Translate

Alinti, αληθινή πράσινη ενέργεια από φυτά (καθαρίζει επίσης τον αέρα).

Μια πήλινη γλάστρα, ένα μικρό φυτό, μικροοργανισμοί και νανοτεχνολογία είναι σήμερα η ελπίδα ότι τρία εκατομμύρια Περουβιανοί που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα θα εγκαταλείψουν τα κεριά και τους λαμπτήρες κηροζίνης αλλά θα έχουν τον απαραίτητο φωτισμό και ηλεκτροδότηση .Η υβριδική συσκευή με την ονομασία Alinti αν και με την πρώτη ματιά
μοιάζει με μια απλή γλάστρα, αυτή  λειτουργεί ως πηγή ενέργειας που εκμεταλλεύεται τη «φωτοσύνθεση του φυτού, τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται μέσα της , μικρά ηλιακά πάνελ νανοτεχνολογίας, την ψύξη που δίνει η γλάστρα από πηλό και μπορεί να συσσωρεύσει αρκετή ενέργεια σε μια μπαταρία 10 amp για να ανάψει λαμπτήρες LED σε ένα σπίτι μέχρι 12 ώρες και επίσης φορτίζει τις μπαταρίες έως και δύο κινητών τηλεφώνων.Υπάρχουν πέντε μικροοργανισμοί στο πήλινο δοχείο 
αλλά ο εφευρέτης του ο Hernan Asto Cabezas από το Περού για λόγους ευρεσιτεχνίας, προτιμά να κρατήσει τα ονόματά τους μυστικά. Ωστόσο, εξηγεί ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί, όταν δεν βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, πεθαίνουν. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιεί πηλό για την κατασκευή των γλαστρών και αυτό το υλικό περιέχει τρεις τύπους ορυκτών τα οποία παραμένουν μυστικά. Ο πηλός παράγει μια φυσική ψύξη απαραίτητη για την επιβίωση των μικροοργανισμών.

Καθαρίζει και τον αέρα

Μετά από εργαστηριακές δοκιμές σε 28 τύπους φυτών κατέληξε σε 3 είδη τα οποία καθαρίζουν τον αέρα απομακρύνοντας τοξικές ουσίες όπως βενζόλιο, αμμωνία, ξυλόλιο, φορμαλδεΰδη, CO2, ουσίες που είναι επιβλαβείς για την υγεία και το περιβάλλον. Εξαλείφει το 36% έως 45% των μικρογραμμαρίων τοξικότητας ανά κυβικό εκατοστό, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Georgia των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μια τεχνολογία που έχει ήδη συγκεντρώσει τεχνολογικά βραβεία για την καινοτομία της όπως το βραβείο "Technology with Impact" στα βραβεία Green Latin 2019 που θεωρούνται τα Όσκαρ για το Περιβάλλον για την Λατινική Αμερική.Αλλά για τον νεαρό εφευρέτη του Alinti, Hernan Asto Cabezas η «μεγαλύτερη αναγνώριση» είναι από μια μικρή πόλη που βρίσκεται ανατολικά της Λίμα  στο Cerrito La Libertad, όπου περισσότερες από 500 οικογένειές του δεν έχουν ακόμη ηλεκτρικό φωτισμό στα σπίτια τους, ούτε νερό ούτε αποχέτευση αλλά τώρα πια μπορούν να έχουν φωτισμό με τον πιο οικονομικό τρόπο ποτίζοντας μόνο το φυτό κάθε πέντε ημέρες.Αν κάθε οικογένεια έχει περίπου πέντε Alintis στο σπίτι, μπορούν να έχουν αρκετή ενέργεια για φωτισμό ολόκληρου του σπιτιού ,να χρησιμοποιούν ραδιόφωνο, τηλεόραση, ψυγείο.


Τo ALINTI παράγει ηλεκτρική ενέργεια σε αγροτικές και ευάλωτες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση στην ηλεκτροδότηση. Το όραμά του 29χρόνου εφευρέτη ο οποίος μέχρι την ηλικία των 14 ετών δεν είχε πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα είναι να την εγκαταστήσει σε σπίτια, δρόμους και πλατείες σε πόλεις που θα μετατρέπουν σε οικολογικές με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , μειώνοντας τις εκπομπές C02 · ζώντας έτσι σε ένα περιβάλλον λιγότερο μολυσμένο .Ο εφευρέτης του ελπίζει να διαδώσει αυτή την τεχνολογία σε όλη τη Λατινική Αμερική.


* Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αναδημοσιεύσετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με ενεργό URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου