Translate

Πιείτε περισσότερο νερό: Η απλή λύση σε πολλά προβλήματα υγείας


Αισθάνεστε ατονία, αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους ή παλεύετε με πεπτικά προβλήματα; Έχετε κουραστεί να αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι και μη παραγωγικοί; Υποφέρετε από πονοκεφάλους, δυσκοιλιότητα ή ξηρό δέρμα; Ενώ αυτά τα προβλήματα υγείας μπορεί να έχουν διάφορες αιτίες, υπάρχει μια απλή λύση που μπορεί να σας βοηθήσει : να πίνετε περισσότερο νερό. Σωστά, κάτι τόσο βασικό όσο το να παραμένετε επαρκώς ενυδατωμένοι μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία και ευεξία σας. 

Γνωρίζατε ότι έως και το 60% του σωματικού σας βάρους αποτελείται από νερό; Σωστά, το νερό είναι βασικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος, με τα διάφορα όργανα να περιέχουν διαφορετικά ποσοστά του. Για παράδειγμα, η καρδιά σας αποτελείται από περίπου 73% νερό, ενώ οι πνεύμονές σας από 83% νερό. Το δέρμα σας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός σας, αποτελείται από 64% νερό. Ακόμη και οι μύες και τα νεφρά σας περιέχουν περίπου 80% νερό. Με τόσο μεγάλο μέρος του σώματός σας να αποτελείται από νερό, δεν είναι περίεργο που οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν νερό κάθε μέρα για να επιβιώσουν.

Στην πραγματικότητα, οι ενήλικοι άνδρες χρειάζονται περίπου 2,8 λίτρα νερού την ημέρα, ενώ οι γυναίκες χρειάζονται 1,9 λίτρα. Γιατί όμως το νερό είναι τόσο σημαντικό; Λοιπόν, για αρχή, είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σας και τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, το νερό λιπαίνει τις αρθρώσεις σας και βοηθά στην απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα σας. Έτσι, την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να πιάσετε το ζαχαρούχο αναψυκτικό ή το ενεργειακό ποτό, σκεφτείτε το καλά και πιείτε ένα ποτήρι νερό. Το σώμα σας θα σας ευχαριστεί γι' αυτό!

Το νερό είναι πραγματικά ένα θαυματουργό ποτό, προσφέροντας μια σειρά από οφέλη που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία σας με πολλούς τρόπους. Πρώτα απ' όλα, αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το να πίνετε περισσότερο νερό μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Το νερό όχι μόνο γεμίζει το στομάχι σας και μειώνει το αίσθημα της πείνας, αλλά βοηθά επίσης στην καύση θερμίδων και λίπους ρυθμίζοντας το μεταβολισμό σας.  Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί ότι μόλις 500 ml την ημέρα επιταχύνουν τον μεταβολικό ρυθμό έως και 30%! Και αν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις προπονήσεις σας, η ενυδάτωση είναι το κλειδί. Το νερό βοηθάει στην τροφοδοσία των μυών σας κατά τη διάρκεια της άσκησης, ώστε να μπορείτε να γυμνάζεστε πιο σκληρά και περισσότερο χωρίς να κουράζεστε. Επιπλέον, το νερό είναι απαραίτητο για υγιές, καθαρό δέρμα. Η αφυδάτωση είναι μια κύρια αιτία της ακμής, οπότε η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα σας και να διατηρήσει το δέρμα σας φρέσκο και λαμπερό.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Γνωρίζατε ότι το να μένετε ενυδατωμένοι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη πονοκεφάλων, να μειώσει τους πόνους στις αρθρώσεις και να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων νεφρικών προβλημάτων και πέτρας στα νεφρά; Το νερό λιπαίνει τις αρθρώσεις σας και στηρίζει τους ιστούς που είναι υπεύθυνοι για την παραγεμισή τους, μειώνοντας τη φλεγμονή και προστατεύοντας από τη φθορά. Και όταν πρόκειται για τη λειτουργία του εγκεφάλου, η κατανάλωση αρκετού νερού είναι ζωτικής σημασίας. Η ενυδάτωση βοηθά στην αύξηση της παροχής ηλεκτρικών ερεθισμάτων στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε ισχυρότερη και πιο εστιασμένη σκέψη. Επιπλέον, το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την οξυγόνωση ολόκληρου του σώματός σας, καθώς το αίμα, το οποίο αποτελείται κατά 90% από νερό, μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σύστημά σας. Και αν ανησυχείτε για υψηλή αρτηριακή πίεση ή αναπνευστικές δυσκολίες, η διατήρηση της ενυδάτωσης μπορεί να βοηθήσει και σε αυτά τα ζητήματα. Η αφυδάτωση πυκνώνει το αίμα σας, οδηγώντας σε υπέρταση, ενώ η ενυδάτωση διατηρεί τους αεραγωγούς σας υγιείς και ανοιχτούς. Με όλα αυτά τα οφέλη και πολλά άλλα, είναι σαφές ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού είναι ένα από τα πιο απλά και αποτελεσματικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Πάρτε λοιπόν ένα ποτήρι, μείνετε ενυδατωμένοι και νιώστε τη διαφορά.

Photo : Ray Piedra

Τάσος Τσακάλης
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου