Translate

Μια υγιής οικονομία πρέπει να ευημερεί, όχι να αναπτύσσεται

Τα Donut Economics συμπληρώνουν ένα μεγάλο κενό στην «βασική» θεωρία των οικονομικών. Η Kate Raworth , βρετανίδα οικονομολόγος και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ , και συγγραφέας του βιβλίου "Donut Economics: Seven Ways to Think Like a Economist 21st
Century" επισημαίνει με
εξαιρετικό τρόπο πώς και γιατί
τα παραδοσιακά οικονομικά μοντέλα και θεωρίες δεν λειτουργούν (πια) και ακόμα καλύτερα, τα αντικαθιστά με νέες έννοιες .Το βιβλίο της μας δίνει τα πολύ αναγκαία νέα μοντέλα σε μια ολιστική άποψη όπου συμπεριλαμβάνονται τόσο ο πλανήτης, ο άνθρωπος, η οικονομία και το κράτος. 

Η έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή  του 2018 κατέστησε σαφές ότι έχουμε μόλις 10 χρόνια για να βελτιώσουμε τις κλιματικές πολιτικές, αν θέλουμε να αντιστρέψουμε την κλιματική αλλαγή. Έχουμε όμως χρόνο για αλλαγή συστήματος; Το οικονομικό μοντέλο που οραματίζεται η Raworth επιδιώκει να μειώσει τις ανισότητες στον πλούτο και το βασικό εισόδημα. Επιπλέον, ο πλούτος που παίρνουμε από τον φυσικό κόσμο πρέπει να μοιράζεται ισότιμα και αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από τη γεωργία έως την εξόρυξη. Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα πρέπει να είναι διαρθρωμένος για τη διατήρηση και αναγέννηση των πόρων, αντί να τους σπαταλάει, και οι κρατικές τράπεζες πρέπει να επενδύουν σε έργα που αλλάζουν ριζικά τις σχέσεις μας με το περιβάλλον, όπως οι δημόσιες συγκοινωνίες με μηδενικές εκπομπές άνθρακα και τα κοινοτικά ενεργειακά συστήματα. Πρέπει να μετρήσουμε την ευημερία με έναν νέο τρόπο.

Πώς θα ήταν μια βιώσιμη οικονομία που ωφελεί όλους;  Η Kate Raworth χρησιμοποιεί μια ισχυρή εικόνα για μια νέα κυκλική οικονομία: το ντόνατ, εισάγοντας έτσι τα οικονομικά του ντόνατ. Οι οικονομικές μας δραστηριότητες δεν θα πρέπει να ξεφεύγουν από την καμπύλη αλλά να αναπτύσσονται εντός των ορίων τους, σε έναν ιδανικό κύκλο.

Δείτε την παρακάτω εικόνα :


Το ντόνατ έχει δύο δακτυλίους: Ο εσωτερικός δακτύλιος του ντόνατ αντιπροσωπεύει την επάρκεια των πόρων που πρέπει να έχουμε για ευημερία: τα τρόφιμα, την πρόσβαση σε καθαρό νερό, τη στέγαση, την αποχέτευση, την ενέργεια, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τη δημοκρατία. Αυτός που ζει στην τρύπα στη μέση του ντόνατ είναι ο κόσμος στερείται των αναγκαίων της ζωής .Η Kate Raworth   χρησιμοποιεί το "ντόνατ" για να επισημάνει ότι απαιτείται επαρκή οικονομική δραστηριότητα για να άρει τους ανθρώπους της τρύπας του Donut από την ακραία φτώχεια και καταπίεση χωρίς να υπερβεί τα πλανητικά όρια . Ο εξωτερικός δακτύλιος του ντόνατ αποτελείται από τα περιβαλλοντικά όρια της Γης και αν τα υπερβούμε, δημιουργούμε επικίνδυνα επίπεδα ρύπανσης και κλιματικής αλλαγής.

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζει την πρότασή της για μια νέα οικονομία που επικεντρώνεται στα πλανητικά όρια και όχι στη συνεχή οικονομική ανάπτυξη. Υποστηρίζει ότι ο κόσμος διαθέτει ήδη όλη την τεχνογνωσία που χρειαζόμαστε για τη μετάβαση από ορυκτά καύσιμα σε 100% ανανεώσιμη ενέργεια. Ωστόσο, τα αρχαϊκά οικονομικά μας μοντέλα θα συνεχίσουν να ευνοούν την μαζική εξόρυξη πόρων και τη συσσώρευση αποβλήτων, εφόσον οι κυβερνητικές πολιτικές εξακολουθούν να ευνοούν την ανάπτυξη έναντι της βιωσιμότητας. Παρουσιάζει δύο εταιρείες που ενσωματώνουν αυτή την κυκλική προσέγγιση. Η πρώτη είναι μια ολλανδική εταιρεία που "μισθώνει" τα τζιν αντί να τα "πουλάει". Όταν φθείρονται, ο πελάτης τους τα επιστρέφει για ανακύκλωση σε νέα τζιν. Η δεύτερη είναι μία εταιρείας που ανακτά χρυσό, ασήμι και σπάνια ορυκτά μέταλλα από τα άχρηστα κινητά τηλέφωνα και τις πλακέτες ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.


Τάσος Τσακάλης

* Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αναδημοσιεύσετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με ενεργό URL του άρθρου.


Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου