Translate

Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στα ζώα δημιουργούν προβλήματα υγείας στον άνθρωπο

Περίπου το 80% όλων των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται δίνεται σε ζώα βιομηχανικής εκτροφής για ανθρώπινη κατανάλωση. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού που καταναλώνει
κρέας και ζωικά προϊόντα καταναλώνει επίσης μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών, τις περισσότερες φορές χωρίς να το γνωρίζει.Τα περισσότερα από τα χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά χορηγούνται σε υγιή ζώα είτε για την ανάπτυξη τους είτε για την πρόληψη ασθενειών, η οποία προκαλείται από τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων μέσα στoυς χώρους εκτροφής τους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και τα ζώα που δεν χρειάζονται αντιβιοτικά εξακολουθούν να τα τρέφονται με αυτά- επειδή οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι τα αντιβιοτικά θα τους βοηθήσουν να αυξήσουν την παραγωγή και τις πωλήσεις τους.

Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι η χρήση αντιβιοτικών στα ζώα δεν έχει καμία σχέση με την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά στους ανθρώπους, υπάρχουν πολλές αποδείξεις και στοιχεία για το αντίθετο.Μια μελέτη (1), που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας στο περιοδικό mBio, δείχνει πώς ένας ευαίσθητος στα αντιβιοτικά σταφυλόκοκκος πέρασε από ανθρώπους σε χοίρους, όπου στη συνέχεια έγινε ανθεκτικός στα αντιβιοτικά tetracycline και methicillin. Εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας σε χοίρους αλλά στη συνέχεια εξαπλώθηκε ευρέως στα βοοειδή και στα πουλερικά. Η γενετική ανάλυση επέτρεψε στους ερευνητές να ανιχνεύσουν τη γενεαλογία του σταφυλόκοκκου πίσω στους ανθρώπινους οργανισμούς που είναι ευαίσθητοι σε αντιβιοτικά και ότι πέρα ​​από κάθε αμφιβολία ότι ανοσοποιήθηκε πριν επιστρέψει πίσω στους ανθρώπους .

Η παρουσία superbugs στο κρέας και τα πουλερικά θέτει τους ανθρώπους σε μεγάλο κίνδυνο. Καθώς εξαπλώνονται στο περιβάλλον, μπορούν να μεταδώσουν την ανοσία τους στα αντιβιοτικά σε άλλα βακτήρια στο περιβάλλον μας, που εξασθενούν τους ανθρώπινους οργανισμούς.

Αυτός το " στέλεχος σταφυλόκοκκου MRSA" ανιχνεύθηκε σχεδόν στο ήμισυ του συνόλου των δειγμάτων κρέατος στην αμερικανική αγορά κρέατος, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας. Μέχρι στιγμής, η αναλογία ανθρώπινων λοιμώξεων MRSA που οφείλεται σε αυτό το στέλεχος που προέρχεται από ζώα είναι μικρή. Αλλά σε ορισμένες περιοχές της Ολλανδίας, προκαλεί έως και 1 στις 4 (2) περιπτώσεις MRSA ανθρώπων - υποδηλώνοντας ότι έχει τη δυνατότητα να εξαπλωθεί εκτεταμένα.


Λύσεις υπάρχουν στην απαγόρευση των αντιβιοτικών. Αναζητήστε κρέατα "antibiotic free" (ναι υπάρχουν) , είτε σε κρεοπωλεία είτε σε παραγωγούς που γνωρίζετε και μπορείτε να τους εμπιστευθείτε.

(1) https://mbio.asm.org/content/3/1/e00305-11
(2) https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/17/3/pdfs/10-1036.pdf

Τάσος Τσακάλης

*Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.


Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου