Translate

La Via Campesina: Η δύναμη των αγροτών

Η Via Campesina είναι ένα λαϊκό μαζικό κίνημα του οποίου η ζωτικότητα και η νομιμότητα προέρχεται από τις οργανώσεις των αγροτών σε τοπικό και
εθνικό επίπεδο Ένα διεθνές κίνημα που συγκεντρώνει
εκατομμύρια αγροτών μικρού και μεσαίου μεγέθους από όλο τον κόσμο. Υπερασπίζεται τη μικρής κλίμακας βιώσιμη γεωργία ως έναν τρόπο για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας. Αντιτίθεται σθεναρά στην βιομηχανική γεωργία και τις πολυεθνικές εταιρείες που καταστρέφουν τους ανθρώπους και τη φύση.

Η La Via Campesina περιλαμβάνει περίπου 150 τοπικές και εθνικές οργανώσεις σε 70 χώρες από την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική. Συνολικά αντιπροσωπεύει περίπου 200 εκατομμύρια αγρότες. Πρόκειται για ένα αυτόνομο και ανεξάρτητο πολυπολιτισμικό κίνημα.

Ένα κίνημα που γεννήθηκε το 1993 από εκπροσώπους από τέσσερις ηπείρους που ιδρύθηκε στη Μονς, στο Βέλγιο. Αιτία το κοινό όραμα οργανώσεων αγροτών μικρής κλίμακας που ήθελαν  να ακουστεί η φωνή τους και να συμμετέχουν άμεσα στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους. Σήμερα η Via Campesina αναγνωρίζεται πλέον ως κύριο παράγοντα στον τομέα των τροφίμων και των γεωργικών συζητήσεων και συμμετέχει σε θεσμικά όργανα, όπως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και είναι ευρέως αναγνωρισμένη μεταξύ των άλλων κοινωνικών κινημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κύριος στόχος του κινήματος είναι να συνειδητοποιήσουμε την επισιτιστική κυριαρχία και να σταματήσουμε την νεοφιλελεύθερη καταστροφική διαδικασία. Βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι μικροί αγρότες, αλιείς και κτηνοτρόφοι, που αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των παγκόσμιου πληθυσμού, είναι ικανοί να παράγουν τρόφιμα με βιώσιμο και υγιή τρόπο.

Οι γυναίκες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στο έργο Via Campesina. Σύμφωνα με τον FAO, οι γυναίκες παράγουν το 70% των τροφίμων στη γη αλλά καταπιέζονται από το νεοφιλελευθερισμό και την πατριαρχία. Το κίνημα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων σε όλα τα επίπεδα. Αγωνίζεται ενάντια σε όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών.
La Via Campesina in Movement... Food Sovereignty now! from La Via Campesina on Vimeo.



Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment