Translate

Πλαστικό κάνναβης: Μια εναλλακτική και βιώσιμη λύση για το περιβάλλον

Η ετήσια παραγωγή πλαστικού έχει φτάσει σε εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους παγκοσμίως, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ανθρώπινη υγεία. Ως απάντηση, η ανάγκη για εναλλακτικά υλικά που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και βιώσιμα είναι επιτακτική. Ένας πολλά υποσχόμενος υποψήφιος είναι τα βιοπλαστικά με βάση την κάνναβη. Είναι δυνατόν η κάνναβη να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά πλαστικά; 

Παρά την πρακτικότητά του, το πλαστικό αποτελεί σημαντική απειλή για το οικοσύστημα. Κατά συνέπεια, η διερεύνηση εναλλακτικών υλικών που είναι λιγότερο επιβλαβή είναι υψίστης σημασίας. Τα βιοπλαστικά με βάση την κάνναβη αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη επιλογή που μπορεί να μειώσει σημαντικά τις αρνητικές επιπτώσεις του πλαστικού στο περιβάλλον.Η κάνναβη παρουσιάζεται ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στο πλαστικό, το οποίο προκαλεί ρύπανση τόσο στη γη όσο και στα ύδατα. Ο λόγος για τον οποίο τα πλαστικά με βάση το πετρέλαιο εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως είναι αινιγματικός. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η κάνναβη, μια μη ψυχοδραστική ποικιλία κάνναβης, έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς, όπως η παραγωγή ρούχων και χαρτιού. Καθώς οι ειδικοί στην κλιματική αλλαγή προτείνουν σθεναρά την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μια καλλιέργεια μηδενικών αποβλήτων όπως η κάνναβη, η οποία έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα του καθαρισμού του εδάφους, δεν χρησιμοποιείται συχνότερα. Οι ίνες κυτταρίνης της κάνναβης χρησιμεύουν ως ένα εξαιρετικό υλικό για την κατασκευή πλαστικών, παρόμοιο με τα πρώτα πλαστικά υλικά που κατασκευάζονταν από οργανικές, μη πετρελαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Seshata από το 2014, η κυτταρίνη κάνναβης μπορεί να εξαχθεί και να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή σελοφάν, ρεγιόν και μια ποικιλία συναφών πλαστικών. Η κάνναβη περιέχει περίπου 65-70% κυτταρίνη, καθιστώντας την εξαιρετική πηγή. Αυτό, σε συνδυασμό με τη σχετική βιωσιμότητά της και τις χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθιστούν την κάνναβη μια πολλά υποσχόμενη πηγή. Παρόλο που είναι ακόμη σπάνιο να βρει κανείς πλαστικό με βάση την κάνναβη σε ποσοστό 100%, χρησιμοποιούνται ήδη ορισμένα "σύνθετα βιοπλαστικά" από συνδυασμό κάνναβης και άλλων φυτικών πηγών. Λόγω της αντοχής και της ακαμψίας τους, αυτά τα πλαστικά χρησιμοποιούνται σήμερα στην κατασκευή αυτοκινήτων, σκαφών, ακόμη και μουσικών οργάνων.

Ένα συναρπαστικό παράδειγμα της πιθανής χρήσης της κάνναβης στο πλαστικό είναι η LEGO, η οποία έχει δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά τη ρητίνη που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030. Η κάνναβη χρησιμοποιείται ήδη σε ορισμένα καθημερινά αντικείμενα, όπως τα αυτοκίνητα, και θα μπορούσε να έχει ακόμη περισσότερες εφαρμογές στο μέλλον. Στην αυτοκινητοβιομηχανία, το πλαστικό που κατασκευάζεται από φυσικές ίνες κάνναβης είναι μια δημοφιλής αντικατάσταση υαλοβάμβακα για ορισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων για πολλά χρόνια. Μεγάλες εταιρείες όπως η BMW και η Mercedes-Benz το χρησιμοποιούν συχνά.

Το πλαστικό κάνναβης είναι πλήρως βιοδιασπώμενο

Το πλαστικό κάνναβης αποτελεί μια εναλλακτική λύση για το συμβατικό πλαστικό, η οποία είναι φιλική προς το περιβάλλον και αποτελεσματική. Το πλαστικό είναι ευρέως γνωστό για τη μακροβιότητά του και την επακόλουθη τοξικότητα. Παρά το γεγονός ότι τα πλαστικά προϊόντα, όπως τα μπουκάλια νερού, χρησιμοποιούνται για ελάχιστα λεπτά, χρειάζονται χρόνια για να αποσυντεθούν. Το φαινόμενο αυτό έχει συμβάλει στην παγκόσμια επιδημία της πλαστικής ρύπανσης, η οποία είναι εμφανής σε καθημερινά αντικείμενα όπως σακούλες παντοπωλείου, τάπερ, κουμπιά, συσκευασίες και ηλεκτρονικά είδη.

Το πλαστικό κάνναβης, από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι πλήρως βιοδιασπώμενο, εάν παράγεται με βιοδιασπώμενα πολυμερή. Σε αντίθεση με τα συμβατικά πλαστικά, το πλαστικό που προέρχεται από κάνναβη δεν προκαλεί μόνιμη ρύπανση. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, το πλαστικό κάνναβης χρειάζεται περίπου 3-6 μήνες για να αποσυντεθεί, γεγονός που αποτελεί εκπληκτική βελτίωση σε σύγκριση με τα συμβατικά πλαστικά.

Επιπλέον, το πλαστικό κάνναβης μπορεί να ανακυκλώνεται επ' αόριστον, γεγονός που το διαφοροποιεί από το πλαστικό με βάση το πετρέλαιο, το οποίο μπορεί να ανακυκλώνεται αλλά έχει τοξικά μειονεκτήματα. Η διαδικασία ανακύκλωσης του πλαστικού με βάση το πετρέλαιο περιλαμβάνει τοξικές χημικές ουσίες, καθιστώντας την τοξική διαδικασία. Τα συμβατικά πλαστικά που ανακυκλώνονται εξακολουθούν να απελευθερώνουν επιβλαβείς ουσίες στο περιβάλλον, όπως η BPA.

Το πλαστικό κάνναβης, από την άλλη πλευρά, αποφεύγει εντελώς αυτές τις τοξίνες. Η χρήση του πλαστικού που προέρχεται από κάνναβη έχει τη δυνατότητα να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τα πλαστικά, παρέχοντας παράλληλα μια αποτελεσματική και βιώσιμη λύση για τα πλαστικά απόβλητα.

Το πλαστικό κάνναβης δεν είναι τοξικό

Το πλαστικό από κάνναβη δεν έχει τοξικότητα, ενώ το παραδοσιακό πλαστικό ενέχει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το συμβατικό πλαστικό περιλαμβάνει ενδοκρινικούς διαταράκτες, όπως η BPA, οι οποίοι παρεμποδίζουν το ανθρώπινο ενδοκρινικό σύστημα. Κατά την είσοδό τους στον οργανισμό, οι ενδοκρινικοί διαταράκτες μιμούνται την ορμόνη οιστρογόνο.

Αυτή η ανισορροπία των ορμονών στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη όγκων, οδηγώντας σε σοβαρές συνέπειες όπως γενετικές ανωμαλίες, καρκίνο και μαθησιακές δυσκολίες.Ο αντίκτυπος των τοξικών χημικών ουσιών στο πλαστικό δεν περιορίζεται στην κατανάλωσή του από εμάς. Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες μπορούν να διεισδύσουν στο έδαφος και στα υπόγεια ύδατα, δημιουργώντας δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στην ευημερία μας.

Αντίθετα, το πλαστικό κάνναβης δεν είναι επιβλαβές και δεν περιέχει τους επικίνδυνους ενδοκρινικούς διαταράκτες που υπάρχουν στα πλαστικά με βάση το πετρέλαιο. Επίσης, δεν εκπέμπει καμία τοξίνη κατά την παραγωγή του.

Γιατί να συνεχίσουμε να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία και το περιβάλλον μας, όταν υπάρχει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση;

Το πλαστικό κάνναβης θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. 

Το πλαστικό από κάνναβη έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην προστασία των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Οι ωκεανοί πλήττονται σοβαρά από την πλαστική ρύπανση με ανησυχητικό ρυθμό. Έρευνα που διεξήχθη από τον Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization και το Imperial College του Λονδίνου αποκάλυψε ότι το 60% των θαλασσοπουλιών καταπίνουν σήμερα πλαστικό. Αναμένεται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στο 99% μέχρι το 2050.

Πώς το πλαστικό καταλήγει να βλάπτει την άγρια ζωή, θα αναρωτηθείτε; Η έκθεση στο ηλιακό φως προκαλεί τη διάσπαση του πλαστικού σε μικροσκοπικά σωματίδια. Αυτά τα μικρά κομμάτια πλαστικού καταλήγουν να καταναλώνονται από θαλάσσια πλάσματα και άλλες μορφές της θαλάσσιας ζωής. Καθώς το πλαστικό αποσυντίθεται, κατεβαίνει στην τροφική αλυσίδα. Αλλά το πλαστικό δεν προορίζεται να καταναλώνεται από ζώα ή ανθρώπους. Η κατάποση πλαστικού μπορεί να έχει μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία ενός οργανισμού, η πλειονότητα των οποίων παραμένει άγνωστη.Αντίθετα, το πλαστικό κάνναβης είναι βιοδιασπώμενο και μη τοξικό. Αντί να μολύνουμε τους ωκεανούς μας με επικίνδυνα πετροχημικά πλαστικά, θα μπορούσαμε να προωθήσουμε βιώσιμες πρακτικές για την ασφαλή ανακύκλωση του πλαστικού κάνναβης. Επιπλέον, το πλαστικό κάνναβης είναι απίστευτα ευπροσάρμοστο και μπορεί να διαμορφωθεί σχεδόν σε οποιαδήποτε μορφή, καθιστώντας το μια πρακτική εναλλακτική λύση για το συμβατικό πλαστικό. Το πλαστικό κάνναβης μπορεί να αντικαταστήσει ένα σημαντικό μέρος των τοξικών πλαστικών προϊόντων, από παιχνίδια και δοχεία μέχρι εξαρτήματα αυτοκινήτων και έπιπλα. Σε αντίθεση με τα πετροχημικά πλαστικά, η κατασκευή του πλαστικού κάνναβης είναι φιλική προς το περιβάλλον και οικονομικά αποδοτική.

Επιπλέον, οι αυξανόμενες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που είναι υπεύθυνες για την υπερθέρμανση του πλανήτη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα των τελευταίων 80.000 ετών. Η καύση ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τα πετροχημικά πλαστικά, τα οποία προέρχονται από ορυκτά καύσιμα, επιδεινώνουν το πρόβλημα αυτό.

Τα πλαστικά και τα προϊόντα που προέρχονται από την κάνναβη, ωστόσο, μπορούν να καταπολεμήσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η κάνναβη μπορεί να απορροφήσει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να το μετατρέψει σε οξυγόνο, καθιστώντας την μια βιώσιμη λύση για τη μείωση της ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον, η κατασκευή πλαστικού από κάνναβη δεν παράγει τοξικά υποπροϊόντα, καθιστώντας την πολύ πιο βιώσιμη διαδικασία από την τοξική παραγωγή πετροχημικών πλαστικών. Ολόκληρη η διαδικασία, από τον σπόρο μέχρι την πώληση, είναι φιλική προς το περιβάλλον και βιώσιμη.

Συμπερασματικά, η χρήση πλαστικού κάνναβης μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προστασία της άγριας ζωής που απειλείται με εξαφάνιση και στη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Αντί να βασίζεται σε επικίνδυνα πετροχημικά πλαστικά, το πλαστικό κάνναβης μπορεί να ανακυκλωθεί με ασφάλεια και αειφορία για τη δημιουργία μιας σειράς πρακτικών προϊόντων. Χρησιμοποιώντας το πλαστικό κάνναβης, μπορούμε να έχουμε σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και στην προστασία του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές.


Το πλαστικό κάνναβης είναι ανώτερης ποιότητας από τα πλαστικά με βάση το πετρέλαιο

Το πλαστικό που προέρχεται από κάνναβη διαθέτει ανώτερες ιδιότητες σε σύγκριση με το πλαστικό με βάση το πετρέλαιο. Είναι πέντε φορές πιο άκαμπτο και 3,5 φορές ισχυρότερο από το πολυπροπυλένιο, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ευρέως χρησιμοποιούμενων τύπων πλαστικού. Επιπλέον, είναι ελαφρύτερο από το αντίστοιχο παραδοσιακό προϊόν. Αυτό καθιστά την κάνναβη ένα μοναδικό υλικό για βιομηχανικές εφαρμογές.

Επιπλέον, το πλαστικό κάνναβης δεν ενέχει τους ίδιους κινδύνους για την υγεία με το κανονικό πλαστικό. Ως εκ τούτου, όχι μόνο είναι ισχυρότερο, αλλά και ασφαλέστερο. Η ανθεκτικότητα και η δύναμή του, σε συνδυασμό με την ελαφριά σύνθεσή του, το καθιστούν μια ελκυστική εναλλακτική λύση. Γιατί να διακινδυνεύσετε την υγεία και την ασφάλεια των ατόμων όταν υπάρχει μια καλύτερη επιλογή;

Το πλαστικό κάνναβης είναι ένας βιώσιμος πόρος. Από τη στιγμή που ο σπόρος σπέρνεται στη γη, η κάνναβη συμβάλλει στη βελτίωση του περιβάλλοντός της. Με τις ισχυρές και βαθιές ρίζες της, η κάνναβη συμβάλλει στην πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους, μειώνοντας τη ρύπανση των υδάτων. Το έδαφος μπορεί επίσης να υποστηρίξει την καλλιέργεια της κάνναβης για χρόνια χωρίς να υποβαθμίζει την ποιότητα.

Ακόμη και μετά τη μετατροπή της κάνναβης σε πλαστικό, παραμένει βιώσιμη. Το πλαστικό με βάση την κάνναβη είναι πλήρως βιοδιασπώμενο. Ως εκ τούτου, μπορεί να αποσυντεθεί μέσα σε λίγους μήνες υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα παραδοσιακά πλαστικά, τα οποία δεν είναι βιοδιασπώμενα και μπορούν να εκπέμπουν τοξίνες για αόριστο χρονικό διάστημα.

Κατά συνέπεια, οι κίνδυνοι που ενέχουν τα κανονικά πλαστικά υπερτερούν των πλεονεκτημάτων τους. Μια κατάλληλη εναλλακτική λύση υπάρχει ήδη με τη μορφή της κάνναβης. Δεν υπάρχουν άλλοι φυσικοί πόροι που μπορούν να συγκριθούν με τις δυνατότητες της κάνναβης. Η κάνναβη είναι πλήρως ανανεώσιμη, από την αρχή μέχρι το τέλος. Αν και η κάνναβη δεν είναι η μοναδική απάντηση στις περιβαλλοντικές και υγειονομικές μας ανησυχίες, αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης.

Photo : George Becker

Τάσος Τσακάλης

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου