Translate

Υποψήφια για νόμπελ ειρήνης η νεαρή περιβαλλοντική ακτιβίστρια Greta

Η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία, η οποία είναι το πρόσωπο της χρονιάς για τον αγώνα της κατά της κλιματικής αλλαγής και την έμπνευση εκατομμυρίων νέων σε ολόκληρο τον πλανήτη προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης.
Έξι μήνες πριν κανείς δεν γνώριζε την Greta , όταν, μετά από ένα

απίστευτα καυτό καλοκαίρι στη Σουηδία με ένα ισχυρό κύμα καύσωνα που έφτασε στους 32,5 βαθμούς Κελσίου , θερμοκρασίες πρωτόγνωρες για την πάντα ψυχρή και με χαμηλές θερμοκρασίες ακόμη και τα καλοκαίρια Σουηδία και τις πολύ μεγάλες καταιγίδες οι οποίες έφεραν πολύ μεγάλες πρωτοφανείς πλημμύρες ακόμη και για το οργανωμένο κράτος της Σουηδίας, με μεγάλες καταστροφές και ανάγκασαν σε εκκένωση πολλές πόλεις. Η Greta αποφάσισε να δράσει μόνη της και έτσι όταν ξεκίνησαν τα σχολεία τέλος Αυγούστου αντί να πάει στο σχολείο της ξεκίνησε απεργία για το περιβαλλοντική κρίση έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο, κρατώντας ένα πανό : "SCHOOL STRIKE FOR CLIMATE". Παρά τις αντιδράσεις του σχολείου της και τη μη στήριξη των φίλων και συμμαθητών της η Greta συνέχισε να διαμαρτύρεται κάθε Παρασκευή έξω από το κοινοβούλιο και να απαιτεί πιο αποτελεσματικά μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Μετά τις ομιλίες της στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος στην Πολωνία και στο φόρουμ του Νταβός, έγινε παράδειγμα για πολλούς νέους σε όλο τον κόσμο. Η έκκληση από τη Γκρέτα στην Πολωνία για μια παγκόσμια απεργία μαθητών στις 15 Μαρτίου, έχει βρει υποστήριξη από μαθητές και φοιτητές σε περισσότερες από 100 χώρες ως τώρα.

Σε 1500 πόλεις  σε όλο τον κόσμο. Ίσως η μεγαλύτερη παγκόσμια διαμαρτυρία στην ιστορία και όλα ξεκίνησαν από ένα μικρό κοριτσάκι την Greta.


Τάσος Τσακάλης

*Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου