Translate

Το πιο παραβιασμένο δικαίωμα στον κόσμο

Το δικαίωμα στη τροφή είναι θεμελιώδης στη ζωή. Ωστόσο, είναι επίσης το πιο παραβιασμένο δικαίωμα στον κόσμο . Η συνειδητοποίηση ότι η υλοποίηση του δικαιώματος στην τροφή είναι θεμελιώδης για την επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας, της εξάλειψης της φτώχειας , της κοινωνικής σταθερότητας, της ειρήνης και την ασφάλειας, της οικονομικής ανάπτυξης και της αγροτική ανάπτυξης. Είναι επίσης αναγκαίο για την επίτευξη
των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί στους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης (SDGs) για το 2030.Μετά από ευρείες διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινωνικών κινημάτων, των αυτοχθόνων πληθυσμών, των μικρών παραγωγών τροφίμων και των Μ.Κ.Ο., μια νέα αναφορά δείχνει τα κύρια εμπόδια που αντιμετωπίζουμε για να καλύψουμε ένα από τα πιο βασικά μας
δικαιώματα , του δικαιώματος στην τροφή.

Η αναφορά αυτή αποτελεί συνεισφορά του Μηχανισμού της Κοινωνίας των Πολιτών

(CSM) στο Παγκόσμιο Θεματικό Γεγονός, στις Κατευθυντήριες Γραμμές RTF που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της 45ης συνόδου του CFS (Committee on World Food Security = Επιτροπή Παγκόσμιας Επισιτιστικής Ασφάλειας*) τον Οκτώβριο του 2018.

Σήμερα, - περίπου 821 εκατομμύρια σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις - υποσιτίζονται. Οι κύριες εκθέσεις αναφέρουν τον αυξανόμενο αριθμό πολέμων και κλιματολογικών αλλαγών ως την κύρια αιτία των αυξανόμενων επιπέδων πείνας και υποσιτισμού, καθώς και την αύξηση των ποσοστών. Ωστόσο, αυτή η ανάλυση δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει πλήρως τις βασικές αιτίες που σχετίζονται με το φύλο, τη φυλή, την τάξη και την πρόσβαση στους πόρους - που υπάρχουν στην καθημερινή ζωή του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού του πλανήτη.

Αυτό οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στην έλλειψη οικονομικής πρόσβασης σε επαρκή, ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Αντιμετωπίζουν εμπόδια για την εξασφάλιση επαρκούς εισοδήματος για την αγορά των τροφίμων που χρειάζονται για να τροφοδοτήσουν τις οικογένειές τους με αξιοπρεπή τρόπο και για την απόκτηση δικαιωμάτων και πρόσβασης στους πόρους - νερό, γη, σπόροι, βιοποικιλότητα - που είναι απαραίτητοι για την παραγωγή τροφίμων. Σήμερα, πολλοί νόμοι και πολιτικές υποστηρίζουν τη βιομηχανική γεωργική παραγωγή η οποία βασίζεται στη μονοκαλλιέργεια και καταστρέφει το περιβάλλον. Το δικαίωμα στη διατροφή παραμένει ένα απαραίτητο εργαλείο για την εξασφάλιση ενός κόσμου απαλλαγμένου από την πείνα και τον υποσιτισμό, με βιώσιμα συστήματα διατροφής που σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η υλοποίησή της έκθεσης είναι θεμελιώδης για την επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας, της εξάλειψης της φτώχειας, των βιώσιμων μέσων διαβίωσης, της κοινωνικής σταθερότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας, της οικονομικής , της αγροτικής και της κοινωνικής ανάπτυξης. Επιπλέον, οι φιλόδοξοι στόχοι που τίθενται στους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης (SDG) για το 2030 απλά δεν θα επιτευχθούν χωρίς αυτήν.

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην αναφορά εδώ.


Τι είναι το CSM;

Ο μηχανισμός της κοινωνίας των πολιτών (CSM) για τις σχέσεις με την Επιτροπή Παγκόσμιας Επισιτιστικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών (CFS) είναι ο μεγαλύτερος διεθνής χώρος των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών (ΟΚΠ) που εργάζονται για την εξάλειψη της επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού.Η CSM ιδρύθηκε το 2010, ως ουσιαστικό και αυτόνομο μέρος της αναμορφωμένης CFS . Σκοπός της CSM είναι η διευκόλυνση της συμμετοχής και της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στις διαδικασίες πολιτικής της CFS.

Το CSM είναι ένας ανοιχτός και αποκλειστικός χώρος και ως εκ τούτου δεν έχει επίσημα μέλη αλλά συμμετέχοντες οργανισμούς. Κάθε οργάνωση που ανήκει στην κοινωνία των πολιτών και εργάζεται για την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή μπορεί να συμμετάσχει και να συμμετάσχει. Κατά τα τελευταία έτη, αρκετές εκατοντάδες εθνικές, περιφερειακές ή παγκόσμιες οργανώσεις συμμετείχαν στην CSM.

Όλοι οι συμμετέχοντες οργανισμοί στην CSM ανήκουν σε μία από τις ακόλουθες 11 κατηγορίες: μικροκαλλιεργητές, αγρότες, ψαράδες, ιθαγενείς, γεωργοί και παραγωγοί τροφής, άνεργοι, γυναίκες, νέοι, καταναλωτές, και Μ.Κ.Ο..

Το CSM ...
... δίνει προτεραιότητα στις οργανώσεις και τα κινήματα των ανθρώπων που πλήττονται περισσότερο από την επισιτιστική ανασφάλεια και τον υποσιτισμό, αναγνωρίζοντας ότι είναι οι οργανώσεις των κατόχων των δικαιωμάτων που αποτελούν το αντικείμενο της δικής τους ανάπτυξης και επίσης οι σημαντικότεροι συντελεστές της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής παγκοσμίως .
... σέβεται τον πλουραλισμό, την αυτονομία, την ποικιλομορφία και την αυτοοργάνωση και προσπαθεί να εξασφαλίσει την ισορροπία των εκλογικών περιφερειών, του φύλου και των περιφερειών.
... ως χώρος δεν αντιπροσωπεύει τους οργανισμούς που συμμετέχουν σε αυτό. Αντιπροσωπεύουν τους εαυτούς τους και αρθρώνουν θέσεις μαζί με άλλους στο CSM. Οι συμμετέχοντες οργανισμοί, ιδιαίτερα εκείνοι που οργανώνουν παραγωγούς τροφίμων και καταναλωτές μικρής κλίμακας, έχουν περισσότερα από 300 εκατομμύρια συνδεδεμένα μέλη από όλες τις ηπείρους.



Απέναντι Όχθη

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου