Translate

Αποζημίωση 289 εκατομμυρίων $ από τη Monsanto σε ασθενή με καρκίνο από το roundup.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας, την Παρασκευή 10 Αυγούστου έβγαλε απόφαση με την οποία η Monsanto πρέπει να καταβάλει αποζημίωση ύψους 289 εκατομμυρίων δολαρίων, σε έναν σχολικό κηπουρό που υπέβαλε
μήνυση και ισχυρίστηκε ότι οι εταιρίες παραγωγής φυτοφαρμάκων με βάση το glyphosate, συμπεριλαμβανομένων του Roundup, του προκάλεσαν καρκίνο . Ο Dewayne Johnson χρησιμοποιούσε τακτικά το glyphosate για να ψεκάζει τα αγριόχορτα.

Έπειτα από μια δίκη που διήρκεσε τρεις ημέρες, το Ανώτατο Δικαστήριο  της Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι η Monsanto δεν προειδοποιήσε τον ενάγοντα Johnson και άλλους καταναλωτές για τους κινδύνους για καρκίνο από τα ζιζανιοκτόνα της. Η Monsanto "ενήργησε με κακία, καταπίεση ή απάτη και θα πρέπει να τιμωρηθεί για τη συμπεριφορά της", δήλωσε η δικαστής Suzanne Ramos Bolanos στο δικαστήριο.

Η μήνυση του Dewayne Johnson, η οποία κατατέθηκε το 2016, επιταχύνθηκε προς τη δικαιοσύνη λόγω της σοβαρότητας του λεμφώματος του, Hodgkin, ενός καρκίνου του λεμφικού συστήματος που ισχυρίζεται ότι του προκάλεσε το Roundup και το Ranger Pro (ένα άλλο ζιζανιοκτόνο της Monsanto με glyphosate). Οι γιατροί του Johnson , πατέρα τριών παιδιών, του οποίου ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο 80% του σώματός του, διέγνωσαν ότι είναι απίθανο να ζήσει μέχρι το 2020. Οι δικηγόροι έδειξαν τις φωτογραφίες των τραυματισμών και των εξανθημάτων στο δέρμα του Τζόνσον αφού εκτέθηκε τακτικά στη χημική ουσία και τελικά διαγνώστηκε με λέμφωμα μη-Hodgkin (NHL) το 2014, σε ηλικία 42 ετών. Ο Dewayne Johnson είναι ο πρώτος άνθρωπος που παραπέμπει τη Monsanto σε δίκη με την κατηγορία ότι το Roundup συνδέεται με τον καρκίνο, και ενώ είναι σίγουρος ο επερχόμενος θάνατος του ήταν αρκετά γενναίος για να τα βάλει μόνος του με ένα πολυεθνικό γίγαντα όπως η Monsanto.

Τα προϊόντα Roundup κυκλοφορούν σε 130 χώρες και χρησιμοποιούνται σε περισσότερες από 100 καλλιέργειες και το glyphosate έχει βρεθεί σε τρόφιμα , σε πηγές νερού, μπύρες και κρασιά, και στα ούρα αγροτών και γεωργικών εργατών.Η Monsanto, που ανήκει πια στον γερμανικό όμιλο Bayer AG μετά από εξαγορά ύψους 62,5 δισ. δολαρίων , αντιμετωπίζει περισσότερες από 5.000 παρόμοιες αγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τάσος Τσακάλης

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου