Translate

Ο πλανήτης «δεν χρειάζεται περισσότερα βραβεία».

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ (η 16χρονη περιβαλλοντική ακτιβίστρια από τη Σουηδία) αρνήθηκε να αποδεχτεί το Περιβαλλοντικό Βραβείο του Σκανδιναβικού Συμβουλίου(Σουηδία - Νορβηγία) του 2019, το
απέρριψε, λέγοντας: "Είναι τεράστια τιμή αλλά το κίνημα για το κλίμα δεν χρειάζεται περισσότερα βραβεία». 
Το ετήσιο περιβαλλοντικό βραβείο του Σκανδιναβικού Συμβουλίου συνοδεύεται από ένα χρηματικό βραβείο 350.000 δανικών κορωνών (52.000 δολάρια).

Το Σκανδιναβικό Συμβούλιο δήλωσε ότι η Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει δώσει «νέα πνοή στη συζήτηση γύρω από το περιβάλλον και το κλίμα σε μια κρίσιμη στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας».

Αλλά η Γκρέτα Τούνμπεργκ με την τυπική αμβλύτητα της, κατέστησε σαφές ότι δεν ενδιαφερόταν για τα βραβεία τους. Αντ 'αυτού, τους είπε μέσω του Instagram (1), ότι: "Αυτό που χρειαζόμαστε από τους πολιτικούς μας και τους ανθρώπους στην εξουσία είναι να αρχίσουν να ακούν τους επιστήμονες."

Κάλεσε τις σκανδιναβικές χώρες που τους αρέσει να "καυχιούνται" για το μεγάλο ενδιαφέρον τους για το κλίμα και τα περιβαλλοντικά ζητήματα, και επεσήμανε ότι αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια:
"Στη Σουηδία ζούμε σαν να διαθέτουμε 4 πλανήτες, σύμφωνα με το WWF και το Global Footprint Network η Σουηδία έχει ένα από τα χειρότερα ενεργειακά αποτυπώματα (2) . Και το ίδιο ισχύει και για ολόκληρη τη Σκανδιναβία." Η Νορβηγία, για παράδειγμα, εξέδωσε πρόσφατα έναν αριθμό ρεκόρ αδειών έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. "

Η Γκρέτα ευχαριστεί το Συμβούλιο για τη μεγάλη τιμή, γράφει ότι αρνείται το βραβείο, εκτός αν οι κυβερνήσεις των σκανδιναβικών χωρών "αρχίσουν να ενεργούν σύμφωνα με όσα λένε οι επιστήμονες για να περιορίσουν την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμούς ή ακόμα και 2 βαθμούς Κελσίου".


(1) https://www.instagram.com/p/B4Ns7PQpE5C/
(2) https://www.thelocal.se/20161027/swedens-consumption-footprint-among-the-worst


Photo Credit : Pixabay

Τάσος Τσακάλης


*Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου