Translate

Οικιακή κομποστοποίηση

Πριν 40-50 χρόνια η οικιακή κομποστοποίηση ήταν μια φυσική και διαδεδομένη διαδικασία στα αγροτόσπιτα και στην ύπαιθρο γενικά.
Όλοι οι αγρότες είχαν ένα χώρο για να εναποθέτουν τα υπολείμματα των οργανικών αποβλήτων τους, τον λεγόμενο κοπρόλακο, ο οποίος βρισκόταν εντός της αυλής του σπιτιού ή στο σώχωρο. Η διαλογή γινόταν στην πηγή, δηλαδή στον χώρο παραγωγής τους και προτεραιότητα για την διάθεση των οργανικών

απορριμμάτων είχαν τα οικόσιτα ζώα: όρνιθες, αίγες, άλογα, κουνέλια, πρόβατα, γουρούνια. Έτσι τα φρέσκα πράσινα οργανικά απόβλητα ήταν τροφή για τα ζώα, και τα υπόλοιπα γινόταν ένα πρώτης τάξεως οργανικό λίπασμα. Τίποτα δεν ήταν του πεταματού και της απαξίωσης.

Πέρασαν τα χρόνια, οι αγρότες μετανάστευσαν στις πόλεις ή άλλαξαν συνήθειες και ο κοινός λεγόμενος κοπρόλακκος καταργήθηκε και το σώχωρο οικοπεδοποιήθηκε.

Περνά τώρα πια το απορριμματοφόρο του Δήμου και παίρνει τα ανεπιθύμητα σκουπίδια και δεν είναι πια στις προτεραιότητες μας η διαχείριση τους. Μεταθέσαμε τον πονοκέφαλο της διαχείρισης στους δήμους και στις κοινότητες.

Τα τελευταία χρόνια, αρχίζουμε δειλά-δειλά να αντιλαμβανόμαστε το τεράστιο περιβαλλοντικό θέμα που έχει επέλθει από την αυξανόμενη παραγωγή απορριμμάτων και την μη ορθή διαχείρισή τους.

Μπορούμε και πάλι να ξεκινήσουμε την διαδικασία που γνώριζαν οι παππούδες και οι γονείς μας και εμείς καταργήσαμε στο όνομα της εξέλιξης, μιας εξέλιξης που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του χρήματος και της κερδοσκοπίας.

Τι μπορούμε να κάνουμε ΑΝΕΞΟΔΑ αν διαθέτουμε κήπο ή ελάχιστο χώρο με χώμα;

Μπορούμε σε μια γωνιά να αυτοσχεδιάσουμε, όπως:

Πρώτος τρόπος: Να τοποθετήσουμε 4 ξύλινες παλέτες (μπορούμε εύκολα να τις βρούμε πεταμένες στα σκουπίδια) και στον δημιουργημένο χώρο να ρίχνουμε τα κλαδέματα του κήπου, τα ξεβοτανίσματα, τα οργανικά της κουζίνας με ή χωρίς γαιοσκώληκες.

Δεύτερος τρόπος: Ανοίγοντας ένα λάκκο πάλι στον κήπο (μπορεί να γίνει και ανάμεσα στα δέντρα ή και στα λουλούδια μας), να τοποθετήσουμε μέσα ένα πλαστικό δοχείο σκεπαζόμενο και να πετούμε τα οργανικά σκουπίδια μας εκεί.

Το πλαστικό δοχείο μπορούμε να ζητήσουμε να μας το κρατήσει η διπλανή ταβέρνα που τα πετά στα σκουπίδια ή στο διπλανό μας σούπερ μάρκετ (να κάνουμε δηλαδή και επαναχρησιμοποίηση).

Στον δοχείο αυτό ανοίγουμε στα πλαϊνά και 5-6 εκατοστά πάνω από την βάση του τρύπες, πριν να το χώσουμε στο έδαφος, ώστε να μπορούν οι γαιοσκώληκες να μπαινοβγαίνουν στο χωράφι, και να μαζεύονται στον πάτο του τα στραγγίσματα για περισσότερο και σίγουρο υγρό περιβάλλον για τους γαιοσκώληκες.

Τρίτος τρόπος: Δημιουργώντας στον κήπο ένα σωρό τον οποίο κάθε φορά που πετούμε οργανικά από την κουζίνα να τον σκεπάζουμε με κλαδέματα, ξερά φύλλα ή και χώμα για να μη μαζεύονται έντομα και ποντίκια.

Κάδοι κομποστοποίησης:

Αν δεν διαθέτουμε κήπο, υπάρχουν διάφοροι κάδοι κομποστοποίησης στο εμπόριο, σε διάφορες τιμές, μεγέθη και υλικά, με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Υπάρχουν πλαστικοί κάδοι που τοποθετούνται στο χώμα και είναι μια φτηνή λύση. Υπάρχουν πλαστικοί κάδοι για το μπαλκόνι και την βεράντα με μεγαλύτερες οικονομικές απαιτήσεις ή ακόμα και ηλεκτρικοί για τοποθέτηση στο ντουλάπι της κουζίνας.

Ανάμεσα στους κομποστοποιητές συγκαταλέγονται και τα καλαίσθητα, πολύγαστρα, παραδοσιακά πιθάρια που κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στον τόπο μας.Το φυτευόμενο πιθάρι κομποστοποιητής είναι μία προτεινόμενη

λύση για το μπαλκόνι, την βεράντα, τον κήπο, την είσοδο του σπιτιού ή και της επιχείρησης:

1. λόγω της αισθητικής αναβάθμισης που παρέχει στο χώρο (τους άλλους τους κρύβουμε σε μια γωνιά).

2. λόγω της καθημερινής ευχαρίστησης που προσφέρει, απολαμβάνοντας την ανάπτυξη των φυτών στον μικρό, εύχρηστο, όμορφο κηπάκο δίπλα μας.

3. λόγω της πληθώρας των φυτών που μπορούμε να φυτέψουμε. Είναι σαν να έχουμε 10 έως και 20 γλάστρες μαζί σε ένα και μόνο πιθάρι. Εάν αγοράζαμε τα φυτά και τις γλάστρες θα κόστιζαν πολύ-πολύ παραπάνω από το πιθάρι-κομποστοποιητή.

4. λόγω ανταποδοτικότητας, δηλαδή απόσβεση αγοράς σε ελάχιστο χρόνο και εξοικονόμηση εισοδήματος, από τα παραγόμενα λαχανικά και βότανα που μπορούμε να φυτέψουμε σε αυτόν.

5. λόγω παραγωγής υγρού λιπάσματος από την αποθήκευση των στραγγισμάτων που στους άλλους κομποστοποιητές χάνεται.

6. λόγω στήριξης της τοπικής οικονομίας σε καιρούς χαλεπούς

7. λόγω συντήρησης ενός παραδοσιακού επαγγέλματος (του αγγειοπλάστη) και της διατήρησης θέσεων εργασίας σε ένα αβέβαιο εργασιακό μέλλον.

8. λόγω των φιλικών περιβαλλοντικά υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του (πηλός).

9. λόγω της μη παραγωγής αποβλήτων κατά την κατασκευή του.

10. λόγω του ότι στηρίζεται σε ελληνικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Είναι πολύ σημαντικό μια χώρα να στηρίζεται στη δική της έρευνα και τεχνολογία, αντί να εισ'αγει και πληρώνει ακριβά εισαγόμενες καινοτομίες.

11. λόγω της αερόβιας αποδόμησης των οργανικών αποβλήτων που γίνεται με την βοήθεια των γαιοσκωλήκων, δεν παράγονται αέρια του θερμοκηπίου δηλ. μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα.

12. λόγω του άριστου εδαφοβελτιωτικού υγρού ή και στερεού λιπάσματος που παράγεται.

13. λόγω της στήριξης ενός Ελληνικού προϊόντος με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Τα πιθάρια - κομποστοποιητές διατίθενται σε 3 μεγέθη των 90, 70 και 50 εκατοστών ύψους με αντίστοιχη χωρητικότητα 80, 60 και 40 λίτρων, για περισσότερη ευελιξία στον απαιτούμενο χώρο τοποθέτησης των, και συγχρόνως ευελιξία όσον αφορά το οικονομικό κόστος.

Έχοντας όλα αυτά κάποιος στο νου του, μπορεί να επιλέξει την λύση που του ταιριάζει και θεωρεί ως καλύτερη για τα δικά του δεδομένα.

Αγγέλα ΧρυσουλάκηΈνα μαγικό πιθάρι παραγωγής φυσικού υγρού λιπάσματος από τα υπολείμματα της κουζίνας σας!

Το πιθάρι κομποστοποίησης, παρόλο που μας κερδίζει και αισθητικά, δεν έχει μόνο διακοσμητικό ρόλο. Στο πάνω μέρος του έχει κάδο όπου μπορούμε να βάλουμε όλα τα μη μαγειρεμένα φυτικά υπολείμματα που παράγονται καθημερινά στην κουζίνας μας (φρούτα, λαχανικά, υπολείμματα καφέ, τσαγιού, τσόφλια αυγών κ.ά). Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε και να λιγοστεύουν τα σκουπίδια στο σπίτι μας και να παράγουμε υγρό λίπασμα για τα φυτά μας.


Η διαφορά με τους κοινούς πλαστικούς κάδους κομποστοποίησης είναι ότι το πιθάρι μας έχει την μοναδική παγκόσμια κατοχυρωμένη πατέντα παραγωγής υγρού λιπάσματος (χούμου). Στο κάτω μέρος του έχει μια βρύση. Όταν την ανοίξουμε βγαίνει ένα σκούρο άοσμο υγρό. Αυτό είναι το οργανικό λίπασμα που έχει παραχθεί από τα οργανικά υπολείμματα που έχουμε βάλει στον κάδο.

Λειτουργία και χρήση


Το πιθάρι κομποστοποίησης φαίνεται εξωτερικά σαν ένα όμορφο παραδοσιακό πολύγλαστρο πήλινο. Κάθε ένα είναι μοναδικό γιατί είναι χειροποίητο και ψημένο σε παραδοσιακό φούρνο σε εργαστήρι στο Θραψανό (παραδοσιακό χωριό κεραμοποιών στην Κρήτη, ξακουστό παγκόσμια για τα πήλινα). Επιπλέον ο κρητικός πηλός, με τον οποίο είναι κατασκευασμένο το πιθάρι, είναι περιζήτητος και θεωρείται από τους ποιοτικά καλύτερους πηλούς στον κόσμο.


Το πιθάρι κατασκευάζεται σε παραδοσιακό εργαστήρι με τον φημισμένο κρητικό πηλό στο Θραψανό, χωριό της Κρήτης ξακουστό σε όλο τον κόσμο για τα κεραμικά του, παραδίδεται με τον κάδο κομποστοποίησης και τους γαιοσκώληκες και η βάση, το χώμα και τα φυτά περιλαμβάνονται κατόπι παραγγελίας.

Το πιθάρι στο πάνω μέρος έχει κάδο χωρητικότητας 50 lt όπου

μπορούμε να πετάμε τα οργανικά υπολείμματα του σπιτιού μας.
Γύρω από αυτό τον κάδο και διαμετρικά στο πιθάρι μπορούμε να φυτέψουμε ότι είδος φυτού θέλουμε.
Η λειτουργία του πιθαριού βασίζεται στη χρήση γαιοσκωλήκων που υπάρχουν στο κάτω μέρος του, πάνω από το φυσικό φίλτρο.
Όταν ποτίζουμε, το νερό φιλτράρεται περνώντας στο κάτω μέρος του πιθαριού που υπάρχει μια βρύση όπου μπορούμε να πάρουμε το φυσικό μας λίπασμα.
Έτσι μπορούν να μετατραπούν σε φυσικό υγρό λίπασμα τα οργανικά υπολείματα μιας τετραμελούς οικογένειας, δηλαδή 3 με 5 λίτρα την ημέρα!

Τι ρόλο παίζουν ακριβώς οι γαιοσκώληκες στη λειτουργία του πιθαριού;
Οι γαιοσκώληκες (  Eisenia fetidia & Esenia andreiτρέφονται από το χώμα και τις οργανικές ουσίες που υπάρχουν στο πιθάρι. Στο πεπτικό τους σύστημα γίνεται μια χημική διάλυση των τροφών και τα αποβάλουν σαν χουμοποιημένη κοπριά (κομπόστ), δηλαδή λίπασμα χωρίς δυσάρεστες οσμές. 
Χημική ανάλυση του υγρού δείχνει ότι περιέχει σε σχέση με το κοινό χώμα:

7 φορές περισσότερο φωσφορικά οξέα
19 φορές περισσότερο κάλιο
5 φορές περισσότερο νιτρικό άζωτο
2,5 περισσότερο ασβέστιο
το ίδιο πολλαπλάσιες είναι και οι ποσότητες των ιχνοστοιχείων (σίδηρος, μαγγάνιο, ψευδάργυρος, χαλκός, βόριο).

Πληροφορίες
τηλέφωνο: 6977506417,
email: kbasoukos@yahoo.com

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment