Translate

Η έρημος που έγινε όαση

Η έρημος Maowusu, μία από τις τέσσερις μεγάλες ερήμους της Κίνας, εξαφανίστηκε από το χάρτη της επαρχίας της βορειοδυτικής Κίνας, καθώς το 93,24% της ερημοποιημένης γης έχει πρασινίσει. Η έρημος, που
βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ της πόλης Yulin και της πόλης Ordos της περιοχής της εσωτερικής Μογγολίας της βόρειας Κίνας, καλύπτει έκταση 42.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Για περισσότερο από 1000 χρόνια ήταν μια πλήρης έρημος χωρίς πράσινο.Πριν από πολλά χρόνια, η πόλη Yulin αναγκάστηκε να μετακινηθεί νότια τρεις φορές, λόγω των συνεχών εισβολών αμμοθύελλας. Ωστόσο, από το 1959, οι ντόπιοι άρχισαν να φυτεύουν δέντρα σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν την πρόοδο της ερήμου. Δεκαετίες αργότερα η βλάστηση εκτείνεται 400 χιλιόμετρα προς τα βόρεια και το μεγαλύτερο μέρος της ερήμου έχει μετατραπεί σε μία εύφορη περιοχή σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 18 Μαΐου. στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Cleaner Production [1] .


Το οικολογικό θαύμα της ερήμου Maowusu οφείλεται στις επίμονες και αδιάκοπες προσπάθειες των ντόπιων κατοίκων. Πριν από περίπου μισό αιώνα, 54 νέες γυναίκες ήρθαν στη Yulin, για να πολεμήσουν την απερήμωση. Αφαίρεσαν περισσότερους από 800 αμμόλοφους και έχτισαν 30 ζώνες δασικών ανεμοθραύστων. Σήμερα και με την βοήθεια ηλιακών πάνελ για άντληση νερού για πότισμα η άλλοτε έρημος έχει μετατραπεί σε εύφορη κοιλάδα.

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959652620322885



* Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αναδημοσιεύσετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με ενεργό URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου