Translate

Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο μετά την καταδικαστική απόφαση της Monsanto για το γλυφοσάτη

Το γλυφοσάτη , το πιο δημοφιλές ζιζανιοκτόνο στον κόσμο, βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς ελέγχου αφού το ανώτατο δικαστήριο του της Καλιφόρνια έβγαλε καταδικαστική απόφαση κατά της Monsanto-Bayer επειδή η Monsanto δεν προειδοποίησε τον ενάγοντα και τους υπόλοιπους
καταναλωτές για τους κινδύνους για καρκίνο από τα ζιζανιοκτόνα της και διέταξε την εταιρεία να πληρώσει ζημιές ύψους 289 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου, η οποία ίσως να ανοίξει την πόρτα για περίπου 4.000 παρόμοιες αμερικανικές αγωγές εναντίον της Monsanto, πυροδότησε κατακραυγή σε όλο τον κόσμο.

Ευρώπη

Η Bayer , η οποία αγόρασε τη Monsanto φέτος για 63 δισεκατομμύρια δολάρια , αγόρασε επίσης ένα τεράστιο όγκο νομικών εξόδων. Οι μέτοχοι είναι εκνευρισμένοι. Η χρηματιστηριακή αξία της Bayer υποχώρησε έως και 14% τη Δευτέρα 13 Αυγούστου, χάνοντας περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ στην αγοραία αξία, ανέφερε το Reuters . Η Bayer αμύνθηκε την ασφάλεια του glyphosate και είπε ότι θα ασκήσει έφεση στην ετυμηγορία. .

Το γλυφοσάτη, το πλέον χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων στην Ευρώπη εδώ και χρόνια. Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Ενωση επέκτεινε την άδεια κυκλοφορίας του για πέντε χρόνια, αλλά η απόφαση της Καλιφόρνια έχει αναζωογονήσει τις προσδοκίες για απαγόρευση.

"Πρέπει να καταπολεμήσουμε την εισβολή αυτής της ουσίας στην αγορά μας, μια απειλή που οφείλεται σε τερατώδεις εμπορικές συμφωνίες που υπογράφονται μόνο στο όνομα του κέρδους", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας Luigi Di Maio στο Facebook το Σαββατοκύριακο.

Ο υπουργός περιβάλλοντος της Γαλλίας Nicolas Hulot χαρακτήρισε την ετυμηγορία ως την "αρχή ενός πολέμου" ενάντια στο glyphosate στην Ευρώπη. «Αν περιμένουμε, τέτοια δηλητήρια δεν θα εμποδιστούν να κάνουν ζημιά και τα θύματα θα είναι υπερβολικά πολυάριθμα», είπε στο ραδιόφωνο της BFM.

Η Ιταλία και η Γαλλία προχωρούν προς τη σταδιακή κατάργηση της χημικής ουσίας. Η Γερμανία σκοπεύει να τερματίσει τη χρήση του glyphosate σε αυτή τη νομοθετική περίοδο, η οποία λήγει σε τρία χρόνια, ανέφερε το Reuters . Τον Απρίλιο, η γερμανική υπουργός Γεωργίας Τζούλια Κλόεκερ ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε κανόνες για να σταματήσει η χρήση του glyphosate στους κήπους, τα πάρκα και τις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Ινδία

Ακτιβιστές δήλωσαν τη Δευτέρα στην Times of India ότι η ετυμηγορία της 10 Αυγούστου στην Καλιφόρνια πρέπει να οδηγήσει σε απαγόρευση σε εθνικό επίπεδο."Η οργάνωσή μας έχει ήδη υποβάλει αίτηση στο Υπουργείο Γεωργίας με χιλιάδες υπογραφές που ζητούν την απαγόρευση του glyphosate.

Το glyphosate χρησιμοποιείται ευρέως στο βαμβάκι στην Ινδία και μέσω αυτού στα ρούχα σε όλο τον κόσμο. Τον Μάιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αρνήθηκε να αναστείλει την απόφαση του Δικαστηρίου του Νέου Δελχί ότι η Monsanto δεν μπορεί να διεκδικεί διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους βαμβακιού της χώρας. Η Monsanto εισήγαγε για πρώτη φορά την τεχνολογία GM στην Ινδία το 1995. Σήμερα, πάνω από το 90% της καλλιέργειας βάμβακος της χώρας είναι γενετικά τροποποιημένο.


Αυστραλία
Μετά την απόφασης στην Καλιφόρνια, η Greenpeace παροτρύνει την κυβέρνηση της Αυστραλίας να περιορίσει τις πωλήσεις των ζιζανιοκτόνων της Monsanto, οι οποίες πωλούνται σε καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα.

"Η χρήση αυτού του επικίνδυνου προϊόντος θα πρέπει να περιοριστεί αυστηρά", δήλωσε στο Guardian Australia ο Jamie Hanson, επικεφαλής των εκστρατειών της Greenpeace . "

Ο Hanson πρόσθεσε: "Το Roundup είναι ευρέως διαθέσιμο προς πώληση στην Αυστραλία ... ενδεχομένως εκθέτοντας εκατομμύρια ανθρώπους στις βλαβερές συνέπειές του. Αυτή η περίπτωση είναι μόνο η πρώτη από τις εκατοντάδες που έχουν κατατεθεί στις ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι το Roundup προκαλεί λέμφωμα μη Hodgkin. Δεν έχουμε ιδέα πόσο μακριά θα εξαπλωθεί και πόσα άλλα θα έρθουν ».

Οι μετοχές της Nufarm της Αυστραλίας, η οποία περιέχει glyphosate, υποχώρησαν 17 τοις εκατό τη Δευτέρα 13/8 μετά την εύρεση του καρκίνου στην Καλιφόρνια, ανέφερε το Reuters .


Ελπίζουμε σε ανάλογες αντιδράσεις και στην Ελλάδα από κυβέρνηση και πολίτες.

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου