Translate

Βαρέα μέταλλα στο σώμα μας. Αποφυγή και αποτοξίνωση τους

Μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο , αρσενικό: αυτά είναι τα τέσσερα πιο ανησυχητικά βαρέα μέταλλα για την ανθρώπινη υγεία σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ) και αρκετές μελέτες, αν
και ήδη από το 2003 γνωρίζουμε ότι η έκθεση σε αυτά τα μέταλλα μπορεί να είναι επικίνδυνη, η έκθεση σε αυτά συνεχίζεται και αυξάνεται ακόμη σε πολλά μέρη του κόσμου.

Κάδμιο
Σχετικά προβλήματα υγείας περιλαμβάνουν προβλήματα στα οστά, νεφρικές βλάβες, γαστρεντερικά προβλήματα, πονοκεφάλους, αναπνευστικά προβλήματα, πρόβλημα στους πνεύμονες και καρκίνους, υπέρταση και καρδιακά προβλήματα (1), οστεοπόρωση, διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο (2)

Τα τρόφιμα αποτελούν την κύρια πηγή έκθεσης σε κάδμιο για τον μη γενικό πληθυσμό που δεν καπνίζει.Τρόφιμα με μεγαλύτερη έκθεση σε διατροφικό κάδμιο είναι τα δημητριακά και τα προϊόντα δημητριακών, τα φυλλώδη λαχανικά, τα καρύδια και τα όσπρια, οι πατάτες, καθώς και το κρέας και τα προϊόντα με βάση το κρέας.Χρησιμοποιείται επίσης σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και υπάρχει επίσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση, στον καπνό των τσιγάρων. (3)

Μελέτες έχουν πρόσφατα δείξει ότι οι επιδράσεις του καδμίου στην υγεία μπορεί να εμφανιστούν σε χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης από ότι πιστεύεται προηγουμένως.

Υδράργυρος : Βρίσκεται στον αέρα, στο νερό και στο έδαφος . Ως εκ τούτου, τα ψάρια απορροφούν υδράργυρο στο νερό, και όταν τα τρώμε, το απορροφάμε. Οι συγκεντρώσεις υδραργύρου στα ψάρια είναι συσσωρευτικές και υπερβαίνουν πολύ τις συγκεντρώσεις των νερών όπου ζουν. Σχεδόν όλα τα ψάρια και τα οστρακοειδή περιέχουν ίχνη υδραργύρου σε ποικίλες ποσότητες και η υπερβολική ποσότητα μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα έμβρυα, αλλά τα παιδιά και οι ενήλικες που τρώνε πάρα πολλά θαλασσινά υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο μπορούν να υποστούν βλαβερές συνέπειες. 

Ψάρια με υψηλή συγκέντρωση υδραργύρου είναι ο ξιφίας, τόνος, σκουμπρί, σολομός και οστρακοειδή
(4) τα οποία μπορούν να να βλάψουν το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα των αγέννητων μωρών (5)  ή των μικρών παιδιών . Οι κίνδυνοι από τον υδράργυρο στα ψάρια ( 6) και τα οστρακοειδή αυξάνονται από την υψηλή κατανάλωση. Οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν νευρολογικές βλάβες, αναπτυξιακά ελαττώματα σε έμβρυα,βλάβες στο DNA, καρκινικούς όγκους επίσης η έκθεση σε υδράργυρο μπορεί να επηρεάσει τις αναπαραγωγικές δυνατότητες στη γυναίκα και στον άνδρα, τις εγκεφαλικές λειτουργίες, τη γνωστική σκέψη, τη μνήμη, την προσοχή, τη γλώσσα και τις κινητικές δεξιότητες.Κίνδυνος μόλυνσης από υδράργυρο υπάρχει και στον αέρα από την μόλυνση της ατμόσφαιρας (7) και προέρχεται κυρίως από την καύση του άνθρακα. Επίσης από την χρήση χημικών ψεκασμών στην γεωργία, την παραγωγή τσιμέντου και την παραγωγή χρυσού (8) και ορυκτών μετάλλων μέσω χημικών εξορύξεων και την μεταφορά του στον υδροφόρο ορίζοντα και στην τροφική αλυσίδα : νερό- ζωοτροφές- κρέας-άνθρωπος. Επίσης πολύ υψηλές πηγές υδραργύρου είναι η παραγωγή μπαταριών και η καύση βιομάζας (9).

Μόλυβδος : Προβλήματα που περιλαμβάνουν κόπωση, απώλεια της όρεξης, γαστρεντερικά προβλήματα, αϋπνία, νευρικές βλάβες, υψηλή αρτηριακή πίεση, επιληπτικές κρίσεις ,προβλήματα ακοής και όρασης, αναπαραγωγικά προβλήματα, βλάβες στο DNA καρκίνους, εγκεφαλοπάθειες καθώς χαμηλό IQ (10)και προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά.
Υπάρχει στον αέρα και στα τρόφιμα. Οι εκπομπές μολύβδου λόγω των εκπομπών ρύπων από βενζίνη έχουν προκαλέσει πολύ σημαντική ρύπανση κυρίως τα προηγούμενα χρόνια αν και ο μόλυβδος σε βενζίνη έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σε μερικά χρώματα με βάση το μόλυβδο, σε μπαταρίες, παλιές σωληνώσεις νερού, στα τσιγάρα και στην έκθεση καπνίσματος , σε καλλυντικά (βαφές, βερνίκια νυχιών κλπ)και κοσμήματα. Η δηλητηρίαση από μόλυβδο από την παιδική ηλικία αποτελεί και το υψηλότερο υγειονομικό κόστος όλων των περιβαλλοντικών ασθενειών (11)

Αρσενικό: Σχετικά προβλήματα υγείας περιλαμβάνουν τον καρκίνο του δέρματος, τον καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του ήπατος, του προστάτη και της ουροδόχου κύστης. , αλλοιώσεις και καρκίνο του δέρματος, γενετικές ανωμαλίες, καρδιακές αρρυθμίες, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, ανισορροπία ορμονών και ευαισθησία και αδυναμία των μυών (12). Το αρσενικό είναι το μόνο καρκινογόνο που είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο μέσω της αναπνευστικής έκθεσης και της γαστρεντερικής έκθεσης (13) .

Υπάρχει στα τρόφιμα, ιδίως στα μεταποιημένα προϊόντα με βάση το σιτάρι, όπως το ψωμί , στο ρύζι, στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο πόσιμο νερό τα οποία αποτελούν τις κύριες πηγές έκθεσης του ευρύτερου πληθυσμού στην Ευρώπη. Επίσης σε τρόφιμα για ειδικές διατροφικές χρήσεις, εμφιαλωμένο νερό, καφέ και μπύρα, προϊόντα με βάση το ρύζι, ψάρια και λαχανικά (14). Υπάρχει επίσης  στο καπνό των τσιγάρων,  στα πρόσθετα των ζωοτροφών (σε πουλερικά και χοίρους), στα συντηρητικά ξύλου (αν και αυτό καταργείται σταδιακά) , σε πολλά φυτοφάρμακα 
καθώς και σε καλλυντικά.

Τα βαρέα μέταλλα εισέρχονται στο φαγητό μας μέσω «φυσικών πηγών όπως το έδαφος, ο αέρας και το νερό, η άρδευση, τα ζιζανιοκτόνα και τα λιπάσματα των καλλιεργειών για την υψηλότερη παραγωγή για την κατανάλωση τροφίμων λαχανικών και κρέατος, τις εξορύξεις, , το καυσαέριο και τις βιομηχανικές δραστηριότητες . Εισέρχονται στα επιφανειακά νερά μέσω των βιομηχανικών λυμάτων , των χημικών λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων και περνούν στην τροφική αλυσίδα.

Μπορούμε να προστατέψουμε την υγεία μας πρώτα, μειώνοντας την έκθεση μας σε αυτά, και δεύτερον, κάνοντας τα απαραίτητα βήματα για να ξεπλύνουμε και να αποτοξινώσουμε τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμό μας.



Πώς μειώνουμε την έκθεση στα βαρέα μέταλλα

- Αποφύγετε εκείνες τις τροφές που περιέχουν βαρέα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών υψηλού υδραργύρου, των συμβατικών κρεάτων και οσπρίων λαχανικών. Προτιμήστε βιολογικής καλλιέργειας και ακόμη καλύτερα αν έχετε τη δυνατότητα από παραγωγούς που γνωρίζετε προσωπικά.

- Σταματήστε το κάπνισμα. Τα τσιγάρα αποτελούν πηγή βαρέων μετάλλων, επομένως η αποφυγή του καπνίσματος και η απομάκρυνση από τις περιοχές καπνίσματος μπορεί να μειώσει την έκθεση.

- Πόσιμο νερό : Χρησιμοποιήστε ένα καλό φίλτρο νερού που θα κρατά τα βαρέα μέταλλα και αποφύγετε τα εμφιαλωμένα.

- Αποφεύγετε τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, τα οποία μπορούν να φέρουν τα τοξικά μέταλλα στα γεύματα σας. Χρησιμοποιήστε κεραμικά μαγειρικά σκεύη ή δοκιμάστε μαγειρικά σκεύη από χυτοσίδηρο

- Απομακρύνετε το μόλυβδο από το σπίτι σας. Υπάρχει κρυμμένο σε χρώματα, έπιπλα και σωληνώσεις .Εάν το βρείτε, αναζητήστε αξιόπιστες εταιρείες που θα σας βοηθήσουν να το αφαιρέσετε.

- Να είστε προσεκτικοί κατά την αγορά επίπλων. Αναζητήστε έπιπλα από εγχώρια ξυλεία αντί για φτηνά έπιπλα που μπορεί να περιέχουν επεξεργασμένο ξύλο. Εάν μπορείτε, αφήστε τα νέα έπιπλα έξω στον αέρα και τον ήλιο για λίγες μέρες πριν τα βάλετε στο σπίτι σας.

- Ελέγξτε τις εξετάσεις αίματος. Ζητήστε από το γιατρό σας να κάνετε μια εξέταση αίματος για να ελέγξετε για βαρέα μέταλλα στο σύστημά σας.


- Προσέξτε και προστατέψετε το περιβάλλον για να έχετε καλύτερη υγεία εσείς και τα παιδιά σας.



Πώς να αποτοξινωθείτε από τα βαρέα μέταλλα

Μόλις οι τοξίνες από τα βαρέα μέταλλα εισέλθουν στο σώμα σας, το ήπαρ και τα νεφρά σας δουλεύουν για να τις ξεπλύνουν. Μπορείτε να τα βοηθήσετε με τους εξής τρόπους:


1.Πίνετε άφθονο νερό. Τα νεφρά σας χρειάζονται για να μεταφέρουν τα απόβλητα μέσω του συστήματός σας. 

2.Καταναλώστε πολλά αντιοξειδωτικά. Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων σας από τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσουν τα βαρέα μέταλλα. Η βιταμίνη C και E είναι ιδιαίτερα ισχυρά αντιοξειδωτικά για την προστασία από την οξειδωτική βλάβη από βαρέα μέταλλα. 

3.Καταναλώστε αρκετές ίνες στην διατροφή σας. Οι ίνες σας βοηθούν να αποβάλετε τις τρόφές μέσω του συστήματός σας, μειώνοντας τον κίνδυνο απορρόφησης των βαρέων μετάλλων. 

4.Πάρτε αρκετή γλουταθειόνη. Είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία από τοξικότητα βαρέων μετάλλων. Μια μελέτη του 2004 έδειξε ότι η γλουταθειόνη (GSH) προστατεύει το ήπαρ όταν εκτίθεται σε πράγματα όπως ο υδράργυρος και το χρώμιο. Καλές πηγές αυτής της θρεπτικής ουσίας περιλαμβάνουν φρέσκα (όχι μαγειρεμένα) φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα σπαράγγια, μπρόκολα, αβοκάντο, κολοκύθια και σπανάκι. 

5.Αυξήστε την κατανάλωση σεληνίου. Τα σελήνιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται σε πολλές τροφές και μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπτώσεων των τοξικών βαρέων μετάλλων. Υπάρχει στα φιστίκια, γαλοπούλα, κοτόπουλο, αυγά, καφέ ρύζι,φασόλια, μανιτάρια, σπανάκι, βρώμη, γιαούρτι, φακές, μπανάνες. 

6.Τρώτε περισσότερο λάχανο και άλλες τροφές πλούσιες σε προβιοτικά. Αυτά τα βακτήρια που προάγουν την υγεία βοηθούν στην παγίδευση και τον μεταβολισμό των βαρέων μετάλλων κατά τρόπο που τους εμποδίζει να βλάψουν το σώμα. Μια μελέτη του 2014, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι το γιαούρτι που περιέχει προβιοτικά προστατεύει τα παιδιά και τις έγκυες γυναίκες από την έκθεση σε βαρέα μέταλλα - συγκεκριμένα, τον υδράργυρο και το αρσενικό. 

7.Βάλτε τη χλωρέλα στη διατροφή σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να εξαλείψει τις τοξίνες και έχει επίσης πολλά υποσχόμενη δραστηριότητα αποκλεισμού του καρκίνου (15) .


8.Πάρτε αρκετά υγιή λίπη. Βοηθούν τη διαδικασία του σώματος και εκκρίνουν τοξικά βαρέα μέταλλα. Χωρίς αρκετό λίπος, τα μέταλλα μπορούν να κρεμαστούν γύρω, συσσωρεύοντας στους ιστούς (16). Εξετάστε επίσης ένα ποιοτικό συμπλήρωμα ψαριών, καθώς μπορεί να αποφέρει υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα χωρίς την περιεκτικότητα σε υδράργυρο ορισμένων ψαριών.

9.Φροντίστε το συκώτι σας. Είναι ο κύριος κόμβος της απομάκρυνσης των αποβλήτων στο σώμα σας. Τρώτε περισσότερα τρόφιμα που υποστηρίζουν τη λειτουργία του, όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια, τα παντζάρια και τις αγκινάρες (17) .

10. Καταναλώστε υγιή μεταλλικά στοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το ασβέστιο και το σελήνιο τα οποία συμβάλλουν στην απορρόφηση τοξικών μετάλλων όπως ο μόλυβδος και το κάδμιο.Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει αρκετά από αυτά τα υγιή μέταλλα στην καθημερινή διατροφή σας. Καλές πηγές περιλαμβάνουν αυγά, μανιτάρια, κρέατα οργάνων, θαλασσινά, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά προϊόντα.


Πηγές

(1) https://ec.europa.eu/food/safety/chemical_safety/contaminants/catalogue/cadmium_en
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4780235/
(3) https://www.atsdr.cdc.gov/csem/csem.asp?csem=6&po=5
(4) https://www.thespruceeats.com/check-fish-for-mercury-before-buying-1300629
(5) https://www.webmd.com/brain/default.htm
(6) https://www.webmd.com/diet/mercury-in-fish#1
(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5336545/
(8) https://www.epa.gov/international-cooperation/reducing-mercury-pollution-artisanal-and-small-scale-gold-mining
(9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6070161/
(10) https://www.healthline.com/health/lead-poisoning#causes
(11) https://www.atsdr.cdc.gov/csem/csem.asp?csem=34&po=5
(12) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4186552/
(13) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4186552/#b16-jpmph-47-5-245
(14) https://ec.europa.eu/food/safety/chemical_safety/contaminants/catalogue/arsenic_en
(15) http://renegadehealth.com/blog/2014/10/06/chlorophyll-juice-separating-myth-from-fact
(16) http://renegadehealth.com/blog/2014/08/25/7-signs-youre-not-eating-enough-fat-and-what-fats-are-healthy
(17) http://renegadehealth.com/blog/2012/04/16/5-foods-toxic-to-the-liver


Τάσος Τσακάλης


*Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου