Translate

Δεκαπεντάχρονη περιβαλλοντική ακτιβίστρια με σύνδρομο Asperger

Την πρώτη ημέρα ήταν μόνη ενώπιον του σουηδικού κοινοβουλίου, ένα κοριτσάκι μόλις 1,50 μέτρο ύψος με δύο πλεξούδες, ένα μοβ σακίδιο, και πολύ θυμό. Και ένα χαρτόνι στο χέρι που έγραφε : "Σχολική αποχή για το κλίμα." Ήταν 20 Αυγούστου, η πρώτη ημέρα των σχολείων στη Στοκχόλμη μετά από το πιο καυτό καλοκαίρι που έχουν
βιώσει ποτέ στη Σουηδία . Όμως η Greta Thunberg, αν και μόλις 15 ετών, δεν πήγε στην τάξη της αλλά στο κοινοβούλιο της Σουηδίας , μοιράζοντας φυλλάδια έξω από το κτήριο.

«Το κάνω αυτό επειδή οι εσείς οι ενήλικες καταστρέφετε το μέλλον μου.Θέλω οι πολιτικοί να δώσουν στο κλίμα την ύψιστη προτεραιότητα και να το αντιμετωπίσουν ως κρίση.Το ζήτημα του κλίματος είναι αυτό που κάνουμε τώρα, οι μελλοντικές γενιές δεν θα μπορούν να το αλλάξουν. Σύντομα θα φτάσουμε σε σημείο από το οποίο δεν θα μπορούμε να επιστρέψουμε.

Για τρεις εβδομάδες, η Greta Thunberg εγκατέλειπε το σχολείο κάθε μέρα. Αρχικά, οι δάσκαλοι ήθελαν να την αποθαρρύνουν, στη συνέχεια ενώθηκαν μαζί της. Μετά τις εκλογές, επέστρεψε στο σχολείο για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, τώρα συνεχίζει κάθε Παρασκευή να βρίσκεται έξω από το κοινοβούλιο. Απαιτεί από τους πολιτικούς, αλλά και τους απλούς πολίτες, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την κλιματική αλλαγή . 

«Κάθε Παρασκευή, αφήνω το σχολείο αν και μου λείπουν τα μαθήματα για να καθίσω έξω από το κοινοβούλιο της χώρας μου. Θα συνεχίσω να το πράττω μέχρις ότου οι ηγέτες ευθυγραμμιστούν με τη συμφωνία του Παρισιού.» 

Οι περισσότεροι ενήλικες δεν σκέφτονται πέρα ​​από το έτος 2050, επικρίνει. "Αυτό που κάνουμε ή δεν κάνουμε τώρα θα επηρεάσει τη ζωή μου και αυτή των φίλων μου, των παιδιών και των εγγονιών τους".

Την περασμένη εβδομάδα κάλεσε το Twitter για το μποϊκοτάζ της Μαύρης Παρασκευής. "Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι αγοράζουν πράγματα που δεν χρειάζονται.

Είναι τόσο κοφτερή όσο και ριζοσπαστική. Και δεν κρύβει κανένα μυστικό της διαφορετικότητας της. Στο προφίλ της στο Twitter, παρουσιάζει τον εαυτό της ως "δεκαπεντάχρονη ακτιβίστρια με το σύνδρομο Asperger".
Το σύνδρομο Asperger είναι μια μορφή αυτισμού . Τα άτομα με αυτό το σύνδρομο είναι συχνά ιδιαίτερα ευφυής και ταλαντούχα.Από την άλλη όμως, συχνά έχουν προβλήματα με την οικοδόμηση προσωπικών σχέσεων. Τείνουν να ενδιαφέρονται εντατικά για ορισμένα θέματα. Και επεξεργάζονται τα αισθητήρια ερεθίσματα με διαφορετικό τρόπο.
"Δεν υπάρχει γκρίζα περιοχή" . Για μένα, τα περισσότερα πράγματα είναι μαύρα ή άσπρα", λέει η Greta Thunberg στο βρετανικό "Guardian". Η αλλαγή του κλίματος πρέπει να σταματήσει, και είμαστε εμείς που πρέπει να τη σταματήσουμε. Είναι μαύρο ή άσπρο. Δεν υπάρχει γκρίζα ζώνη, όταν πρόκειται για την ζωή μας.»


Την προηγούμενη Παρασκευή 30 Νοεμβρίου παιδιά και ενήλικες σε 100 πόλεις στη Σουηδία βγήκαν να διαμαρτυρηθούν για το περιβάλλον επίσης το ίδιο έγινε στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Φινλανδία και τη Δανία, ακολουθώντας την προτροπή της Greta εν όψη της 24η Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για το Κλίμα στην Πολωνία την επόμενη εβδομάδα.

Η Greta ανέπτυξε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για την αλλαγή του κλίματος όταν ήταν εννέα ετών. "Οι γονείς μου μιλούσαν πάντα για το πώς θα έπρεπε να σβήνουμε τα φώτα, να σώσουμε νερό, και να μην πετάμε φαγητό" Από τότε άρχισε να ασχολείται για την αλλαγή του κλίματος. Έχει σταματήσει να τρώει κρέας και να αγοράζει οτιδήποτε δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Το 2015 σταμάτησε να πετάει με αεροπλάνα και ένα χρόνο αργότερα η μητέρα της ακολούθησε το παράδειγμά της, εγκαταλείποντας μια διεθνή καριέρα στην όπερα. Ο πατέρας της έγινε vegan, η μητέρα της, μια πολύ γνωστή τραγουδίστρια της όπερας ,χορτοφάγος. Η οικογένεια έχει εγκαταστήσει ηλιακές μπαταρίες και έχει αρχίσει να καλλιεργεί τα δικά της λαχανικά , έχει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που χρησιμοποιούν μόνο όταν είναι απαραίτητο και χρησιμοποιούν ποδήλατα για τις καθημερινές μεταφορές τους. Και όταν η κόρη τους έπρεπε να δώσει μια ομιλία σε μεγάλη διαδήλωση προστασίας του κλίματος στο Λονδίνο στα τέλη Οκτωβρίου, ο πατέρα της οδήγησε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο: 28 ώρες σε όλη την Ευρώπη, φορτίζοντας τις μπαταρίες κάθε δύο ώρες. Ο πατέρας της Svante Thunberg είναι σκηνοθέτης στην κανονική του ζωή, αλλά τώρα πρέπει να συντονίζει ραντεβού για τη Greta, να δέχεται ή να απορρίπτει αιτήσεις, να προστατεύει τη Greta, αν αυτό είναι απαραίτητο. Είναι αγχωτικό και δαπανηρό, λέει."Αλλά αυτό που κάνει η Greta εδώ είναι σημαντικό για όλους μας, και όσο είναι ευχαριστημένη από αυτό, είμαστε και εμείς ευχαριστημένοι." Για πολύ καιρό η Greta Thunberg ήταν λυπημένη λόγω της αλλαγής του κλίματος, σχεδόν καταθλιπτική. Αλλά τώρα που μπορεί να κάνει κάτι, είναι πολύ καλά, λέει ο πατέρας της. Και οι βαθμοί της δεν μειώθηκαν από τις αποχές. Έχει πάντα τα βιβλία της μαζί της.




Η Σουηδία υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι έχει υιοθετήσει μερικές από τις πιο προοδευτικές νομοθεσίες για το κλίμα στον κόσμο: οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια αποσκοπούν να καταστήσουν τη Σουηδία "το πρώτο κράτος πρόνοιας χωρίς ορυκτό στον κόσμο. Ωστόσο το φετινό καλοκαίρι χτυπήθηκε με ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα και καταστροφικές πυρκαγιές . Η Greta θεωρεί ότι όλα αυτά είναι ανοησίες και επισημαίνει ότι, παρά την προοδευτική νομοθεσία της Σουηδίας και την επιστημονική συναίνεση ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά δεκαπέντε τοις εκατό το χρόνο, στη Σουηδία οι πραγματικές εκπομπές αυξήθηκαν κατά 3,6% το πρώτο τρίμηνο του 2018. Έγραψε ένα άρθρο που ονομάζεται "Η Σουηδία δεν αποτελεί πρότυπο", στην οποία επισημαίνει ότι ακόμη και τα καλύτερα σχεδιασμένα σχέδια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής δεν κάνουν καμία προσπάθεια να κοιτάξουν πέρα ​​από το έτος 2050. "Μέχρι τότε στη καλύτερη περίπτωση, θα έχω ζήσει τη μισή ζωή μου. Τι θα συμβεί μετά?"

Τάσος Τσακάλης

*Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου