιουργήσαμε ένα κοινωνικό περιβόλι. Κάναμε και κάποιες συναυλίες για να ενισχύσουμε τοπικά συγκροτήματα δανειζόμενοι ρεύμα από τη γειτόνισσα.. Η γειτονιά μας έδειξε μεγάλη συμπάθεια.
Όλα αυτά μέχρι το 2017 όπου ανακοινώθηκαν κάποιες υποτροφίες από το Ινστιτούτο Γκαίτε και κάποιους οργανισμούς με προγράμματα πάνω στην κοινωνική διαχείριση. Ήταν μια εποχή που ψάχναμε πολύ τα προγράμματα, και έτσι κάναμε αίτηση. Αναφέραμε τι θέλουμε να κάνουμε, ότι διαθέτουμε το χώρο και ομάδα τεσσάρων ατόμων και δύο περιφέρειες φίλων. Στείλαμε την αίτηση και στη συνέχεια αφού εγκρίθηκε βρέθηκα με άλλος 30 Έλληνες που είχαν πάει για 30 διαφορετικά project για δύο μήνες στη Γερμανία όπου παρακολούθησα διάφορα σεμινάρια για το πώς στήνεται ένας κοινωνικοπολιτιστικός χώρος. Πέρα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έπρεπε να δημιουργήσω εκεί ένα mini project σαν «προθάλαμο» του μεγάλου στην Ελλάδα,και το οποίο θα έπρεπε να ήταν εφάμιλλο. Μας έδωσαν από 1500 ευρώ και ο καθένας το αξιοποιούσε ανάλογα με αυτό που ήθελε να κάνει, εγώ προσωπικά το χρησιμοποίησα επισκεπτόμενος πολλά κοινωνικοπολιτιστικά κέντρα στη Γερμανία σε διάφορες πόλεις, είχα φτιάξει ένα ερωτηματολόγιο και πήγαινα και έκανα ερωτήσεις σχετικά με τα μέλη που εργάζονταν, την βιωσιμότητα τους, τους ετήσιους τζίρους κλπ 
Χρηματοδότηση από τους Γερμανούς ???
Ήταν ένα πρόγραμμα, μια ιδιωτική πρωτοβουλία από κάποιους οργανισμούς που σε αυτό συμμετέχει και η ένωση κοινωνικοπολιτιστικών προγραμμάτων Γερμανίας, θα ήταν ωφέλιμο να υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα που να μπορεί να δώσει κατευθύνσεις στους ελληνικούς οργανισμούς και να αναπτυχθεί ένα τέτοιο δίκτυο. Αν ακούγεται περίεργο είναι παρόμοιο με τα προγράμματα Erasmus + τα οποία είναι πάλι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για να μπορούν οι άνθρωποι να οργανωθούν και να κάνουν δράσεις κοινής ωφέλειας, κάποιοι επιτήδειοι τα εκμεταλλεύονται και κερδίζουν μόνο οι ίδιοι, άλλοι προσπαθούν να αφήσουν στη κοινωνία κάτι καλύτερο δημιουργώντας νέες υποδομές. Είναι ένα εργαλείο και είναι πως το χρησιμοποιείς , ανάλογο παράδειγμα είναι οι επιδοτήσεις των αγροτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς προσπαθούμε με αυτά τα χρήματα που μας δόθηκαν να δημιουργήσουμε κάτι που όταν τελειώσει αυτή η χρηματοδότηση να είμαστε ανεξάρτητοι και να αυτοδιαχειριζόμαστε.







Ο χώρος είναι ανοιχτός σε κάθε άτομο που έχει δημιουργικές τάσεις και θέλει να τις εκφράσει.
Οι μόνοι αυστηροί κανόνες μας είναι ότι δε δεχόμαστε κανενός είδους ρατσισμό και μισαλλοδοξία.
Δεν απορρίπτουμε κανένα άτομο να συμμετέχει στις συλλογικότητες ή να κάνει χρήση του χώρου για κάποια προσωπική δραστηριότητα, αρκεί να φέρετε με σεβασμό και κατανόηση προς τα υπόλοιπα άτομα και το περιβάλλοντα χώρο, περιλαμβανομένης φυσικά της περίοικης χλωρίδας και πανίδας.
Σκοπός μας επίσης, είναι να στεγαστούν συλλογικότητες, που μέσω των δράσεων τους βοηθούν το κοινωνικό σύνολο να αντιληφθεί ότι όσα μας ενώνουν είναι περισσότερα από όσα μας χωρίζουν.
Τα εργαλεία μας είναι οι πολιτιστικές δραστηριότητες, μέσω της μουσικής, της εικόνας, της κίνησης, της ενασχόλησης με τη φύση και διάφορες άλλες καλλιτεχνικές εκφράσεις.
Έχουμε τις αισθήσεις μας σε εγρήγορση και δεν αποσιωπούμε όταν αντιλαμβανόμαστε τις αδικίες που συμβαίνουν από ορισμένους προς όλους. Ο λόγος μας είναι πολιτικός αν και δεν ανήκουμε σε καμία πολιτική παράταξη ή ομάδα. 

Δε λέμε τι να σκέφτεσαι, απλά σου λέμε σκέψου.

Συμμετέχουμε σε κοινές δράσεις με άλλες ομάδες και φορείς, μόνο αν αντιληφτούμε τις αγνές τους προθέσεις να βελτιώσουμε τη καθημερινότητά μας και όσο μπορούμε το περιβάλλοντα χώρο μας.
Υποστηρίζουμε οι πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες και άτομα να βρουν σε εμάς στέγη και να αναπτύξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, σύμφωνα με τις φυσικές τους κλίσεις.
Θέλουμε να ζούμε με ενότητα, αγάπη και χαρά και για να τα κερδίσουμε αυτές τις αξίες, δημιουργούμε τις αντίστοιχες δομές με τις προσωπικές μας δράσεις.

Σκοπός μας είναι να δημιουργηθούν συνεργείες και συμπράξεις οι οποίες να έχουν πιο επαγγελματική κατεύθυνση τις οποίες επικροτούμε αρκεί να υπάρχει κάτι που να αποσκοπεί στη κοινωνική βελτίωση και να μην είναι στείρο επαγγελματικό εργαστήριο. Για παράδειγμα αν κάποιος ξέρει μια τέχνη και θέλει να τη μεταδώσει μπορεί βέβαια να το κάνει δωρεάν αλλά αν θελήσει να βάλει ένα μικρό αντίτιμο σε αυτό που διδάσκει κατόπιν απόφασης της γενικής συνέλευσης θα μπορούσε να επιτραπεί κάτι τέτοιο.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας ;

Σαν σωματείο συζητούμε με τους κοινωνικούς φορείς πχ με την Αναπτυξιακή Καρδίτσας και την Περιφέρεια έτσι ώστε μελλοντικά να συνδιοργανώνουμε ένα φεστιβάλ κοινωνικοπολιτιστικού χαρακτήρα στη λίμνη Πλαστήρα. Έχουμε προγραμματίσει ήδη το επόμενο εξάμηνο κάποιες δράσεις, Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε δραστηριότητες και εργαστήρια με μικτές κοινωνικές ομάδες ώστε οι άνθρωποι να έρχονται πιο κοντά και να μάθουν να συνεργάζονται μεταξύ τους και να επιλύουν τις διαφορές τους μέσω της συνεργασίας. 






Περί Βίου
Χώρος Στέγασης Κινημάτων/ Πρωτοβουλιών - Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Δημιουργικής Έκφρασης
[Περιβίου 10, Καρδίτσα]
Όλες οι  πληροφορίες του άρθρου είναι από το Σώτο Καραγιώτα ιδρυτικό μέλος του Περι Βίου.

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου