Translate

Πώς οι χώροι πρασίνου επιδρούν στην υγεία μας

Οι χώροι πρασίνου είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με μυριάδες ευεργετικά αποτελέσματα για τη σωματική και γνωστική μας υγεία. Τα οφέλη αυτά περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά, μειωμένα ποσοστά πρόωρης θνησιμότητας, αυξημένο προσδόκιμο ζωής, μειωμένα περιστατικά ψυχολογικών παθήσεων, μικρότερη ευαισθησία σε καρδιαγγειακές παθήσεις, αυξημένη γνωστική λειτουργία τόσο στους νέους όσο και στους ηλικιωμένους και υγιέστερα μωρά. Οι χώροι πρασίνου συμβάλλουν επίσης στον μετριασμό των επιβλαβών επιπτώσεων της ρύπανσης, της αυξημένης θερμοκρασίας και των επιπέδων θορύβου, ενώ παρέχει προοπτικές για σωματική άσκηση και  κοινωνική αλληλεπίδραση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέοι, ιδίως τα παιδιά, φαίνεται να αποκομίζουν τα περισσότερα οφέλη από το πράσινο. Όπως αποδεικνύεται από μια  ακαδημαϊκή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) , οι ανήλικοι που φοιτούν σε ένα σχολείο με άφθονο πράσινο απολαμβάνουν σημαντικά καλύτερη γνωστική λειτουργία σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που φοιτούν σε ένα σχολείο χωρίς χώρους πρασίνου. Μια άλλη μελέτη υποστηρίζει επίσης ότι η έκθεση σε πράσινο στην πρώιμη παιδική ηλικία είναι σημαντική για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ψυχολογικών δυσχερειών στα μετέπειτα στάδια της ζωής.

Έχει αποδειχθεί ότι οι χώροι πρασίνου μετριάζουν τις επιπτώσεις των αστικών θερμικών νησίδων, αλλά η συμβολή τους στη δέσμευση άνθρακα είναι σχετικά ασήμαντη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πόλεις αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό των χρήσεων γης και οι εκπομπές CO2 παραμένουν υψηλές παρά την παρουσία χώρων πρασίνου. Ωστόσο, οι καλά σχεδιασμένες πράσινες υποδομές σε όλη την πόλη μπορούν να ενισχύσουν τα οικοσυστήματα και να προωθήσουν τη βιοποικιλότητα. Δυστυχώς, οι χώροι αυτοί βρίσκονται συχνά πολύ μακριά από τους κατοίκους των πόλεων, στερώντας τους την πρόσβαση στα σχετικά οφέλη για την υγεία. Η κατανομή των χώρων πρασίνου εντός των πόλεων είναι επίσης άνιση, με ορισμένες γειτονιές και ολόκληρες πόλεις να μην έχουν επαρκή πρόσβαση σε τέτοιους χώρους. Αυτό το μειονέκτημα επηρεάζει δυσανάλογα τους πολίτες που κατοικούν σε λιγότερο εύπορες γειτονιές. Αυτές οι γειτονιές διαθέτουν συνήθως λιγότερους χώρους πρασίνου, με αποτέλεσμα να χάνονται οφέλη για την υγεία. Στην ουσία, ο θετικός αντίκτυπος των χώρων πρασίνου στον μετριασμό του κλίματος και τη βιοποικιλότητα αντισταθμίζεται από την έλλειψη ισότιμης πρόσβασης σε αυτούς τους χώρους, ιδίως από τους κατοίκους των φτωχότερων γειτονιών.

Οι πόλεις εξακολουθούν να υποφέρουν από έλλειψη χώρων πρασίνου, παρά τα πολυάριθμα οικολογικά, περιβαλλοντικά, κλιματικά, υγειονομικά και ευημερίας πλεονεκτήματα. Η αδυναμία μετάφρασης των επιστημονικών ευρημάτων σε πρακτική πολιτική, η παρουσία γνωστικών προκαταλήψεων, η ασυμβατότητα των διαφόρων τομέων και κλάδων, τα συμφέροντα και οι οικονομικοί περιορισμοί αποτελούν σημαντικά εμπόδια για την εισαγωγή περισσότερων χώρων πρασίνου. Αυτά είναι τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε για να πρασινίσουμε τις πόλεις μας. Αυτό απαιτεί τολμηρή ηγεσία, εξειδικευμένες δεξιότητες, διαρκή υποστήριξη, επενδύσεις.

Οι δήμοι πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην ανάκτηση αστικής γης για τη δημιουργία πράσινων χώρων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω πρωτοβουλιών που βασίζονται στη φύση, όπως καταπράσινες αυλές σχολείων, πράσινες στέγες, κάθετοι κήποι και δενδρόφυτοι δρόμοι. Επιπλέον, πρέπει να υιοθετηθούν καθολικά τα πάρκα τσέπης, οι κοινοτικοί κήποι και ίσως η επαναδρομολόγηση της κυκλοφορίας ώστε να δημιουργηθεί χώρος για εκτεταμένο πράσινο. Πρέπει να ενθαρρυνθεί η αντικατάσταση του τσιμέντου με χώρους πρασίνου. Είναι υψίστης σημασίας το πράσινο να είναι προσβάσιμο και κοντά στις κατοικίες.

Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, πολλές σημαντικές ερευνητικές πρωτοβουλίες βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη. Για παράδειγμα, το έργο GoGreenRoutes, για παράδειγμα, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αξιολογεί την υιοθέτηση λύσεων που βασίζονται στη φύση, όπως πράσινοι διάδρομοι, γραμμικά πάρκα, πάρκα τσέπης και κοινόχρηστοι δρόμοι, στοχεύει στην ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής υγείας των ανθρώπων σε έναν τεράστιο αριθμό αστικών περιοχών.

Τα πλεονεκτήματα των χώρων πρασίνου, συμπεριλαμβανομένων των οικολογικών, περιβαλλοντικών, κλιματικών, υγειονομικών οφελών και των οφελών ευεξίας, είναι πολύ σημαντικά για να αγνοηθούν. Είναι επιτακτική ανάγκη να πρασινίσουμε τις πόλεις μας και να φέρουμε τους χώρους πρασίνου πιο κοντά στους ανθρώπους. Παρόλο που η υπέρβαση των εμποδίων για κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πρόκληση, είναι εφικτό με μια συλλογική προσπάθεια στην οποία συμμετέχει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων και εσάς. Οι πράσινοι χώροι μας είναι πολύτιμοι και αξίζουν την προσοχή μας.

Photo : Taryn Elliott

Τάσος Τσακάλης

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου