Translate

Jeremy Rifkin Η τρίτη βιομηχανική επανάσταση και μια κοινωνία μηδενικού κόστους

Η Βιομηχανική Επανάσταση, που είχε ως κινητήρια δύναμή της το πετρέλαιο και τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα, οδηγείται σε επικίνδυνο τέλος: οι τιμές των ενεργειακών πόρων και των τροφίμων έχουν εκτοξευτεί, η ανεργία παραμένει
σε υψηλά επίπεδα, η αγορά ακινήτων έχει καταβαραθρωθεί, το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος αυξάνονται και η ανάκαμψη της οικονομίας καθυστερεί. Αντιμέτωπη με την προοπτική μιας δεύτερης κατάρρευσης της παγκόσμιας οικονομίας, η ανθρωπότητα αναζητά απεγνωσμένα ένα βιώσιμο οικονομικό σχέδιο για το μέλλον.
O Τζέρεμι Ρίφκιν διερευνά πως η τεχνολογία του Διαδικτύου και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συγκλίνουν για να δημιουργήσουν την "Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση". Μας ζητάει να φανταστούμε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να παράγουν τη δική τους πράσινη ενέργεια στις κατοικίες τους, σε γραφεία και σε εργοστάσια και να τη μοιράζονται μεταξύ τους μέσω ενός "ενεργειακού Διαδικτύου", με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που σήμερα δημιουργούμε και μοιραζόμαστε πληροφορίες στο Διαδίκτυο.
Πού πάμε από εδώ; Σε αυτό το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, ο κοινωνικός και οικονομικός θεωρητικός Jeremy Rifkin θέτει έναν οδικό χάρτη για να δημιουργήσει ένα νέο οικονομικό σύστημα.

Μια τρίτη βιομηχανική επανάσταση εκτυλίσσεται με τη σύγκλιση τριών βασικών τεχνολογιών: ένα εξαιρετικά γρήγορο διαδίκτυο επικοινωνίας 5G, ένα διαδίκτυο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ένα διαδίκτυο κινητικότητας χωρίς οδηγό, όλα συνδεδεμένα με το Ίντερνετ των πραγμάτων ενσωματωμένα σε ολόκληρη την κοινωνία και το περιβάλλον.

Αυτή η έξυπνη ψηφιακή υποδομή του 21ου αιώνα δημιουργεί μια ριζοσπαστική καινούργια οικονομία που μετατρέπει τον τρόπο που διαχειριζόμαστε, την εξουσία και την οικονομική ζωή. Αλλά με την κλιματική αλλαγή που τώρα καταστρέφει τον πλανήτη, πρέπει να συμβεί γρήγορα. Η αλλαγή αυτού του μεγέθους απαιτεί πολιτική βούληση και βαθιά ιδεολογική μετατόπιση.



 Απέναντι Όχθη
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου