Translate

Αγροοικολογία και Διατροφική Κυριαρχία

Η τροφή, η γη και η βιοποικιλότητα συγκεντρώνονται και ελέγχονται από μια παγκοσμιοποιημένη αγορά. Η αγροοικολογία, ως επιστημονικό παράδειγμα και ως φιλοσοφία δράσης, ανήκει στον τομέα των εναλλακτικών
λύσεων για την οικοδόμηση ενός νέου κόσμου: πιο βιώσιμου, πιο δίκαιου, πιο κοντά στην Διατροφική Κυριαρχία. Η αγροοικολογία είναι πάνω απ 'όλα ένα όραμα για την οικοδόμηση νέων κοινωνιών για την επείγουσα αντιμετώπιση των προβλημάτων που μας πλήττουν σε παγκόσμιο επίπεδο, στους οποίους βάζουμε τη ζωή στο επίκεντρο. Ο στόχος θα είναι να τεθούν σε εφαρμογή διαδικασίες που να φροντίζουν και να διατηρούν οργανισμούς και εδάφη με βιώσιμο τρόπο. Όπου η παραγωγή, η διανομή και η κατανάλωση τροφίμων είναι φιλικές προς το περιβάλλον, κοινωνικά δίκαιη, οικονομικά βιώσιμη, πολιτισμικά κατάλληλη, διατροφικά πλήρης. Η αγροοικολογία είναι ο δρόμος για την οικοδόμηση της διατροφικής μας κυριαρχίας.

Το βαθύ νόημα της αγροοικολογίας (κοινωνικό, περιβαλλοντικό, πολιτικό) δεν έχει αναδειχθεί θεωρείται ως τεχνική διαδικασία και διαχείριση των γεωργικών προϊόντων διατροφής. Η «επιστημονική αγροοικολογία» γίνεται ολοένα και πιο μακριά από τις κοινωνικό-περιβαλλοντικές διαδικασίες στις οποίες οι άνθρωποι αγωνίζονται για να υπερασπιστούν τη ζωή ενάντια στη λεηλασία του φιλελευθερισμού.


Υπάρχει η ανάγκη να ξανά-πολιτικοποιήσουμε την Αγροοικολογία, ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και τη συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια των πολυεθνικών. Η λογική του νεοφιλελεύθερου ελεύθερου εμπορίου εξακολουθεί να προκαλεί πείνα, πόνο και καταστροφή. η συγκέντρωση της εξουσίας από τις εταιρείες σπόρων, οι συνθήκες εργασίας στον τομέα των ντόπιων και των μεταναστών εξακολουθούν να αποτελούν κοινωνική φρίκη. η δύναμη της μεγάλης διανομής προσπαθεί να καταλάβει όλες τις αγορές. οι δημόσιες πολιτικές συνεχίζουν να παραδίδονται στα λόμπι της βιομηχανίας. Κινήσεις από την La Via Campesina, την Διατροφική Κυριαρχία στο Nyeleni, ή σήμερα από το VII Διεθνές συνέδριο αγροοικολογίας στη Κόρδοβα, εξακολουθούν να καταγγέλλουν και να αγωνίζονται για να αλλάξει αυτό το μοντέλο διανομής τροφίμων , για την διατροφική κυριαρχία και την αγροοικολογία. Υποστηρίζοντας εναλλακτικές λύσεις από την ανταλλαγή σπόρων τοπικών ποικιλιών μεταξύ αγροτών, μέχρι την υπεράσπιση δίκαιου και υγιεινού τροφίμου. μέσω κατάλληλων συστημάτων πιστοποίησης, δημιουργώντας συνέργειες για μια πολιτική αγροοικολογία.

Επειδή η αγροοικολογία είναι αυτονομία, είναι η δημιουργικότητα, είναι συλλογικές διαδικασίες, η κοινωνική συνεργασία, να οικοδομήσουμε χώρους και πρακτικές ισότητας, συλλογικής ενδυνάμωσης, ελευθερίας λήψης αποφάσεων και νέων τρόπων αξιολόγησης της ζωής από τις τις οικολογικές οικονομίες.


Οι αγροοικολογικές εμπειρίες και η κοινωνική και αλληλεγγύη οικονομία αποτελούν πηγές έμπνευσης για το τι θα μπορούσε να είναι ένα διαφορετικό οικονομικό σύστημα . Πιστεύουμε ότι η αναγνώριση και εφαρμογή του ανθρώπινου δικαιώματος για επαρκή τροφή και διατροφή και η κήρυξη των δικαιωμάτων των αγροτών και άλλων ανθρώπων που εργάζονται σε αγροτικές περιοχές θα πρέπει να αποτελέσουν βασικά στοιχεία για την πορεία προς την διατροφική κυριαρχία και ως εκ τούτου πρέπει να τα υπερασπιστούμε όλοι.
Οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στο VII Διεθνές Συνέδριο Αγροοικολογίας: αγρότες, κτηνοτρόφοι, ψαράδες, ερευνητές, φοιτητές, εκπαιδευτές, επικοινωνίες, ακτιβιστές, υποστηρικτές και τεχνικοί, που ανήκουν σε διαφορετικούς οργανισμούς, δίκτυα, κοινωνικά κινήματα, πρώτα απ 'όλα, να γιορτάσουμε τη συμμετοχή μας σε αυτή τη συνάντηση και να ανταλλάξουμε χώρο για να οικοδομήσουμε συνέργειες και να υποστηρίξουμε τη στήριξη των ανθρώπων που εργάζονται για την διατροφική κυριαρχία.
Πιστεύουμε ότι η αγροοικολογία μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο που θα ανταποκριθεί σε πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην τρέχουσα συστημική κρίση (ενέργεια, κλίμα, βιοποικιλότητα, καταστροφή των ωκεανών, υλικά, παραγωγικές, οικονομικές, ανισότητες, πολιτική κ.λ.π.) Με αυτόν τον τρόπο επαναβεβαιώνουμε την ανάγκη να συνεργαστούμε και από κάτω προς τα πάνω για την αγροοικολογία και την Διατροφική Κυριαρχία με την επανοικειοποίηση των γεωργικών συστημάτων διατροφής και την οικοδόμηση νέων κόσμων. Καλούμε σε καθημερινό ακτιβισμό και επανοικειοποίηση του όρου "αγροοικολογία" από εκείνους που το χρησιμοποιούν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα ενός «πράσινου και μπλε φιλελευθερισμού» και μιας «βιώσιμης ανάπτυξης» που ενισχύει τη συσσώρευση κεφαλαίου εντελώς αντίθετη με τη φροντίδα και τη βιωσιμότητα της ζωής. Να ενισχύσουμε και να δημιουργήσουμε νέους δεσμούς με αυτούς που υπερασπίζονται ένα άλλο πιθανό μοντέλο που θέτει τη ζωή στο επίκεντρο: παραγωγούς, αγρότες, αλιείς, ιθαγενείς, καταναλωτές, ακαδημαϊκούς, ΜΚΟ, συνδικάτα, τοπικούς θεσμούς, φοιτητές κλπ.

Ας παγκοσμιοποιήσουμε τον αγώνα, ας παγκοσμιοποιήσουμε την ελπίδα!
Για έναν ζωντανό αγροτικό κόσμο.


Από τη διακήρυξη του VII Διεθνές Συνέδριου Αγρο-οικολογίας, που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας και Αγροτικών Σπουδών (ISEC) του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα, Ισπανία, και το Παρατηρητήριο των Διατροφικής Κυριαρχίας και Αγρο-οικολογίας (OSALA).

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου