Translate

«Cosmic Crisp» Ένα νέο μήλο που διατηρείται ένα ολόκληρο χρόνο εντός ψυγείου..

Μια νέα ποικιλία μήλου που χρειάστηκε δύο δεκαετίες για να αναπτυχθεί και όπως λένε οι ειδικοί μπορεί να παραμείνει φρέσκο ​​για ένα χρόνο στο ψυγείο . κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στις αρχές Δεκεμβρίου με το όνομα «Cosmic Crisp».Ένα μήλο που είναι το αποκορύφωμα της βιομηχανικής γεωργίας
– και έγινε μετά από επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, δύο δεκαετίες προγραμματισμού και εκατοντάδες δοκιμές και πειράματα. «Το μήλο του μέλλοντος» (όπως το ονόμασαν οι New York Times [1]

13 εκατομμύρια δέντρα αναπτύχθηκαν με κόστος $ 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Δημιουργήθηκε ένα μήλο που έχει την ικανότητά να επιβιώσει σε όλα τα μικροκλίματα της πολιτείας της Ουάσινγκτον. Για να επεκτείνουν την εποχή πώλησης, μετά την κατεργασία του με μυκητοκτόνα, οι παραγωγοί αποθηκεύουν το μήλο σε ψυχόμενη, ελεγχόμενη ατμόσφαιρα 1% διοξειδίου του άνθρακα και 2% οξυγόνου [2] .

Είναι ένας τεχνο-καπιταλιστικός θρίαμβος. Ολόκληρη η παραγωγική διαδικασία είναι τόσο περίπλοκη και μοιάζει με οποιοδήποτε καταναλωτικό αγαθό τεχνολογίας, όπως ένα smartwatch ή φορητό υπολογιστή.

Το Cosmic Crisp [3] είναι ένα υβρίδιο μεταξύ της ποικιλίας Honeycrisp και των πιο ανθεκτικών ποικιλιών μήλων Enterprise. Αναπτύχθηκε από μια ομάδα καλλιεργητών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και είναι αποτέλεσμα δύο δεκαετιών έντονης έρευνας.Σύμφωνα με άρθρο του BBC, το μήλο «διατηρεί άριστη ποιότητα διατροφής σε ψυκτική αποθήκευση - εύκολα για 10 έως 12 μήνες» [4].Και αυτό είναι το σημαντικό πλεονέκτημα που έχει έναντι των άλλων ποικιλιών .Σύμφωνα με έρευνα από το Food Renegade , τα κανονικά μήλα μπορεί να έχουν κρυώσει για πολλούς μήνες πριν αποσταλούν στα καταστήματα. Μόλις φτάσουν εκεί, έχουν διάρκεια ζωής λίγων ημερών έως μερικές εβδομάδες και αν αυτό φαίνεται ελκυστικό σε σχέση με άλλα φρούτα, το θρεπτικό τους προφίλ είναι λιγότερο από το βέλτιστο. Στην πραγματικότητα, η «αντιοξειδωτική δράση στα μήλα σταδιακά πέφτει μετά από τρεις μήνες αποθήκευσης στο ψυγείο», που σημαίνει ότι τα φρούτα που αποθηκεύονται περισσότερο δεν θα περιέχουν καθόλου πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά) .
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική ομάδα εργασίας (EWG),ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, αφιερωμένου στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, τα περισσότερα συμβατικά μήλα διαβρέχονται με διφαινυλαμίνη, μια αντιοξειδωτική χημική ουσία επεξεργασία που τα εμποδίζει να χαλάσουν [5]. Γι αυτό και τα μήλα είναι συνεχώς στη βρώμικη λίστα φρούτων και λαχανικών τα τελευταία χρόνια [6].

Η επένδυση για τους καλλιεργητές είναι περίπου 35.000 δολάρια ανά στρέμμα για ένα προϊόν που μπορούν να το πουλούν ολόκληρη την χρονιά και ο ενθουσιασμός τους είναι πολύ μεγάλος. Οι καλλιεργητές μήλων της Ουάσιγκτον χρηματοδοτούσαν την έρευνα και έχουν αποκλειστικά δικαιώματα για τα πρώτα δέκα χρόνια.
Έχουν φυτευτεί ήδη 12 εκατομμύρια δέντρα Cosmic Crisp και τον προηγούμενο Δεκέμβριο άρχισαν οι πρώτες συγκομιδές. Το επόμενο έτος, αναμένεται να τετραπλασιαστούν.

Είναι πραγματικά ασφαλή για τον άνθρωπο ; Είναι δυνατόν να διατηρούν πλήρη τα θρεπτικά τους στοιχεία και σε απόλυτη επάρκεια για ένα χρόνο επειδή κάποιοι αποφάσισαν να παρέμβουν στην φύση ώστε να πωλούν το προϊόν τους ετησίως για μεγαλύτερο κέρδος ;  Είναι πραγματικά ασφαλή όσο αφορά την μεταφορά αλλεργιών και την δημιουργία ανθεκτικών παράσιτων ;

Προς το παρόν ήδη κυκλοφορούν 
στην Αμερική και είναι το νέο trend, διαφημίζονται ως θαύμα και ως το μήλο του μέλλοντος. Αλλά αν νομίζετε ότι η Αμερική είναι μακριά και μπορείτε να τα αποφύγετε να ξέρετε ότι ως επεξεργασμένο μπορούν να εισαχθεί σε πλήθος τροφίμων και γλυκισμάτων και εκτός Αμερικής.
                                    

Αναφορές

[1] https://www.nytimes.com/2015/11/04/dining/beyond-the-honeycrisp-apple.html?smid=fb-nytimes&smtyp=cur&fbclid=IwAR3nuukKNuAsK2iI_lcnY3i_a4OCX2MxbhH41uuvtcF0cKMTIUpi_Jts3C4
[2] http://treefruit.wsu.edu/article/2019-storage-recommendations-for-wa-38-cosmic-crisp/
[3] https://foundation.wsu.edu/2019/12/01/cosmic-crisp/
[4] https://www.bbc.com/news/world-us-canada-50619281
[5] https://www.ewg.org/foodnews/apples.php
[6] https://www.apenantioxthi.com/2019/03/i-vrwmiki-kai-i-kathari-lista-froytwn-kai-laxanikwn-gia-to-2019.html


Τάσος Τσακάλης


* Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αναδημοσιεύσετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με ενεργό URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου