Translate

Η Ιταλία ξεκινάει μαθήματα στα σχολεία για την κλιματική αλλαγή

Η Ιταλία πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα που εισάγει μαθήματα κλιματικής αλλαγής στα δημόσια σχολεία. Από το επόμενο έτος, οι μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων θα πρέπει να μελετήσουν για την κλιματική αλλαγή και τη
βιωσιμότητα, σε μια προσπάθεια να τοποθετηθεί η χώρα ως παγκόσμιος ηγέτης στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Στο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών τους θα συμπεριλαμβάνονται  33 ώρες - περίπου μία ανά σχολική εβδομάδα - αφιερωμένη στην αλλαγή του κλίματος και την αειφόρο ανάπτυξη. Επιπλέον θα δοθεί περισσότερη προσοχή στην κλιματική αλλαγή και κατά τη διδασκαλία παραδοσιακών μαθημάτων όπως η γεωγραφία, τα μαθηματικά και η φυσική, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Λόρεντζο Φιοραμόντι. "Η ιδέα είναι ότι οι πολίτες του μέλλοντος πρέπει να είναι έτοιμοι για την κλιματική κρίση". "Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό πρόβλημα", δήλωσε ο Fioramonti. "Είναι ένα πρόβλημα κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι πρόβλημα πρόσβασης, είναι πρόβλημα ενέργειας, είναι πρόβλημα κοινωνικού συντονισμού σε πολλές χώρες".

Ο Fioramonti, (καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Pretoria της Νότιας Αφρικής,) δήλωσε σε μια συνέντευξη στο Reuters ότι ολόκληρο το υπουργείο «αλλάζει για να καταστήσει την αειφορία και το κλίμα στο κέντρο του εκπαιδευτικού μοντέλου». Ζήτησε νέους φόρους στα αεροπορικά εισιτήρια και στα κέρδη από την εξόρυξη πετρελαίου για την αύξηση των πόρων για εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές πολιτικές.Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ενθάρρυνε τους μαθητές να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις της Παγκόσμιας Απεργίας των μαθητών για την κλιματική κρίση, οι οποίες καλούν τους ηγέτες του κόσμου να αναλάβουν πιο αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Περιέγραψε το κίνημα - που ξεκίνησε ένα χρόνο νωρίτερα από τη Σουηδή έφηβη Greta Thunberg - ως «ουσιαστικό», προσθέτοντας ότι το μέλλον των μαθητών «απειλείται από την περιβαλλοντική καταστροφή και ένα μη βιώσιμο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης».

"Έχουμε μια νέα γενιά μαθητών και ακτιβιστών", δήλωσε ο Fioramonti στην πρόσκληση ενημέρωσης στις 22 Οκτωβρίου. "Κινούνται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και εμείς, ίσως, έχουμε και μια γενιά πολιτικών που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν την ευθύνη για μια ριζική μεταμόρφωση της οικονομίας μας ».


Τάσος Τσακάλης


*Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου