Translate

Όταν η τέχνη και η αγανάκτηση σηκώνουν το μεσαίο δάχτυλο

Ένας επιχειρηματίας μετά από δεκάχρονη γραφειοκρατική διαμάχη με τον δήμο για την άδεια οικοδόμησης ενός υπόστεγου στο δικό του οικόπεδο όπου είχε αποφασίσει να μεταφέρει την έδρα της
εταιρείας του από γειτονική πόλη, έχασε την υπομονή του από τα γραφειοκρατικά τεχνάσματα του δήμου και αποφάσισε να δώσει την δική του απάντηση πληρώνοντας έναν καλλιτέχνη με το ποσό των 4000$ για να δημιουργήσει ένα ξύλινο άγαλμα προκλητικής γλυπτικής με ανασηκωμένο το μεσαίο δάχτυλο.

Το άγαλμα είναι  κατασκευασμένο από ξύλο πεύκου και είναι τοποθετημένο σε ένα ψηλό βάθρο, ώστε να φαίνεται από το δρόμο, το βράδυ φωτίζεται με προβολείς. 

Ο Ted Pelkey ​​έγινε πολύ γνωστός για το συγκεκριμένο άγαλμα που κοσμεί το γκαζόν του. Η περιπέτεια του ξεκίνησε όταν αποφάσισε να μεταφέρει στην πόλη του Westford ( Βέρμοντ , ΗΠΑ) όπου ζει την επιχείρηση που είχε σε γειτονική πόλη και ζήτησε άδεια από τον Δήμο για την κατασκευή ενός υπόστεγου 1200 τ.μ στο δικό του οικόπεδο 11 στρεμμάτων. Απλά ήθελε ένα μέρος για να δουλέψει.
Μετά όμως από διαμάχη δέκα ολόκληρων χρόνων με τις δημοτικές αρχές και όλες τις προσπάθειες του άκαρπες, ο Ted Pelkey αποφάσισε να δώσει την δική του απάντηση στην άρνηση του Δήμου.
Και παρόλο που οι δημοτικές αρχές προσπάθησαν να βρουν τρόπο να τον αναγκάσουν να το κατεβάσει δεν τα κατάφεραν επειδή δεν μπορεί να θεωρηθεί διαφημιστική πινακίδα (το Βερμόντ είναι μία από τις ελάχιστες πολιτείες που έχουν νόμο κατά της χρήσης και της δημιουργίας πινακίδων) αλλά δημόσιο έργο τέχνης το οποίο προστατεύεται από τη νομοθεσία για την ελευθερία του λόγου.

Ο Ted Pelkey μπορεί να μην κατάφερε να κάνει τελικά την δουλειά του αλλά κατάφερε να γίνει γνωστό το πρόβλημα του και να εμπνεύσει ίσως με αυτό τον τρόπο κι άλλους αγανακτισμένους πολίτες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Απέναντι Όχθη


*Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Άφησε το σχόλιο σου