Translate

4η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κ.Υ.ΓΕΩ. Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη

Από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου, συμμετείχαμε με το ΑγροΟικόΠολις και το Urgenci στο 7ο Διεθνές Συμπόσιο , στην 4η Ευρωπαϊκή Συνάντηση CSA (Κ.Υ.ΓΕΩ. Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία και την 2η Συνάντηση του Μεσογειακού Δικτύου για Τοπικού Χαρακτήρα Συνεργασίες Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη. 324 άνθρωποι από 40 χώρες,
καλλιεργητές, κτηνοτρόφοι, , καταναλωτές, ερευνητές, ψαράδες, καλλιτέχνες, μέλη εθελοντικών οργανώσεων συμμετείχαν για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν και να μοιραστούν γνώσεις για τη Διατροφική Κυριαρχία και για εναλλακτικά συστήματα διανομής τροφής όπως είναι η Κ.Υ.ΓΕΩ. 120 ομιλητές (περισσότερες οι γυναίκες !!) ,12 συνεδριάσεις ολομέλειας,  30 εργαστήρια . Αυτή η μεγάλη συνάντηση διοργανώθηκε από το Urgenci, το διεθνές δίκτυο CSA (Κ.Υ.ΓΕΩ. Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας. 














Το Urgenci είναι το διεθνές δίκτυο για την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία και αντιπροσωπεύει 2 εκατομμύρια καταναλωτές και 20000 αγρότες παγκοσμίως. Αποτελεί μέρος τόσο του παγκόσμιου κινήματος Διατροφικής Κυριαρχίας.Στόχοι του δικτύου είναι να προωθήσει την έννοια της τοπικής αλληλέγγυας σχέσης με τις βέλτιστες πρακτικές, την ενίσχυση των τοπικών δικτύων και ανάπτυξη εργαλείων συνεργασίας για την καλύτερη βιωσιμότητα τους. Οργανώνει και συντονίζει δράσεις και συμμαχίες με αλληλέγγυους φορείς σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο για την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία , την Διατροφική Κυριαρχία , την Αγρο-οικολογία και τα PGS (Συμμετοχικά Συστήματα Πιστοποιήσης).Τα μέλη του URGENCI πιστεύουν ότι όσο περισσότερο μπορούμε να υποστηρίζουμε και να μαθαίνουμε το ένα το άλλο, τόσο πιο γρήγορα θα επιτύχουμε τοπική Διατροφική Κυριαρχία και βιώσιμη αγρο-οικολογική οικογενειακή γεωργία . Το διεθνές δίκτυο URGENCI φέρνει σε επαφή τους μικρούς παραγωγούς τροφίμων, τους καταναλωτές, τους ακτιβιστές με τους πολιτικούς ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω μιας εναλλακτικής οικονομικής προσέγγισης της τοπικής αλληλεγγύης - μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών.

Αξίες του δικτύου
Δημιουργία συμμαχιών, ισότητα, αλληλεγγύη, αμοιβαιότητα και ιδιαίτερα η δέσμευση για δίκαιες και σταθερές τιμές , αλλά και καταμερισμού του κινδύνου της γεωργικής παραγωγής. Κάθε εταιρική σχέση παραγωγού-καταναλωτή είναι ανεξάρτητη.


Το τριήμερο αυτό ήταν αφιερωμένο στο πως μπορούμε να θέσουμε τα ζητήματα αυτά ακόμη πιο σαφώς στην παγκόσμια ατζέντα πέρα ​​από τα εθνικά μας σύνορα.Είχαμε την ευκαιρία να σχηματίσουμε μια συνολική εικόνα για την εξέλιξη και τα αποτελέσματα των προσπαθειών που γίνονται παγκοσμίως προς την κατεύθυνση της δημιουργίας και λειτουργίας δικτύων Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας, να μοιραστούμε προβληματισμούς, να γνωρίσουμε λιγότερο ή περισσότερο πετυχημένες πρακτικές διαχείρισης για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες αλλά και μεγάλο μέρος του αστικού πληθυσμού από την Ασία και την Αφρική μέχρι την Αυστραλία, την Ευρώπη αλλά και τις χώρες της βόρειας και νότιας Αμερικής.

H μεγάλη αυτή συγκέντρωση με συμμετοχές από 40 χώρες έγινε από το Urgenci σε συνεργασία με μεγάλη επιτυχία από το Αγρο-Οικό-Πολις. Το Αγρο-Οικό-Πολις (Agroecopolis) είναι μια πολύ νέα, από τα κάτω ΑΜΚΕ με ακτιβιστική δράση το οποίο ιδρύθηκε το 2017 από την Τζένη Γκιουγκή και σήμερα έχει μέλη από όλη την Ελλάδα τα οποία συμμετέχουν σε ανάλογες δράσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Πρόκειται για το Ελληνικό Δίκτυο για την Αγρο-οικολογία, την Διατροφική Κυριαρχία, και την Πρόσβαση στην Γη.Αποτελεί προϊόν πολυετούς συνεργασίας με μια ποικιλία επίσημων φορέων και άτυπων ομάδων, συλλογικοτήτων και ατόμων που εργάζονται σε αυτούς τους ευρείς τομείς. Εκπροσωπεί τα Ευρωπαϊκά Κινημάτα της Διατροφικής Κυριαρχίας και της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας (Κ.Υ.ΓΕΩ.) στην Ελλάδα και του Μεσογειακού Δικτύου για Τοπικού Χαρακτήρα Συνεργασίες Αλληλεγγύης. Αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Ομάδας ΚΥΓΕΩ, και του συντονιστικού οργάνου του URGENCI -του παγκοσμίου δικτύου ΚΥΓΕΩ.




Η πρώτη μέρα κάλυψε θεματικές δικαιοσύνης και αλληλεγγύης στην οικονομία, και στην προάσπιση των δικαιωμάτων αγροτών και καταναλωτών και την εφαρμογή τους.



Το βράδυ της Παρασκευής 9/11 με πολύ κέφι και χιλιάδες σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες που ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο και πολύ αγάπη δημιουργήσαμε το πρώτο μας μαντάλα. Το μαντάλα αντιπροσωπεύει το σύμπαν, την ενότητα και την ολότητα. Συμβολίζει το άπειρο και την αιώνια ζωή και χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από πολλούς λαούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ένας τρόπος για να ερχόμαστε σε επαφή με το ασυνείδητο μας και την αληθινή μας φύση.



Στα highlights της πρώτης ημέρας ήταν η ξαφνική είσοδος μιας ομάδας «Αράπηδων Κουδουνοφόρων» από το Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μοναστηρακίου Δράμας οι οποίοι με τους δυνατούς ήχους των κουδουνιών δημιούργησαν ένταση, δονήσεις και παλμό εξευμενίζοντας τα κακά πνεύματα. (Είναι γνωστό με την ονομασία «Αράπηδες», επειδή στη μεταμφίεση των πρωταγωνιστών κουδουνοφόρων κυριαρχεί το μαύρο χρώμα). Κουδουνοφόροι υπάρχουν στα Βαλκάνια αλλά και στην υπόλοιπη κεντρική Ευρώπη και βγαίνουν τα Φώτα για να εξευμενίσουν τα κακά πνεύματα και να εξασφαλίσουν καλή χρονιά στον τόπο τους, αλλά μερικές φορές υπάρχουν και εξαιρέσεις.


Η δεύτερη μέρα, περιελάμβανε 30 διαφορετικά εργαστήρια για τα παραπάνω θεματικές, καθώς και θεματικές αφιερωμένες στο μεσογειακό δίκτυο, την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Αλιεία, την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία για αρχάριους, την ανταλλαγή εμπειριών, την οικοδόμηση δικτύων.Τη δεύτερη ημέρα το Σάββατο μία από τις δράσεις ήταν η δημιουργία ενός βοτανόκηπου στο 1ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, απέναντι από το Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου μετά τα εργαστήρια αν και είχε αρχίσει να βραδιάζει ο βοτανόκηπος ολοκληρώθηκε και στη συνέχεια εορτάστηκε με τον ανάλογο χορό.


Η πρόεδρος του Urgenci , Judith Hitchman


Το μεσημέρι του Σαββάτου ο καιρός ήταν αρκετά ζεστός έτσι ήταν ευκαιρία να δημιουργήσουμε και ένα δεύτερο μαντάλα στο αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου το οποίο έδωσε την αφορμή για χορό.




                                  


Τα εργαστήρια συνεχίστηκαν στις αίθουσες του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης αλλά και στο γειτονικό 1ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, απέναντι από το Δημαρχιακό Μέγαρο,  όπου μία από τις δράσεις μας ήταν η δημιουργία ενός βοτανόκηπου στο προαύλιο του λυκείου, όπου μετά τα εργαστήρια αν και είχε αρχίσει να βραδιάζει ο βοτανόκηπος ολοκληρώθηκε και στη συνέχεια εορτάστηκε με τον ανάλογο χορό.



Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου το ΑγροΟικόΠολις διοργανώσε και μια ανοιχτή στο κοινό της Θεσσαλονίκης εκδήλωση ενημέρωσης για την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία, στην οποία μιλήσαμε για το τι είναι η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (Κ.Υ.ΓΕΩ), πώς στήνεται και λειτουργεί ένα εγχείρημα Κ.Υ.ΓΕΩ, ποια τα οφέλη για τον παραγωγό και τον καταναλωτή, ποιος είναι ο ρόλος του αγρότη και με ποιο τρόπο γίνεται η αλληλεπίδραση-συμμετοχή των μελών του εγχειρήματος. Παρουσιάστηκαν εγχειρήματα από άλλα μέρη της Ελλάδας (Πελοπόννησος, Αθήνα, Κρήτη) ενώ στη συνέχεια έγινε συζήτηση για δημιουργία εγχειρήματος Κ.Υ.ΓΕΩ στη Θεσσαλονίκη.








Where is Jenny ?







Links :  Urgenci και στο Fb ΕΔΩ
            ΑγροΟικόΠολις και στο Fb ΕΔΩ
              email : bethechange@agroecopolis.gr


Τάσος Τσακάλης





Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου