Translate

Ας μειώσουμε τη πλαστική ρύπανση

Αν και το πλαστικό έχει πολλές χρήσιμες χρήσεις, έχουμε γίνει εθισμένοι σε πλαστικά μιας χρήσης με σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες. Σε όλο τον κόσμο, αγοράζονται ένα εκατομμύριο πλαστικές φιάλες κάθε λεπτό, ενώ κάθε χρόνο
χρησιμοποιούνται παγκοσμίως έως και 5 τρισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. Συνολικά, το ήμισυ του συνόλου των παραγόμενων πλαστικών είναι σχεδιασμένο να χρησιμοποιείται μόνο μία φορά και στη συνέχεια να απορρίπτεται.

Από τη δεκαετία του 1950, ο ρυθμός παραγωγής πλαστικών έχει αυξηθεί γρηγορότερα από ό, τι οποιοδήποτε άλλο υλικό. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 παράγονται περισσότερα από 8,3 δισ. τόνοι πλαστικού . Περίπου το 60% αυτού του πλαστικού έχει καταλήξει είτε σε χώρο υγειονομικής ταφής είτε στο φυσικό περιβάλλον.

Περισσότερο από το 99% των πλαστικών παράγονται από χημικές ουσίες που προέρχονται από πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα - οι οποίες είναι βρώμικοι, μη ανανεώσιμοι πόροι. Αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, μέχρι το 2050 η βιομηχανία πλαστικών θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου.Αυτά τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης είναι παντού .Για πολλούς από εμάς, έχουμε γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Μόνο το 9% όλων των πλαστικών αποβλήτων που παράγονται ποτέ έχει ανακυκλωθεί. Περίπου το 12% έχει αποτεφρωθεί, ενώ το υπόλοιπο - 79% - έχει συσσωρευτεί σε χώρους υγειονομικής ταφής, χωματερές ή φυσικό περιβάλλον. Τα τσιγάρων - τα φίλτρα των οποίων περιέχουν μικροσκοπικές πλαστικές ίνες - ήταν ο πιο κοινός τύπος πλαστικών αποβλήτων που βρέθηκαν στο περιβάλλον σε πρόσφατη παγκόσμια έρευνα. Μπουκάλια, καπάκια, περιτυλίγματα τροφών, τσάντες super market, καλαμάκια και αναδευτήρες ήταν τα επόμενα πιο κοινά στοιχεία. Αυτά τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης είναι παντού .Για πολλούς από εμάς, έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, χωρίς καν να σκεφτόμαστε πού θα μπορούσαν να καταλήξουν. Μια τεράστια ποσότητα 8 εκατομμυρίων τόνων πλαστικού καταλήγει στους ωκεανούς του κόσμου κάθε χρόνο. Οι ίδιες ιδιότητες που κάνουν τα πλαστικά τόσο χρήσιμα - η ανθεκτικότητα - καθιστούν επίσης σχεδόν αδύνατη τη φυσική καταστροφή τους. Τα περισσότερα πλαστικά αντικείμενα δεν εξαφανίζονται ποτέ πλήρως. απλώς γίνονται όλο και μικρότερα. Πολλά από αυτά τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια καταπίνονται από ζώα εκτρεφόμενα και μη ή από ψάρια που τα μπερδεύουν για φαγητό και έτσι μπορούν να βρουν το δρόμο τους στο πιάτο μας. Αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, οι ωκεανοί μας θα μπορούσαν να περιέχουν περισσότερο πλαστικό από τα ψάρια μέχρι το 2050.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις - από τη διεξαγωγή εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού, την παροχή κινήτρων για την ανακύκλωση, ή την οριστική απαγόρευση ορισμένων προϊόντων . Την τελευταία δεκαετία, δεκάδες εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει πολιτικές για τη μείωση της χρήσης πλαστικών μίας χρήσης. Και ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται. Η Αφρική ξεχωρίζει ως η ήπειρος όπου οι περισσότερες χώρες έχουν υιοθετήσει πλήρη απαγόρευση παραγωγής και χρήσης πλαστικών τσαντών. Από τις 25 αφρικανικές χώρες που έχουν απαγορεύσει τις σακούλες, περισσότερο από τις μισές το έκαναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.



Έχουν γίνει πολλές θετικές κινήσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι όλοι μας πρέπει να κάνουμε περισσότερα .

Τα τρία R ,Reduce, Reuse, Recycle (μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση) αντιπροσωπεύουν αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε αν θέλουμε να αποφύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και να πετύχουμε εξοικονόμηση χρημάτων, ενέργειας και φυσικών πόρων.




Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου