Translate

Μικροπλαστικά στον Έβρο

Ερευνητές από το Ίδρυμα Tara Ocean συγκέντρωσαν δείγματα νερού από εννέα ποτάμια σε όλη την Ευρώπη ανάμεσα τους και ο Έβρος και βρήκαν μικροπλαστικά σωματίδια σε κάθε δείγμα.Για διάστημα έξι μηνών μεταξύ Μαΐου και
Νοεμβρίου συγκέντρωσαν 2.700 δείγματα νερού, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ιδρύματος (1).Οι επιστήμονες βρήκαν
κομμάτια - μικρότερα από πέντε χιλιοστά σε μέγεθος - στο 100% των δειγμάτων νερού που λήφθηκαν από εννέα μεγάλα ευρωπαϊκά ποτάμια .Τα δείγματα ήταν από 45 τοποθεσίες στους ποταμούς Τάμεση, Έλβα, Ρήνο, Σηκουάνα, Έβρου, Ρόνα, Τίβερη, Γκαρόν και Λίγηρα.


Τα μικροπλαστικά συνήθως προέρχονται από μικροσφαιρίδια σε καλλυντικά και οδοντόπαστες ή από τεμαχισμένα πλαστικά. Τα μικροσκοπικά πλαστικά απορροφούν συχνά ρύπους και γίνονται πολύ τοξικά. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα δείγματα επιβεβαίωσαν την ανησυχία τους σχετικά με την πανταχού παρουσία τους όχι μόνο στη θάλασσα (2) αλλά και στα ευρωπαϊκά ποτάμια.Τα δείγματα που έλαβαν οι ερευνητές θα χρησιμοποιηθούν τώρα για τον υπολογισμό των ποσοτήτων τοξικών αποβλήτων. 

Ο Έβρος πηγάζει από τη Δυτική Βουλγαρία στη συνέχεια διασχίζει ένα κομμάτι από την Τουρκία και στη συνέχεια καταλήγει στην Ανατολική Θράκη και εκβάλει στο Αιγαίο πέλαγος. Το μήκος του στο ελληνικό έδαφος μέχρι τις εκβολές του φθάνει τα 206 χιλιόμετρα.Ο Έβρος στις εκβολές του σχηματίζει ένα τεράστιο και δαιδαλώδες δέλτα, το οποίο αποτελεί τον σημαντικότερο υδροβιότοπο της Ελλάδας και έναν από τους πιο σημαντικούς στην Ευρώπη (3).


(1). https://oceans.taraexpeditions.org/en/m/science/news/pressrelease-return-microplastics2019/
(2). https://www.apenantioxthi.com/2018/07/mikroplastika-se-mydia-o-wkeanos-epistrefei-ta-skoupidia-mas-pisw-se-emas.html
(3). https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%88%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%82_(%CE%98%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7)

* Photo credit : Pixabay

Τάσος Τσακάλης


*Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου