Translate

Το πιο μεγαλο πυρηνικό φέρετρο στον κόσμο κινδυνεύει λόγο της κλιματικής αλλαγής

Κι όμως το πιο ραδιενεργό μέρος στο πλανήτη δεν βρίσκεται  ούτε στη Φουκουσίμα και ούτε στο Τσέρνομπιλ αλλά στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό σε μια περιοχή των Νήσων Μάρσαλ, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν σχεδόν 70 πυρηνικές δοκιμές κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, και τη δοκιμή με τη μεγαλύτερη βόμβα υδρογόνου στην ιστορία. Τα επίπεδα ακτινοβολίας που
μετρήθηκαν στην περιοχή αυτή περιέχουν 1.000 φορές περισσότερο πλουτώνιο από εκείνο που ανακαλύφθηκε στα δύο πυρηνικά ατυχήματα . Είναι πολύ υψηλότερα από ότι στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρηνικές καταστροφές του Τσερνομπίλ και της Φουκουσίμα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Κολούμπια(1) .Κατά τη δοκιμή του εδάφους για το πλουτώνιο-239 και -240 (2), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα από τα νησιά είχαν επίπεδα που ήταν μεταξύ 10 και 1.000 φορές υψηλότερα από αυτά της Fukushima (όπου ένας σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε οδήγησαν στην κατάρρευση των πυρηνικών αντιδραστήρων) 10 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα της ζώνης αποκλεισμού του Τσερνομπίλ (3).Δηλαδή, μια ακτινοβολία πολύ υψηλότερη από περιοχές όπου η ζωή δεν μπορεί να υπάρξει για τα επόμενα 24.000 χρόνια. Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο: η κλιματική αλλαγή πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο.
Οι πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ στα νησιά Marshal σταμάτησαν το 1979, και τότε κατασκεύασαν ένα τεράστιο θόλο για να σκεπάσουν τα ραδιενεργά απομεινάρια του μεγαλύτερου σημείου πυρηνικών δοκιμών των Ηνωμένων Πολιτειών, τον οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν «Ο Τάφος».
Σήμερα σαράντα χρόνια μετά την κατασκευή του, αρχίζει να υφίσταται ρωγμές στη δομή του, με τον κίνδυνο διαρροών . Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό ; Οι ειδικοί έχουν μια σαφή απάντηση: η αλλαγή του κλίματος έχει προκαλέσει αύξηση των θερμοκρασιών και, μαζί με αυτό, τη στάθμη της θάλασσας. Η θερμότητα και το ανυψωμένο νερό διαβρώνουν την επιφάνεια του.
Αν ο «Τάφος» των Νήσων Μάρσαλ καταρρεύσει, οι συνέπειες για τη ζωή μπορεί να είναι καταστροφικές: αφού 85.000 κυβικά μέτρα ραδιενεργών αποβλήτων θα εγχυθούν στον Ειρηνικό Ωκεανό (4).


Πηγές
(1) https://www.pnas.org/content/116/31/15425
(2) https://www.livescience.com/39871-facts-about-plutonium.html
(3) https://www.livescience.com/65673-is-visiting-chernobyl-safe.html

(4) https://www.abc.net.au/news/2017-11-27/the-dome-runit-island-nuclear-test-leaking-due-to-climate-change/9161442

Τάσος Τσακάλης


*Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου