Translate

Αποκαλύπτοντας τα μυστικά του Σύμπαντος: Το James Webb αμφισβητεί όσα ξέρουμε για την προέλευση του Σύμπαντος

Οι αστρονόμοι που χρησιμοποιούν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) της NASA ανακάλυψαν πρόσφατα έξι πλήρως σχηματισμένους γαλαξίες που είναι τόσο παλιοί όσο και ο Γαλαξίας μας, παρόλο που χρονολογήθηκαν όταν το σύμπαν ήταν μόνο το 3% της σημερινής του ηλικίας. Η ανακάλυψη αυτών των γαλαξιών τόσο νωρίς στην ιστορία του σύμπαντος, περίπου 500-700 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, αμφισβητεί τη συμβατική σοφία των αστρονόμων σχετικά με την προέλευση του κοσμικού ιστού. Η ομάδα διεθνών ερευνητών χρησιμοποίησε έγχρωμες εικόνες και φασματοσκοπικά δεδομένα από τη NASA για να βρει στοιχεία για τους αρχαίους γαλαξίες. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γαλαξίες αυτοί ήταν πολύ διαφορετικοί από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που προκαλεί μεγάλη έκπληξη.

Σύμφωνα με τον Joel Leja, επίκουρο καθηγητή αστρονομίας και αστροφυσικής στο Penn State University, τα αντικείμενα αυτά είναι πιο ογκώδη από ό,τι περίμενε κανείς. Η ανακάλυψη γαλαξιών τόσο ώριμων όσο ο δικός μας, κατά τη διάρκεια αυτού που μέχρι πρότινος θεωρούνταν η αυγή του σύμπαντος, αποδείχθηκε ένα θέμα που προβλημάτισε τους επιστήμονες, καθώς περίμεναν να βρουν μόνο μικροσκοπικούς, νεαρούς, μωρουδιακούς γαλαξίες. Η ανακάλυψη οδήγησε στην επανεξέταση των πεποιθήσεών μας σχετικά με τη Μεγάλη Έκρηξη και την προέλευση του σύμπαντος, καθώς σήμερα πιστεύεται ότι οι γαλαξίες ξεκίνησαν ως μικροσκοπικά νέφη αστέρων και σκόνης πριν επεκταθούν σε μεγαλύτερες δομές.

Οι νεοανακαλυφθέντες γαλαξίες είναι τόσο μαζικοί που έρχονται σε σύγκρουση με το 99% των σημερινών κοσμολογικών μοντέλων. Είτε τα μοντέλα μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρηθούν, είτε η τρέχουσα κατανόηση του τρόπου με τον οποίο σχηματίστηκαν οι γαλαξίες στο πρώιμο σύμπαν πρέπει να επανεξεταστεί. Ανεξάρτητα από αυτό, η ποσότητα της μάζας που ανακαλύφθηκε σημαίνει ότι η γνωστή μάζα των άστρων σε αυτή την περίοδο του σύμπαντος είναι έως και 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Το Webb, το μεγαλύτερο υπέρυθρο τηλεσκόπιο στο διάστημα, μπορεί να ανιχνεύσει φως από τα παλαιότερα αστέρια και τους γαλαξίες του σύμπαντος και δημιουργήθηκε για να παρατηρήσει τη Μεγάλη Έκρηξη του σύμπαντος.

Ως εκ τούτου, τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο Nature, έχουν προκαλέσει θόρυβο στην αστρονομική κοινότητα, καθώς θέτουν υπό αμφισβήτηση ολόκληρη την εικόνα του πρώιμου σχηματισμού των γαλαξιών. Αν και ο Leja λέει ότι είναι πολύ πιθανό τα νεοανακαλυφθέντα αντικείμενα να είναι γαλαξίες, υπάρχει ακόμα η πιθανότητα κάποια από αυτά να αποδειχθούν σκοτεινές υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες. Πρόσθεσε ότι μια φασματική εικόνα των ογκωδών γαλαξιών θα επιβεβαιώσει το εύρημα της ομάδας και θα εξαλείψει κάθε αμφιβολία που έχει απομείνει. Τότε η ομάδα θα είχε πληροφορίες σχετικά με τα αέρια και άλλα συστατικά των γαλαξιών, καθώς και τις πραγματικές τους αποστάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ακριβέστερη προσομοίωση του σχήματος και του μεγέθους των γαλαξιών.

Εν κατακλείδι, η ανακάλυψη αυτών των έξι τεράστιων γαλαξιών από το JWST αποτελεί μια σημαντική ανακάλυψη για τη μελέτη της προέλευσης του σύμπαντος. Θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναθεώρηση της κατανόησής μας για το πώς σχηματίστηκαν οι γαλαξίες στο πρώιμο σύμπαν και τις πεποιθήσεις μας για το Big Bang.

Photo : NASA, ESA, CSA, and STScI


Τάσος Τσακάλης


Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου