Translate

Πρακτικός οδηγός αστικού λαχανόκηπου

Εάν έχετε έναν ένα αίθριο, μπαλκόνι ή μια ταράτσα, ανακαλύψτε τον μαγικό κόσμο της κηπουρικής σε γλάστρες! Η καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρες και ζαρντινιέρες είναι ένας εύκολος τρόπος για να ζήσετε τη γεύση και τη φρεσκάδα των λαχανικών που καλλιεργούνται στο σπίτι. Τα περισσότερα λαχανικά αναπτύσσονται πολύ καλά σε γλάστρες. Επιλέγοντας τα σωστά φυτά, μπορείτε να δημιουργήσετε τον δικό σας λαχανόκηπο! 

Επιλέξτε τα δοχεία που θα χρησιμοποιήσετε.

Αποφύγετε τα μικρά δοχεία καθώς συχνά δεν μπορούν να αποθηκεύσουν αρκετό νερό για να αντέξουν τις ζεστές μέρες. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερο είναι το δοχείο σας, τόσο περισσότερα φυτά μπορείτε να μεγαλώσετε! Τα πήλινα δοχεία είναι συνήθως πιο ελκυστικά από τα πλαστικά, αλλά τα πλαστικά δοχεία διατηρούν την υγρασία καλύτερα και δεν στεγνώνουν τόσο γρήγορα όσο τα πήλινα. Τα μαύρα δοχεία απορροφούν πολύ θερμότητα . Αποφύγετε τα δοχεία από επεξεργασμένο ξύλο, καθώς μπορεί να περιέχει χημικές ενώσεις που θα μπορούσαν να απορροφηθούν από τα λαχανικά σας. Χρησιμοποιήστε βαρέλια (ένα ξύλινο μισό βαρέλι μπορεί να αποδώσει μια καταπληκτική ποσότητα), κουβάδες, καλάθια, κουτιά, μπανιέρες και γούρνες - οτιδήποτε μπορεί να κρατήσει χώμα αλλά βεβαιωθείτε ότι έχει τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος.

Σκεφτείτε τι μέγεθος δοχείου χρειάζεστε.

Όσον αφορά το μέγεθος, όσο μεγαλύτερο είναι το δοχείο, τόσο καλύτερα, ειδικά για αρχάριους. Ο λόγος είναι ότι τα μεγάλα δοχεία κρατούν περισσότερο χώμα - και έτσι, κρατούν περισσότερο την υγρασία, ώστε να μην χρειάζεται να ποτίζετε τόσο πολύ. Τα φυτά έχουν διαφορετικές απαιτήσεις ανάλογα με το μέγεθος και το ριζικό τους σύστημα. Για λαχανικά επιλέξτε δοχεία με ελάχιστο βάθος 30 εκατοστά. Ένα λαχανικό όπως το μαρούλι μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα αρκετά ρηχό δοχείο, ενώ τα φασόλια και τα παντζάρια θα χρειαστούν ένα μεγαλύτερο δοχείο. Ορισμένα λαχανικά όπως οι ντομάτες , οι πιπεριές και τα αγγούρια χρειάζονται ιδιαίτερα μεγάλες γλάστρες για να αναπτυχθούν επιλέξτε δοχεία διαμέτρου 35-40 εκατοστών ή και περισσότερο. Οι ντομάτες και τα αγγούρια θα είναι πιο παραγωγικά εάν διαθέτουν στηρίγματα ώστε να αναρριχηθούν.

Προσέξτε το χώμα που θα επιλέξετε.

Είναι απαραίτητο να παρέχετε καλή αποστράγγιση για να αποφύγετε την υπερχείλιση. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν επαρκείς οπές αποστράγγισης και ότι είναι απαλλαγμένες από βρωμιά ή φράγματα. Η σωστή αποστράγγιση επιτρέπει στις ρίζες των λαχανικών να παραμένουν υγιείς Προσθέστε περίπου 2,5 πόντους χοντρό χαλίκι στο κάτω μέρος των δοχείων για να βελτιώσετε την αποστράγγιση.Τα φυτά σε δοχεία χρειάζονται το καλύτερο δυνατό χώμα , αερισμό και αποστράγγιση για υγιή ανάπτυξη ριζών και βέλτιστη συγκομιδή. Μην χρησιμοποιείτε χώμα από τον κήπο : Είναι πολύ βαρύ, και συνήθως φέρνει μαζί ασθένειες, ζιζάνια ή άλλα παράσιτα. Επιλέξτε ένα βιολογικό μείγμα υψηλής ποιότητας άνυδρης (γρήγορης αποστράγγισης και ελαφρύ) τύρφης ή φτιάξτε το δικό σας κομπόστ .


Τι γίνεται με τη λίπανση;

Τα φυτά σας θα έχουν μια περιορισμένη περιοχή για να πάρουν θρεπτικά συστατικά, αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να τους παρέχετε επιπλέον τροφή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει υγρό λίπασμα από σκουλήκια (βερμικοπόστ) , υγρό διάλυμα από φύκι, κομπόστ , οργανικά λιπάσματα ή ενεργούς μικροοργανισμούς (ΕΜ)  . Τα οργανικά λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο είναι καλά για τα φυλλώδη λαχανικά, αλλά όχι για τα λαχανικά ρίζας. Πασπαλίστε το οργανικό λίπασμα στο έδαφος , είτε πριν είτε μετά τη φύτευση. Μην λιπαίνετε υπερβολικά - τα φυτά θα αναπτυχθούν πολύ γρήγορα, θα μαλακώσουν και η γεύση δεν θα είναι τόσο έντονη. Ξεκινώντας περίπου ένα μήνα μετά τη φύτευση, ταΐστε τα λαχανικά σας περίπου μία φορά την εβδομάδα με οργανικό υδατοδιαλυτό λίπασμα, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.

Επιλέξτε σωστή θέση

Τα περισσότερα λαχανικά απαιτούν τουλάχιστον έξι ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα. Τα χόρτα σαλάτας και τα βότανα τα καταφέρνουν με λιγότερες αλλά οι ντομάτες, οι πιπεριές, τα φασόλια θα αποδώσουν περισσότερο με περισσότερο ήλιο. Ο άνεμος είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Επιλέξτε μια προστατευμένη τοποθεσία όπου ο άνεμος δεν κτυπάει και στεγνώνει το φύλλωμά τους ή δημιουργήστε ένα προσωρινό ανεμοφράκτη με μια περίφραξη από πανί. Τακτοποιήστε τις γλάστρες σας ώστε τα μεγαλύτερα φυτά να προστατεύουν τα μικρότερα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρεμαστά καλάθια για ντοματίνια και φράουλες. Αξιοποιήστε τον διαθέσιμο οριζόντιο και κατακόρυφο χώρο.


Τι μπορείτε να καλλιεργήσετε;

Ένα μεγάλο εύρος λαχανικών μπορεί να καλλιεργηθεί σε δοχεία αν και μερικά είναι πιο κατάλληλα από άλλα. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε νάνες ή μικρές ποικιλίες που ενδείκνυνται ειδικά για το σκοπό αυτό. Διαβάστε και το άρθρο μου για τα 20 λαχανικά ταχείας ανάπτυξης.

Συνδυασμοί φυτών και συνοδευτική φύτευση


Όταν συνδυάζετε διάφορους τύπους φυτών σε ένα δοχείο, είναι καλό να ταιριάξετε φυτά που έχουν παρόμοια ανάγκη για νερό και λίπασμα. Για παράδειγμα, το δεντρολίβανο, που του αρέσει ζεστές και σχετικά ξηρές συνθήκες, δεν θα ταιριάζει καλά με τα αγγούρια που διψούν συνεχώς για νερό. Μερικά φυτά αναπτύσσονται καλύτερα όταν καλλιεργούνται κοντά σε έναν συμβατό σύντροφο. Από την άλλη πλευρά, ορισμένα φυτά δεν αναπτύσσονται όταν συνδυάζονται με ορισμένα φυτά. Μερικές φορές οι λόγοι είναι απλοί (τα καρότα, ο άνηθος και το μάραθο είναι όλοι στην ίδια οικογένεια φυτών και θα ανταγωνίζονται για τα ίδια θρεπτικά συστατικά), αλλά άλλοι είναι πιο μυστηριώδεις. Η παρακάτω λίστα προσφέρει καλούς συνδυασμούς φυτών - καθώς και συνδυασμούς προς αποφυγή.

Καλά φυτά συντροφιάς:

Φασόλια, καρότα, σκουός

Μελιτζάνα, φασόλια

Ντομάτες, βασιλικός, κρεμμύδια

Μαρούλι, βότανα

Σπανάκι, chard, κρεμμύδιαΣυνδυασμοί προς αποφυγή:

Φασόλια με κρεμμύδια και σκόρδο

Καρότα με άνηθο ή μάραθο

Ντομάτες ή σκουός με πατάτες

Κρεμμύδια με φασόλια και μπιζέλια


Πότισμα

Τα δοχεία στεγνώνουν γρηγορότερα από το έδαφος, οπότε είναι σημαντικό να ποτίζετε τακτικά. Το πότισμα νωρίς το πρωί ή το βράδυ είναι συνήθως καλύτερο

Χρησιμοποιήστε άνθη και βότανα για βέλτιστα αποτελέσματα

Συμπεριλάβετε τουλάχιστον 10% άνθη για να προσελκύσετε ευεργετικά έντομα . Αυτά θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα παράσιτα μακριά και θα βοηθήσουν στην επικονίαση. Χρησιμοποιήστε κατιφέδες και βασιλικούς.

Ζιζάνια

Για να διατηρήσετε τον λαχανικό σας πιο παραγωγικό , προσέξτε τα ζιζάνια και άλλα παράσιτα. Αν και τα φυτά σε δοχεία συνήθως δεν είναι τόσο ευαίσθητα σε ασθένειες όσο οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στο έδαφος, θα πρέπει να παρακολουθείτε για προβλήματα. Αφαιρέστε ή θεραπεύστε τυχόν φυτά που εμφανίζουν σημάδια ασθένειας ή βλάβης από έντομα .

Photo credits : Pixabay* Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αναδημοσιεύσετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με ενεργό URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου