Translate

Kerterre: ένα οικολογικό σπίτι σε σχήμα Igloo


Θυμίζουν σπίτια hobbit λόγω του σχήματος τους. Είναι στρογγυλά όπως η γη και ενσωματώνονται πολύ διακριτικά μέσα στο φυσικό τοπίο. Είναι κατασκευασμένα με το ίδιο χώμα, χωρίς θεμέλια, κολώνες ή ξύλινα στηρίγματα , τούβλα ή πέτρες. Χρειάζονται μόνο μία ως πέντε εβδομάδες για να κατασκευαστούν με το χαμηλότερο κόστος από οποιαδήποτε άλλη μορφή κατοικίας και ονομάζονται Kerterre. 

Χωρίς βλαβερά υλικά,100% φυσική κατασκευή, χρησιμοποιώντας μόνο κάνναβη, πηλό και ασβέστη. Η κάνναβη έχει το πλεονέκτημα της θερμομόνωσης, ενώ η ανάμιξη της με τον ασβέστη και τον πηλό έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ενός ιδιαίτερα ανθεκτικού κονιάματος που με την πάροδο του χρόνου γίνεται σκληρό σαν πέτρα. Το σπίτι διαθέτει επίσης ηλιακούς συλλέκτες, ξηρές τουαλέτες, και συλλέκτη όμβριων υδάτων για πλήρη αυτονομία. Τα Kerterre τείνουν να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον τους. Ακολουθώντας της αρχές της permaculture , ώστε τα πάντα να μπορούν είτε να ανακυκλωθούν είτε να λιπασματοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθούν μηδενικά απόβλητα. 

Το πρώτο Kerterre γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '90 στη Βρετάνη στη Δυτική Γαλλία, όταν η Evelyne Adam πρώην δασκάλα πιάνου κάποια στιγμή αποφάσισε ότι δεν ήθελε να ζήσει σε ένα τετράγωνο σπίτι, ήθελε να χτίσει και να δημιουργήσει κάτι νέο και να ζήσει σε αρμονία με τη φύση. Έτσι δημιούργησε το Kerterre σαν ένα μέσο έκφρασης. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα οικολογικό σπίτι-γλυπτό σε σχήμα Igloo που έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα των παραδοσιακών σπιτιών, και έχει μηδενικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Στη γλώσσα της Βρετάνης Kerterre σημαίνει " από τη γη " .

Περισσότερες πληροφορίες ιστότοπο της Evelyne kerterre.org .


Photo credits : kerterre.org


Τάσος Τσακάλης
**Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με ενεργό URL του άρθρου

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου